Μελέτη διαπιστώνει πως οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέρα, έχουν αυξημένο κινδυνο άνοιας.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nature Communications, περιέλαβε 8.000 άτομα στη Βρετανία τα οποία παρακολουθούνταν για σχεδόν 25 χρόνια, από την ηλικία των 50 ετών και μετά.
Διαπιστώθηκε πως εκείνοι που κοιμούνταν συστηματικά 6 ή και λιγότερες ώρες κάθε νύχτα είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν 7 ή περισσότερες ώρες.
Στη μελέτη, αξιολογήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως – το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι ψυχικές διαταραχές – και δεν διαπιστώθηκαν σημαντικες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη διάρκεια του ύπνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα πρώιμα σημάδια της άνοιας εμφανίζονται έως και 20 χρόνια νωρίτερα από την έναρξη της νόσου, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί υπόψη και ο οποίος μάλιστα μπορεί να τροποποιηθεί.
Υπάρχουν διάφορες – συχνά αντικρουόμενες – θεωρίες σχετικά με το πώς επιδρά ο ύπνος στη νοητική λειτουργία. Κάποιες από τις θεωρίες αυτές σχετίζονται με την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών οι οποίες πιθανώς επηρεάζουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Άλλες θεωρίες αναφέρουν πως η έλλειψη ύπνου έχει ως «παρελκόμενα» μια σειρά από συμπεριφορές οι οποίες επίσης μπορεί να πυροδοτήσουν την άνοια, όπως η κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού και αλκοόλ, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας κλπ.
Το σίγουρο είναι πως θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα για να λυθεί ο… μυστήριος ρόλος του ύπνου στην εγκεφαλική λειτουργία. Οι επιστήμονες, πάντως, είναι βέβαιοι πως στη μέση ηλικία ο καλός και αρκετός ύπνος κάνει τη διαφορά!
Πηγή: New York Times