• Latest
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η Απάντηση στο ανυπόγραφο συκοφαντικό δημοσίευμα, αναφορικά με τη διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και τον Ν. Γιαννουσά

10 Ιανουαρίου 2022
Ήρθαν για να μείνουν οι ρυθμίσεις στην Εγνατία- Μετά τις αυτοψίες το χρονοδιάγραμμα

Και τρίτος σταθμός διοδίων στην Εγνατία στο κομμάτι Κοζάνη -Θεσσαλονίκη -Μονοδρομήσεις στις σήραγγες χωρίς αντιδράσεις

22 Ιανουαρίου 2026
Φλώρινα: Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το τελωνείο Νίκης

Αποχωρούν το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες του μπλόκου Δυτικής Μακεδονίας από τον κόμβο της Σιάτιστας

22 Ιανουαρίου 2026

Δήμος Βοΐου: Κλειστά σχολεία την Πέμπτη

21 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Συναυλία Μουσικής Δωματίου το Σάββατο

Σιάτιστα: Συναυλία Μουσικής Δωματίου το Σάββατο

21 Ιανουαρίου 2026
ΧΙΟΝΙΑ

Ώρα 20:00. Τα νεότερα από την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Δυτική Μακεδονία

21 Ιανουαρίου 2026
Το αφήγημα του λιγνίτη, (πάντα) συνοδεία κουτόχορτου (πλέον) –  Ελλάδα VS Γερμανία και στον παρονομαστή, προβληματισμός

Το αφήγημα του λιγνίτη, (πάντα) συνοδεία κουτόχορτου (πλέον) – Ελλάδα VS Γερμανία και στον παρονομαστή, προβληματισμός

21 Ιανουαρίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Κλειστά τα σχολεία την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 – Ανοικτοί οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

21 Ιανουαρίου 2026
Σχολεία χιονι

Δήμος Γρεβενών: Κλειστά όλα τα σχολεία την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026

21 Ιανουαρίου 2026
Λειτουργία σχολικών μονάδων του Δήμου Βοΐου για την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Δήμος Κοζάνης: Κανονικά την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 η λειτουργία όλων των σχολείων καθώς και των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών

21 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η κοπή Βασιλόπιτας στο ΚΑΠΗ της Νεάπολης αναβάλλεται

21 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του κλάδου γουνοποιίας

21 Ιανουαρίου 2026
Αθλητικά site και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από online bookmakers

Αθλητικά site και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από online bookmakers

21 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Η Απάντηση στο ανυπόγραφο συκοφαντικό δημοσίευμα, αναφορικά με τη διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και τον Ν. Γιαννουσά

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2022
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε απάντηση ανυπογράφου συκοφαντικού δημοσιεύματος, το οποίο κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο, αναφορικά με τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινήσεις…

α. Όσον αφορά τις διαδικασίες σφραγίσεως των ιδιαιτέρων ενδιαιτημάτων του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, του γραφείου του και της αίθουσας του θρόνου, αυτές έγιναν άμεσα, νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Ομοίως, οι διαδικασίες αποσφραγίσεως των χώρων αυτών διεκπεραιώθηκαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη σφράγιση και αποσφράγιση των ως άνω χώρων παρευρίσκονταν όλοι οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι μάρτυρες.

β. Όσον αφορά τη Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, αυτή έχει κηρυχθεί ΚΥΡΙΑ κατόπιν Πράξεως του Ειρηνοδικείου Καστοριάς, σύμφωνα με έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης δικαστικού γραφολόγου.

γ. Όσον αφορά την εκτέλεση της Διαθήκης του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των κληρονομηθέντων, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχειρίσεως των κληρονομηθέντων. Συνεπώς οποιαδήποτε κρίση για την καλή ή όχι διαχείρισή της, είναι πρώιμη και υποθετική.

δ. Όσον αφορά την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς και τα ιερά κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (Μίτρα Γερμανού Καραβαγγέλη, Χειρόγραφα και Παλαίτυπα βιβλία, Άμφια προθηκών, Ιερές Εικόνες, Ιερά Σκεύη, Θεολογικοί τόμοι, κώδικας Μητροπόλεως, κλπ), αυτά παραμένουν στο Ιερό Επισκοπείο άθικτα και ασφαλή.

ε. Όσον αφορά τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εκκλησιαστικά αντικείμενα και είδη θείας λατρείας και ευλάβειας (Ιερά Λείψανα, Ιερά Άμφια κλπ) του εκάστοτε Μητροπολίτου, αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται στη θεία λατρεία και να τίθενται σε δημόσια λατρευτική προσκύνηση, όμως δεν χάνουν ποτέ τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

στ. Όσον αφορά τις προσωπικές Ιερές Εικόνες του μακαριστού, αυτές παραμένουν στον χώρο του Ιερού Επισκοπείου.

