• Latest
ηλικια, ομορφια

Ηλικία πρώτης περιόδου: Με ποιους 7 σοβαρούς κινδύνους συνδέεται

9 Μαρτίου 2018
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Δήμος Κοζάνης: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον κ. Στέφανο Κυρατσού

8 Απριλίου 2026
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Δήμος Κοζάνης: Έως τις 13:00 η λειτουργία των ΚΕΠ τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

8 Απριλίου 2026
Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών στον Άγιο Δημήτριο

8 Απριλίου 2026
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης

8 Απριλίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δήμος Καστοριάς: Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής ΑμεΑ σε σχολικά κτίρια, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ

8 Απριλίου 2026
Βάζοντας όρια για να σώσουμε το μέλλον. ( Του Χάρη Κάτανα )

Βάζοντας όρια για να σώσουμε το μέλλον. ( Του Χάρη Κάτανα )

8 Απριλίου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δράσεις των Τμημάτων Κοζάνης, Εορδαίας και Καστοριάς σχετικά με την αποφυγή και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων – διανομή ενημερωτικού υλικού και κόκκινα αυγά

8 Απριλίου 2026
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

ΥΠΑΑΤ: Καμία χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό ενόψει Πάσχα

8 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Το Κάψιμο της Ρόκας στο Μικρόκαστρο

Δήμος Βοΐου: Το Κάψιμο της Ρόκας στο Μικρόκαστρο

8 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απόπειρας κλοπής οικίας που διαπράχθηκε στην Καστοριά

8 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλικία πρώτης περιόδου: Με ποιους 7 σοβαρούς κινδύνους συνδέεται

sierafm by sierafm
9 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ηλικια, ομορφια
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θυμάστε ίσως ότι την πρώτη φορά που αδιαθετήσατε, είχατε κάποια από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλο, ακμή, απότομες αλλαγές στη διάθεση κλπ.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη περίοδος πριν την ηλικία των 12 ετών μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας.

Αν ανήκετε στις γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να είστε σε εγρήγορση, προκειμένου να εντοπίσετε εγκαίρως τα σχετικά συμπτώματα.

Καρκίνος του μαστού

Η περίοδος συνοδεύεται από ακραίες ορμονικές αλλαγές, ειδικά των οιστρογόνων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν κάθε ιστό στο σώμα. Αυτό αφορά και το στήθος σας. Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους πριν την ηλικία των 12 ετών έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες στην ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνους του Μαστού.

Η μελέτη εξηγεί ότι η πρόωρη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένη έκθεση στα οιστρογόνα, τις ορμόνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 11 ή νωρίτερα, είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο να μπουν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση) και 30% υψηλότερο κίνδυνο εμμηνόπαυσης μεταξύ των ηλικιών 40 και 44 (πρώιμη εμμηνόπαυση), σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ 12 και 13 ετών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά.

Καρδιακή Νόσος

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν την ηλικία των 12, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες σε σύγκριση με όσες δεν είχαν περίοδο μέχρι την ηλικία των 13 ή παραπάνω. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια, εικάζουν όμως ότι μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Τα λιποκύτταρα ευνοούν την παραγωγή οιστρογόνων που ενεργοποιούν την περίοδο.

Τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα μήνα σε περίπου 12 χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ίδια η παχυσαρκία φυσικά, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται και αυτή με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οστεοπόρωση

Ο κίνδυνος βρίσκεται σε συνάρτηση με το αν η πρώιμη περίοδος συμβάλλει σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Μελέτη έδειξε οι γυναίκες που είναι εκτεθειμένες για μεγαλύτερο διάστημα στα οιστρογόνα, είναι καλύτερα προστατευμένες από την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό: Για κάποιες γυναίκες, η πρώιμη περίοδος συνεπάγεται περισσότερα χρόνια εμμηνόρροιας και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, άρα μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αν όμως η πρώιμη περίοδος οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται σημαντικά. Λιγότερα από 25 χρόνια εμμηνόρροιας, αντί για 35 ή περισσότερα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η γυμναστική με αντιστάσεις, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας κατά της οστεοπόρωσης.

Καρκίνος ωοθηκών

Οι γυναίκες που έχουν πρώιμη εμμηναρχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Σχετική έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι 51% πιο πιθανό να αποβεί θανατηφόρος σε γυναίκες που είχαν πρώτη περίοδο πριν την ηλικία των 12, συγκριτικά με εκείνες που είχαν πρώτη περίοδο στα 14 ή αργότερα.

Αν παρατηρήσετε περίεργα συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς το τεστ ΠΑΠ δεν ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών, παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβήτης

Μελέτη με τη συμμετοχή 13.308 γυναικών έδειξε ότι όσες είχαν πρόωρη εμμηναρχή ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης μπορεί να μην οφείλεται στην πρώιμη εμμηναρχή, αλλά στα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους που προκαλούν τόσο πρώιμες περιόδους, όσο και διαβήτη.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικού λίπους είναι σημαντική, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η αυξημένη περίμετρος της μέσης και το σπλαχνικό λίπος που καλύπτει τα ζωτικά όργανα (σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα).

Υπογονιμότητα

Η πρόωρη εμμηναρχή συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ωοθυλάκια τα οποία παράγουν τα ωάρια. Αν ανησυχείτε για την αναπαραγωγική σας ικανότητα, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Tags: ΟΜΟΡΦΙΑ
Previous Post

Αυτή η κακή συνήθεια στον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Next Post

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί

Next Post
ΚΑΡΔΙΑ

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)
  • Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)
  • Δήμος Κοζάνης: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον κ. Στέφανο Κυρατσού
  • Δήμος Κοζάνης: Έως τις 13:00 η λειτουργία των ΚΕΠ τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026
  • Σιάτιστα: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών στον Άγιο Δημήτριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr