Ο τουρισμός είναι το πρώτο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας που θέλει να κερδίσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης που έχει θέσει μετά το τέλος της πανδημίας.
Έτσι, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση προς το εξωτερικό είναι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια τους πρώτους τουρίστες στις 15 Μαΐου. Σε αυτή την καμπάνια ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός που χθες, μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο The Global Boardroom που διοργάνωσε η εφημερίδα Financial Times, τόνισε ότι «θα ανοίξουμε με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε το πακέτο της “ελληνικής εμπειρίας” στους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι».
Ετοιμο να τεθεί σε ισχύ το πράσινο διαβατήριο
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέση σε ισχύ το αποκαλούμενο πράσινο διαβατήριο πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την οριστικοποίηση του πιστοποιητικού από τις Βρυξέλλες. Στις 15 Μαΐου η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της σε όσους παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια βεβαίωση πως έχουν περάσει πια την ασθένεια, ή ένα αρνητικό τεστ, PCR ή αντιγόνου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα η κατάσταση θα βελτιωθεί δραστικά και όσοι επιλέξουν να έρθουν «θα επισκέπτονται μια χώρα όπου πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα».
Απόφαση της κυβέρνησης είναι να γίνονται δεκτοί χωρίς κανέναν άλλον περιορισμό και όσοι έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. «Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για εμάς. Από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θεωρούμε πως το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα προς τη ρωσική αγορά.
Όπλο για την επιστροφή στην κανονικότητα οι εμβολιασμοί
Το μεγάλο όπλο στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα είναι προφανώς οι εμβολιασμοί. Από χθες άρχισε να χορηγείται και στην Ελλάδα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν από σήμερα έως τις 10 το βράδυ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα ξεπέρασε τους 3.300.000 εμβολισμούς, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου) ανέρχονται σε 1.037.129. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 108.576 εμβολιασμοί, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» στη χώρα. Χαρακτηριστικό για την πορεία του προγράμματος είναι το γεγονός ότι την Μεγάλη Εβδομάδα, 500.000 πολίτες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις μικρότερες ηλικίες, προγραμμάτισαν τα ραντεβού τους. Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Θεοχάρης από Βερολίνο: Η Ελλάδα ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς
Στο μεταξύ, ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς τη χώρα μας. Επισημαίνεται ότι η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατ., με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. Ευρώ.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, με καθαρό μήνυμα και σχέδιο και προσβλέπει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στο επικείμενο άνοιγμα του Τουρισμού από τις 14 Μαΐου, δήλωσε ο υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το Βερολίνο.
Μετά τις συναντήσεις του με τον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Τόμας Μπαράις, με κορυφαία στελέχη του Τουριστικού Ομίλου TUI και με την ηγεσία του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε κυρίως στην προσπάθειά του να παρουσιάσει στους συνομιλητές του την υγειονομική εικόνα της Ελλάδας και το σχέδιο της κυβέρνησης για ασφαλείς διακοπές. «Η χώρα μας είναι από τις πλέον έτοιμες και κυρίως διαθέτει καθαρό μήνυμα, το οποίο εξηγεί με σαφήνεια. Το σύστημά μας έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι επαγγελματικό, ώριμο και ισορροπημένο μεταξύ ανοίγματος και ασφάλειας», επισήμανε ο υπουργός.
Τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα ισχύσουν, σε συνδυασμό με τα νέα διαθέσιμα εργαλεία, τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, αλλά και τη νέα ιατρική γνώση, αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα μας, συνέχισε ο κ. Θεοχάρης και, αναφερόμενος στο Βραβείο «Global Champion Award for Covid-19 Crisis Management» που έλαβε η χώρα μας για την διαχείριση του τουρισμού σε συνθήκες πανδημίας, έκανε λόγο για μια «απόδειξη ότι αναγνωρίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε πέρυσι».
‘Αλλωστε, όπως επισήμανε, στο φετινό Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC) που διοργανώθηκε στο Κανκούν, ο υπουργός Τουρισμού δέχθηκε τα επαινετικά σχόλια των μεγαλύτερων τουριστικών φορέων, οι οποίοι θεωρούν την Ελλάδα ως παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος για τον τουρισμό. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια της ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει να είναι όλη η χώρα ασφαλής και δεν αλλάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως έκανε π.χ. πέρυσι η Τουρκία, η οποία αποκαλύφθηκε κατόπιν ότι δεν μετρούσε ως κρούσματα κορονοϊού τους ασυμπτωματικούς φορείς. «Λέμε την αλήθεια, μοιραζόμαστε τα δεδομένα μας και θέλουμε να μας εμπιστεύονται», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Για τη γερμανική αγορά
Σε ό,τι αφορά ειδικά την αγορά της Γερμανίας, ο κ. Θεοχάρης έλαβε από τον κ. Μπαράις τη διαβεβαίωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα. «Η προοπτική χαλάρωσης των προϋποθέσεων επανόδου των Γερμανών τουριστών στη χώρα τους, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την απόφασή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα είναι έτοιμη να προσφέρει στους πολίτες της το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού ήδη την 1η Ιουνίου. Η Γερμανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, θα είναι έτοιμη «στο τέλος του β’ τριμήνου του έτους». Συζήτηση έγινε ακόμη για την απλοποίηση των διαδικασιών για τουρίστες από χώρες εκτός ΕΕ, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά για ταξίδια και τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη λάβει την έγκριση του ΕΜΑ.
Η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα είναι ήδη αυξημένη στην Γερμανία, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και εξήγησε ότι το άνοιγμα ήδη από τις 19 Απριλίου για τις χώρες της ΕΕ έγινε ακριβώς με τον στόχο να έρθουν οι πρώτοι τουρίστες, εκείνοι οι οποίοι συνήθως ταξιδεύουν ανεξάρτητα, να «δοκιμάσουν τα νερά» και κατόπιν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. «Βγαίνουμε νωρίς προς τα έξω και κάνουμε γνωστό το κανονιστικό πλαίσιο προκειμένου η αγορά να μπορεί να ξεκινήσει με τους δικούς της ρυθμούς», συμπλήρωσε. Οι γερμανοί τουριστικοί πράκτορες, είναι τώρα πιο αισιόδοξοι από ό,τι πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, καθώς ο δημόσιος διάλογος έχει πλέον κινηθεί προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των τουριστικών ταξιδιών, μετέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Οι εκτιμήσεις Θεοχάρη για τη φετινή τουριστική περίοδο
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για συγκεχυμένη εικόνα, καθώς, όπως είπε, έχει χαθεί το α’ εξάμηνο του έτους και πρόκειται για «μεταβατική και δύσκολη» χρονιά, αλλά τόνισε ότι ο στόχος παραμένει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί στο φθινόπωρο, καθώς πολλές οικογένειες θα θελήσουν π.χ. να περιμένουν προκειμένου να εμβολιαστούν όλα τα μέλη τους.
Αναφερόμενος στο εγχείρημα του οριζόντιου εμβολιασμού των μικρότερων ελληνικών νησιών, το οποίο καλύπτεται εκτενώς και με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι ήταν ζήτημα πρακτικό, ταχύτητας και διαδικασιών να εμβολιαστεί ταυτόχρονα όλος ο πληθυσμός στα απομακρυσμένα νησιά και τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να έχουμε covid-free νησιά, αλλά ασφαλή Ελλάδα. «Όλοι οι προορισμοί είναι ασφαλείς. Το σύστημά μας λειτουργεί και διαφυλάσσει τόσο τους τουρίστες όσο και τους πολίτες και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό», σημείωσε ο υπουργός.
Για το 2021, η TUI ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στις 14 και 15 Μαΐου, με πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, του Αράξου, της Κέρκυρας, της Κω και της Ρόδου και βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο αναμένεται να έχουν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις.
Τα στελέχη της TUI που συναντήθηκαν με τον υπουργό Τουρισμού εξήραν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε πέρυσι την πανδημία, χαρακτηρίζοντάς την ως «πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η Covid-19. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από την πλευρά τους εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για ασφαλές άνοιγμα του φετινού ελληνικού Τουρισμού και αναφέρθηκαν στο προσεχές συνέδριο του DRV με περίπου 700 συμμετέχοντες, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί στη Μεσσηνία.
Επόμενος σταθμός του κ. Θεοχάρη θα είναι η Πολωνία.
Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Ενδιαφέρον για τη χώρα μας όμως δείχνουν και τα γερμανικά Μέσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστίασε σε δημοσίευμά της στο «πείραμα» του εμβολιασμού όλων των κατοίκων σε ακριτικά ή τουριστικά νησιά σημειώνοντας ότι «ενώ στην Ελλάδα επικρατεί συναίνεση, στην Ιταλία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση με τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα, που αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις». Ως ελληνικό παράδειγμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τους Λειψούς, ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων.
Η Handelsblatt επίσης υπενθύμισε ότι «το πρώτο ελληνικό νησί που εξασφάλισε τον τίτλο ”Covid-free” στα τέλη Ιανουαρίου ήταν το Καστελλόριζο. Έχει επιφάνεια μόλις εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 125 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, μπροστά στη νότια ακτή της Τουρκίας. Το 90% των περίπου 500 κατοίκων ζει από τον τουρισμό».
«Η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Γερμανούς τουρίστες», έφγραφε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο Βερολίνο.
Το ZDF επισήμανε ότι «το γερμανικό υπουργείο Eξωτερικών εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ”περιοχή υψηλού κινδύνου”, καθώς ο δείκτης μετάδοσης κυμαίνεται γύρω στα 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιστρέφει από την Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από καραντίνα στη Γερμανία. Ωστόσο, η μεσογειακή αυτή χώρα έχει ήδη ανοίξει, από τα μέσα Απριλίου, για τους Γερμανούς τουρίστες που προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι ταβέρνες και τα μπαρ είναι ήδη ανοιχτά, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους».
Πηγή: iefimerida.gr