ζ. Όσον αφορά τα Ιερά Λείψανα που ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ είχε στην κατοχή του (και δεν φυλάσσονταν προσωρινά), αυτά αποτελούν προσωπική του περιουσία, διότι αποκτήθηκαν από τον ίδιο προσωπικά. Ο ίδιος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ στο Ιερό Επισκοπείο κανένα Ιερό Λείψανο όταν ενθρονίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Είναι γνωστό επίσης σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ δώριζε ως ευλογία πολλά προσωπικά του λατρευτικά αντικείμενα καθώς και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων. Αυτό αποτελεί τιμή για τον ίδιο και αποκαλύπτει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Μεγάλος αριθμός Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και αλλού, έχουν στην κατοχή τους ένα πλήθος Ιερών Λειψάνων, ως “κτήμα Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ”. Είναι προφανές ότι οι Λειψανοθήκες με τα Ιερά Λείψανα που τυχόν σχετίζονται με την Καστοριά, θα δωριθούν από τους διαχειριστές της Διαθήκης στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στις Ιερές Μονές της, όπως έγινε συνεννόηση κατά την αποσφράγιση του Ιερού Επισκοπείου παρόντων τόσο του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, όσο και όλων των νομίμως παρευρισκομένων. Αυτό εξάλλου ορίζεται και από το εκκλησιαστικό ήθος του μακαριστού Μητροπολίτου, το οποίο ακολουθούν έντιμα και δεσμευτικά οι διαχειριστές της διαθήκης.

η. Στη διαθήκη ορίζεται με σαφήνεια ότι οι διαχειριστές οφείλουν “να τα χειρισθούν κατά την κρίση τους…”, ώστε “Να δοθούν ως ευλογία στις Μονές Αγίου Όρους και εκτός Αυτού με τις οποίες γνωρίζουν ότι συνδέομαι, με την υπόμνηση να με μνημονεύουν στην Ιερά προσκομιδή και να κάνουν τα νενομισμένα μνημόσυνα. Το αυτό να κάνουν και για τα Ιερά Λείψανα.” Είναι αυτονόητο ότι αυτό ακριβώς θα πράξουν οι διαχειριστές, υπακούοντας απόλυτα τον μακαριστό γέροντά τους και μετά την κοίμησή του όπως ακριβώς τον υπάκουαν τα τελευταία 38 χρόνια.

θ. Η αδελφότητα του Ιερού Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται πικρία και απογοήτευση στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντός της κυρού Σεραφείμ. Οι πατέρες της αδελφότητος αισθανόμαστε ΜΟΝΟ ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό γέροντά μας.

ι. Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, αμέσως μόλις βρέθηκε (ΜΕΤΑ την κηδεία του μακαριστού), παραδόθηκε ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ από τον Αρχιμ. Νικόλαο Γιαννουσά στον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ. Συνεπώς ο Σεβ. Τοποτηρητής δεν θα μπορούσε να είχε εκτελέσει την επιθυμία του μακαριστού να ταφεί σε άλλο χώρο, διότι παρέλαβε τη Διαθήκη μετά την κηδεία/ταφή και μάλιστα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ.

ια. Ο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) χώρος της αίθουσας του θρόνου, των προσωπικών ενδιαιτημάτων και του γραφείου του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Σεραφείμ, παρέμεινε ασφαλής και απαραβίαστος, όπως επιβεβαιώνει η Πράξη Αποσφράγισης του Ιερού Επισκοπείου, με παρόντες τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και όσους άλλους προβλέπει ο νόμος.

ιβ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, παρέλαβε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ιερό Επισκοπείο.

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος
Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς

Tags: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Previous Post

Πτολεμαΐδα: Σε καλή κατάσταση η 42χρονη μητέρα με covid που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Next Post

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ και στην Καστοριά !

Next Post

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ και στην Καστοριά !

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Και τρίτος σταθμός διοδίων στην Εγνατία στο κομμάτι Κοζάνη -Θεσσαλονίκη -Μονοδρομήσεις στις σήραγγες χωρίς αντιδράσεις
  • Αποχωρούν το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες του μπλόκου Δυτικής Μακεδονίας από τον κόμβο της Σιάτιστας
  • Δήμος Βοΐου: Κλειστά σχολεία την Πέμπτη
  • Σιάτιστα: Συναυλία Μουσικής Δωματίου το Σάββατο
  • Ώρα 20:00. Τα νεότερα από την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr