• Latest
πονος αυτι

Ημικρανία: Πόσα φλιτζάνια καφέ πυροδοτούν μια κρίση κεφαλαλγίας

24 Δεκεμβρίου 2020
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη

29 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Σπάρτακος: Καλό ταξίδι στο φως Σάκη Δεληγιώργη

29 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε κατάστημα Μini Market

29 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Κατάφερε να του αρπάξει 3.000 ευρώ με απάτη

29 Ιουνίου 2025
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρίδης ( Σουηδός) και έχει τις αισθήσεις του. Προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο

29 Ιουνίου 2025
6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

29 Ιουνίου 2025
Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.  Φωτογραφίες

Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

29 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

29 Ιουνίου 2025
καιρός

Καιρός: Ανατροπή στο ξεκίνημα του Ιουλίου – Τέλος στον αφρικανικό αντικυκλώνα, έρχονται καταιγίδες

29 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ανησυχία για τη «σιωπηλή πνευμονία»: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα

29 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού – Σε απομόνωση γιατρός, ιχνηλατούνται οι επαφές της

29 Ιουνίου 2025
υπαλληλοι σφραγιδα

Πότε οι αλλαγές σε διαθήκες και κληρονομίες – Ανατροπή με τις ιδιόχειρες

29 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ημικρανία: Πόσα φλιτζάνια καφέ πυροδοτούν μια κρίση κεφαλαλγίας

sierafm by sierafm
24 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος αυτι
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αν και το ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ημικρανικής κρίσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες αυτές αλλάζουν σε περίπτωση που τα φλιτζάνια αυξάνοντα. Δείτε τι υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard αξιολόγησαν τον ρόλο των καφεϊνούχων ροφημάτων ως δυνητικό παράγοντα πυροδότησης μιας κρίσης ημικρανίας.

Υπό την καθοδήγηση της Elizabeth Mostofsky, ερευνήτριας στη Μονάδα Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του BIDMC, οι επιστήμονες βρήκαν ότι στους ασθενείς που βιώνουν κρίσεις ημικρανίας, ένα με δύο φλιτζάνια καφεϊνούχων ροφημάτων δεν σχετίζονταν με τους πονοκεφάλους την ίδια ημέρα, αλλά τρία ή περισσότερα ενδεχομένως να σχετίζονταν με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας και κεφαλαλγίας την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κατανάλωση των ροφημάτων.

«Παρόλο που κάποιοι πιθανοί παράγοντες πυροδότησης -όπως η έλλειψη ύπνου– ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο ημικρανίας, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, καθώς μπορεί να πυροδοτεί ένα επεισόδιο αλλά ταυτόχρονα βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η επίδραση της καφεΐνης εξαρτάται τόσο από τη δοσολογία όσο και από τη συχνότητα, επειδή, όμως, οι αναδρομικές μελέτες σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο ημικρανίας και κεφαλαλγίας μετά από την κατανάλωση καφεϊνούχου ροφήματος είναι λίγες, τα στοιχεία είναι αρκετά περιορισμένα ώστε να σχηματισθούν διατροφικές συστάσεις για τους πάσχοντες από ημικρανία», αναφέρει σχετικά η Δρ. Mostofsky.

Σε αυτή την αναδρομική μελέτη κοόρτης, οι 98 ενήλικες συμμετέχοντες με συχνά επεισόδια ημικρανίας συμπλήρωναν καθημερινά ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο πρωί και απόγευμα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Κάθε ημέρα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνολικές μερίδες καφεϊνούχων ροφημάτων, τσαγιού, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών που κατανάλωναν, ενώ δύο φορές την ημέρα πραγματοποιούσαν αναφορές για τις ημικρανίες τους, με λεπτομέρειες σχετικά με την έναρξη, τη διάρκεια, την ένταση και τη φαρμακευτική αγωγή που είχαν λάβει για τις ημικρανίες πριν την προηγούμενη καταχώρηση στο ημερολόγιο. Οι συμμετέχοντες παρείχαν, επίσης, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους πιο συχνούς παράγοντες πυροδότησης της ημικρανίας, όπως η χρήση φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων, τα επίπεδα δραστηριότητας, τα συμπτώματα κατάθλιψης, το ψυχολογικό στρες, τα μοτίβα ύπνου και τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Για να αξιολογήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων και τις κεφαλαλγίες την ίδια ή την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια αυτοδύναμη ανάλυση συγκρίνοντας μεμονωμένα περιστατικά ημικρανίας των συμμετεχόντων σε ημέρες με κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων με αυτά σε ημέρες χωρίς τέτοια κατανάλωση. Η αντιστοίχιση αυτή εξάλειψε το ενδεχόμενο αλλοίωσης των δεδομένων από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και άλλα δημογραφικά, συμπεριφορικά και περιβαλλοντικά στοιχεία. Στη συνέχεια οι ερευνητές αντιστοίχησαν περαιτέρω τα περιστατικά ημικρανιών με τις ημέρες της εβδομάδας, εξαλείφοντας τον παράγοντα του Σαββατοκύριακου έναντι της καθημερινής που μπορεί επίσης να επηρεάσει την εμφάνιση της ημικρανίας.

Επιπλέον, η αντιστοίχιση επέτρεψε να ληφθούν υπόψη και οι διακυμάνσεις στη δοσολογία της καφεΐνης μεταξύ διαφορετικών τύπων ροφημάτων και σκευασμάτων.
Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, δεν διαπιστώθηκε κανένας συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση μίας ή δύο μερίδων καφεϊνούχων ροφημάτων και στην πιθανότητα κεφαλαλγίας την ίδια ημέρα, ωστόσο παρατηρήθηκαν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης πονοκεφάλων την ίδια ημέρα στις ημέρες που καταναλώνονταν τρεις ή περισσότερες μερίδες καφεϊνούχων ροφημάτων. Παρόλα αυτά, μεταξύ των ανθρώπων που κατανάλωναν σπάνια καφεϊνούχα ροφήματα, ακόμα και ένα ή δύο φλιτζάνια αύξαναν τις πιθανότητες κεφαλαλγίας την ίδια ημέρα.

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: πονοκεφαλος
Previous Post

Αδυνάτισμα: Ποια βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις λίπους στο σώμα, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει

Next Post

Το αντικαρκινικό βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή και τονώνει την μνήμη

Next Post
τσαι

Το αντικαρκινικό βότανο που καταπολεμά τη φλεγμονή και τονώνει την μνήμη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη
  • Σπάρτακος: Καλό ταξίδι στο φως Σάκη Δεληγιώργη
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε κατάστημα Μini Market
  • Κοζάνη: Κατάφερε να του αρπάξει 3.000 ευρώ με απάτη
  • Βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρίδης ( Σουηδός) και έχει τις αισθήσεις του. Προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr