• Latest
ΞΞ

Η απογραφή αλλάζει τον χάρτη των εκλογών – Μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη

15 Δεκεμβρίου 2021
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη

23 Νοεμβρίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

23 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός

23 Νοεμβρίου 2025
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση

23 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία

23 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

23 Νοεμβρίου 2025
ΑΔΕΔΥ

Συγκρότηση της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

23 Νοεμβρίου 2025
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η απογραφή αλλάζει τον χάρτη των εκλογών – Μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΞΞ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στον σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες.

Η «Κ» παρουσιάζει μια πρώτη εκτίμηση που είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021, όπου καταγράφεται η μεταβολή στον πληθυσμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα έχουμε αλλαγή και στην κατανομή των εδρών. Παράλληλα με την καταγραφή μπορείτε να δείτε –με βάση τα αποτελέσματα του 2019, που βεβαίως δεν προδικάζουν σε καμία περίπτωση τι θα συμβεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση– και ποιο κόμμα θα έχανε ή θα κέρδιζε την έδρα, εάν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε τη νέα απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

i-apografi-allazei-ton-charti-ton-eklogon-anatropes-se-16-perifereies0

Ποιοι χάνουν

Οι εκλογικές περιφέρειες που φαίνεται πως χάνουν μία έδρα, καθώς καταγράφεται μείωση πληθυσμού, είναι οι εξής: η Α΄ Αθηνών που από 14 έδρες θα πάει στις 13, ενώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Μία έδρα θα έχανε το κυβερνών κόμμα και στην Α΄ Πειραιά. Κατά τα λοιπά, έδρα χάνει και η Αρτα που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές (έναν Ν.Δ., έναν ΣΥΡΙΖΑ και έναν ΚΙΝΑΛ), ενώ την έδρα να την έχανε κατά πάσα πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ. Η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική και την έδρα θα την κρατούσε το πρώτο κόμμα. Με τα αποτελέσματα δηλαδή του 2019 θα έχανε την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μονοεδρική γίνεται η Καστοριά, όπου θα πάρει την έδρα το πρώτο κόμμα, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις. Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία που σήμερα εκλέγει τρεις βουλευτές και θα εκλέγει δύο. Και εδώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Εδρα θα χάσει πιθανότατα και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει έξι βουλευτές και πλέον θα εκλέγει πέντε. Από τα κόμματα, απώλεια έδρας μπορεί να καταγράψει είτε η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα να διαμορφωθεί είτε σε τρεις βουλευτές για τη Ν.Δ. και δύο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να εκλέξει τέσσερις η Ν.Δ. και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι να την έχανε η Ν.Δ. και από 4-1 να πήγαινε σε 3-1. Τέλος, η Χίος γίνεται μονοεδρική και την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα την έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, συνολικά έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν έδρες, με την Ανατολική Αττική να καταγράφει το εντυπωσιακό συν δύο, καθώς από 10 έδρες μπορεί να φτάσει πλέον τις 12, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτευτών. Από μία έδρα κερδίζουν και οι τρεις περιφέρειες της πάλαι ποτέ ενιαίας Β΄ Αθηνών: ο βόρειος, ο νότιος και ο δυτικός τομέας.

Στα δυτικά και στα βόρεια, την έδρα με βάση τα αποτελέσματα του 2019 θα κέρδιζε η Ν.Δ. και στα νότια ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ. Από μία έδρα κερδίζουν και η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πήγαιναν στη Ν.Δ. Σημειώνεται πως ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων δεν αλλάζει πανελλαδικά, καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

kathimerini.gr

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣ
Previous Post

Εκλογές στο Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Next Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Γκολ και θέαμα – τα αποτελέσματα της Τετάρτης 15/12

Next Post
ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣ Κοζάνης: Γκολ και θέαμα - τα αποτελέσματα της Τετάρτης 15/12

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη
  • Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
  • Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός
  • Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο
  • Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr