Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, επισημαίνει τη σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου και κοινωνικού αγαθού.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό. Φέτος ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας είναι αφιερωμένη στην αξία του νερού.
Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι στο νερό, το οποίο με την σειρά του επηρεάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια. Το νερό είναι ζωή. Κατά μέσο όρο ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από τρείς ημέρες χωρίς νερό. Τις ημέρες που διανύουμε, ένας θανατηφόρος ιός, ο SARS-COV-2, σαρώνει τον πλανήτη, και κινδυνεύει να οδηγήσει σε παγκόσμια κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, και ανάμεσα στους λόγους διάδοσης και εξάπλωσής του αναγνωρίζεται και η “αδυναμία πρόσβασης σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης”. Στους περισσότερους από εμάς, τους ανθρώπους του “σύγχρονου δυτικού κόσμου”, φαντάζει δεδομένο να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σπίτι μας. Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις για πλύσιμο των χεριών.
Η φράση που ακούμε πλέον να αναπαράγεται καθημερινά για “ατομική ευθύνη” πρέπει να εντυπωθεί στο υποσυνείδητο καλύτερα από ποτέ και να γίνει ένας νέος, βελτιωμένος τρόπος ζωής. Εξάλλου, κάθε αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο είναι ο πιο αδύναμος της κρίκος. Ας μην είναι η ανθρωπότητα, ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης του πλανήτη.
Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας για το πως το πολυτιμότερο αγαθό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη και πως ο καθένας από εμάς έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό. Αλλάζοντας πολύ απλά πράγματα στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να συμβάλλουμε πραγματικά στην παύση της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος και να εξομαλύνουμε τις συνέπειές της.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. πλήρως εναρμονισμένη με την κείμενη νομοθεσία για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης κάνοντας τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο συμβάλει στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο είναι θεσμικά αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας παρέχοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε πολίτη στα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Τσιαούσης Ναούμ