• Latest
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η Απάντηση στο ανυπόγραφο συκοφαντικό δημοσίευμα, αναφορικά με τη διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και τον Ν. Γιαννουσά

10 Ιανουαρίου 2022
Δήμος Σερβίων: Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού

27 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Έναρξη νέου κύκλου μαθητείας και πρακτικής άσκησης στο Δήμο Γρεβενών

27 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

27 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του πρώην συνεταιρισμού Εράτυρας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 74.276,00 ευρω

Δήμος Βοΐου: Συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του πρώην συνεταιρισμού Εράτυρας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 74.276,00 ευρω

27 Οκτωβρίου 2025
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ενημερώσεις για τηον καρκίνο του μαστού

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ενημερώσεις για τηον καρκίνο του μαστού

27 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Γ’ Εθνική: Χρυσό τρίποντο για την Κοζάνη – «Λύγισε» στο τέλος ο Εορδαϊκός – Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

26 Οκτωβρίου 2025
Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

26 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στα πέναλτι πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας

26 Οκτωβρίου 2025
Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο.  Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο. Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Η Απάντηση στο ανυπόγραφο συκοφαντικό δημοσίευμα, αναφορικά με τη διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και τον Ν. Γιαννουσά

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2022
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε απάντηση ανυπογράφου συκοφαντικού δημοσιεύματος, το οποίο κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, αναφορικά με τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινήσεις…

α. Όσον αφορά τις διαδικασίες σφραγίσεως των ιδιαιτέρων ενδιαιτημάτων του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, του γραφείου του και της αίθουσας του θρόνου, αυτές έγιναν άμεσα, νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Ομοίως, οι διαδικασίες αποσφραγίσεως των χώρων αυτών διεκπεραιώθηκαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη σφράγιση και αποσφράγιση των ως άνω χώρων παρευρίσκονταν όλοι οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι μάρτυρες.

β. Όσον αφορά τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, αυτή έχει κηρυχθεί ΚΥΡΙΑ κατόπιν Πράξεως του Ειρηνοδικείου Καστοριάς, σύμφωνα με έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης δικαστικού γραφολόγου.

γ. Όσον αφορά την εκτέλεση της Διαθήκης του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των κληρονομηθέντων, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχειρίσεως των κληρονομηθέντων. Συνεπώς οποιαδήποτε κρίση για την καλή ή όχι διαχείρισή της, είναι πρώιμη και υποθετική.

δ. Όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς και τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (Μίτρα Γερμανού Καραβαγγέλη, Χειρόγραφα και Παλαίτυπα βιβλία, Άμφια προθηκών, Ιερές Εικόνες, Ιερά Σκεύη, Θεολογικοί τόμοι, κώδικας Μητροπόλεως, κλπ), αυτά παραμένουν στο Ιερό Επισκοπείο άθικτα και ασφαλή.

ε. Όσον αφορά τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εκκλησιαστικά αντικείμενα και είδη θείας λατρείας και ευλάβειας (Ιερά Λείψανα, Ιερά Άμφια κλπ) του εκάστοτε Μητροπολίτου, αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται στη θεία λατρεία και να τίθενται σε δημόσια λατρευτική προσκύνηση, όμως δεν χάνουν ποτέ τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

στ. Όσον αφορά τις προσωπικές Ιερές Εικόνες του μακαριστού, αυτές παραμένουν στον χώρο του Ιερού Επισκοπείου.

ζ. Όσον αφορά τα Ιερά Λείψανα που ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ είχε στην κατοχή του (και δεν φυλάσσονταν προσωρινά), αυτά αποτελούν προσωπική του περιουσία, διότι αποκτήθηκαν από τον ίδιο προσωπικά. Ο ίδιος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ στο Ιερό Επισκοπείο κανένα Ιερό Λείψανο όταν ενθρονίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Είναι γνωστό επίσης σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ δώριζε ως ευλογία πολλά προσωπικά του λατρευτικά αντικείμενα καθώς και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων. Αυτό αποτελεί τιμή για τον ίδιο και αποκαλύπτει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Μεγάλος αριθμός Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και αλλού, έχουν στην κατοχή τους ένα πλήθος Ιερών Λειψάνων, ως “κτήμα Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ”. Είναι προφανές ότι οι Λειψανοθήκες με τα Ιερά Λείψανα που τυχόν σχετίζονται με την Καστοριά, θα δωριθούν από τους διαχειριστές της Διαθήκης στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στις Ιερές Μονές της, όπως έγινε συνεννόηση κατά την αποσφράγιση του Ιερού Επισκοπείου παρόντων τόσο του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, όσο και όλων των νομίμως παρευρισκομένων. Αυτό εξάλλου ορίζεται και από το εκκλησιαστικό ήθος του μακαριστού Μητροπολίτου, το οποίο ακολουθούν έντιμα και δεσμευτικά οι διαχειριστές της διαθήκης.

η. Στη διαθήκη ορίζεται με σαφήνεια ότι οι διαχειριστές οφείλουν “να τα χειρισθούν κατά την κρίση τους…”, ώστε “Να δοθούν ως ευλογία στις Μονές Αγίου Όρους και εκτός Αυτού με τις οποίες γνωρίζουν ότι συνδέομαι, με την υπόμνηση να με μνημονεύουν στην Ιερά προσκομιδή και να κάνουν τα νενομισμένα μνημόσυνα. Το αυτό να κάνουν και για τα Ιερά Λείψανα.” Είναι αυτονόητο ότι αυτό ακριβώς θα πράξουν οι διαχειριστές, υπακούοντας απόλυτα τον μακαριστό γέροντά τους και μετά την κοίμησή του όπως ακριβώς τον υπάκουαν τα τελευταία 38 χρόνια.

θ. Η αδελφότητα του Ιερού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται πικρία και απογοήτευση στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντός της κυρού Σεραφείμ. Οι πατέρες της αδελφότητος αισθανόμαστε ΜΟΝΟ ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό γέροντά μας.

ι. Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, αμέσως μόλις βρέθηκε (ΜΕΤΑ την κηδεία του μακαριστού), παραδόθηκε ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ από τον Αρχιμ. Νικόλαο Γιαννουσά στον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Συνεπώς ο Σεβ. Τοποτηρητής δεν θα μπορούσε να είχε εκτελέσει την επιθυμία του μακαριστού να ταφεί σε άλλο χώρο, διότι παρέλαβε τη Διαθήκη μετά την κηδεία/ταφή και μάλιστα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.

ια. Ο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) χώρος της αίθουσας του θρόνου, των προσωπικών ενδιαιτημάτων και του γραφείου του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, παρέμεινε ασφαλής και απαραβίαστος, όπως επιβεβαιώνει η Πράξη Αποσφράγισης του Ιερού Επισκοπείου, με παρόντες τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και όσους άλλους προβλέπει ο νόμος.

ιβ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, παρέλαβε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ιερό Επισκοπείο.

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος
Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς

Tags: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Previous Post

Πτολεμαΐδα: Σε καλή κατάσταση η 42χρονη μητέρα με covid που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Next Post

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ και στην Καστοριά !

Next Post

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ και στην Καστοριά !

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  • Έναρξη νέου κύκλου μαθητείας και πρακτικής άσκησης στο Δήμο Γρεβενών
  • Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμος Βοΐου: Συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του πρώην συνεταιρισμού Εράτυρας – Β΄ φάση, προϋπολογισμού 74.276,00 ευρω
  • Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ενημερώσεις για τηον καρκίνο του μαστού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr