• Latest
κουραση, καταθλιψη

Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία

22 Ιουνίου 2020
Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΚ: Παρασκευή 18-7, διακοπή υδροδότησης στην Αιανή για την αποκατάσταση διαρροής

18 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Δήμος Βοΐου: Κλειστή οδός στην περιοχή του Μπούνου από τη Δευτέρα 21/7 έως την Τετάρτη 23/7

18 Ιουλίου 2025
Συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου

Συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου

18 Ιουλίου 2025
Εμποροπανήγυρη Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

Εμποροπανήγυρη Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

18 Ιουλίου 2025
Στον τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος πυγμαχίας στην Μπάνια Λούκα η Καρπόζηλου Δήμητρα

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα Proficiency Μαΐου 2025

18 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έκρηξη σε ταβέρνα – Δύο άτομα στο νοσοκομείο

18 Ιουλίου 2025
ΚΑΡΔΙΑ

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι; Ο γιατρός δίνει οδηγίες

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Αυτόφωρη σύλληψη αντιδημάρχου, μετά από καταγγελία στον εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης στο καταφύγιο ζώων

18 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Έστελναν ψεύτικα αποδεικτικά τραπεζικών καταθέσεων και έκαναν «πανάκριβες αγορές»

18 Ιουλίου 2025
απατη

Απάτη με κάρτα Paysafe: «Πελάτης» έκλεψε 100 ευρώ χωρίς να πληρώσει – Φωτογράφισε τον κωδικό, καρέ-καρέ η δράση του

18 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Εφιάλτης για 43χρονη: Την καταδίωξε με το αυτοκίνητο, της είχε βάλει gps και την παρακολουθούσε με…drone

18 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιδημία που μας απειλεί όλους και «χτυπά» την προσοχή, τη χαρά και την υγεία

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κουραση, καταθλιψη
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι έχουμε διαπιστώσει εμπειρικά: ότι ο λιγοστός ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας την επόμενη ημέρα. Τι ακριβώς παρατήρησαν οι ερευνητές και πόση προσοχή πρέπει να δώσουμε στα συμπεράσματά τους δεδομένου ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο ανεπαρκής ύπνος σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ότι απειλούμαστε από «επιδημία αϋπνίας».

Έρευνες έχουν δείξει πως ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν κανείς στερείται ώρες από έναν πλήρη και καλό ύπνο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ανεπαρκής ύπνος αναδεικνύεται σε επιδημία στον δυτικό κόσμο, προσβάλλοντας ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και τους ενήλικες κάθε ηλικίας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η «επιδημία αϋπνίας» επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική μας διάθεση, όχι σε βαθμό πρόκλησης αρνητικών συναισθημάτων όπως στην περίπτωση της κατάθλιψης, αλλά μειώνοντας την ένταση της χαράς, του ενθουσιασμού, της προσοχής και του αισθήματος πληρότητας, κατά την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Ingvild Saksvik-Lehouillier, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη συμπεριφορά των 59 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 35 ετών, κατόπιν του ύπνου στο σπίτι τους, ώστε να διατηρηθεί η καθημερινότητά τους.

Επί επτά νύχτες, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν σπίτι τους, τον συνηθισμένο για τον καθένα χρόνο ύπνου. Τρία πρωινά από την εβδομάδα του κανονικού ύπνου απάντησαν σε συγκεκριμένα τεστ. Στα ίδια τεστ κλήθηκαν να απαντήσουν και δύο επόμενα πρωινά, στο πλαίσιο ενός τριημέρου με δύο ώρες λιγότερο ύπνο.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν μιάμιση ώρα μετά την αφύπνιση, χωρίς οι συμμετέχοντες να έχουν καταναλώσει καφέ.

Ταχύτερη απόκριση, μικρότερη ακρίβεια

Κατά την πρώτη δοκιμασία, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να πατούν το πλήκτρο space για κάθε μία από τις 365 εικόνες που προβάλλονταν στην οθόνη του υπολογιστή και δεν περιείχαν το γραμμα X. Η προβολή διήρκησε 14 λεπτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε σύγκριση με τις ημέρες του επαρκούς ύπνου, η κατά δύο ώρες ελάττωση του ύπνου αύξησε τον χρόνο απόκρισης και, παράλληλα, τον αριθμό των λαθών στις αντιδράσεις. Κατά τη Δρ. Saksvik-Lehouillier, αυτή η ταχύτερη απόκριση προς αναπλήρωση της μειωμένης προσοχής, υποδεικνύει πως πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση έπειτα από μια βραδιά λιγοστού ύπνου. Παλαιότερες έρευνες, έδειξαν πως λίγος ύπνος και αλκοόλ επηρεάζουν εξίσου την οδήγηση.

Μια πιθανή εξήγηση για την καλύτερη απόδοση μετά τον πλήρη ύπνο αποτελεί, σύμφωνα με την ειδικό, η σύνδεση του καλού ύπνου με τη διαδικασία της μάθησης.

Άμβλυνση των θετικών συναισθημάτων

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια ταυτοποίησης 20 αρνητικών και θετικών συναισθημάτων.

Δεδομένου πως δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά στα αρνητικά συναισθήματα, ο λιγότερος ύπνος άμβλυνε τα ευχάριστα συναισθήματα, με σταδιακή εξασθένισή τους όσο αυξάνονταν οι μέρες λιγοστού ύπνου. «Γνωρίζουμε ήδη», σημείωσε η καθηγήτρια, «ότι τα λιγότερα θετικά συναισθήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ο κακός ύπνος αποτελεί σύμπτωμα όλων σχεδόν των καταστάσεων που σχετίζονται με την κακή ψυχική υγεία».

Τα ευρήματα επισημαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε μια εποχή που οι υπηρεσίες live streaming σειρών κρατούν ξάγρυπνους όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ιδίως οι έφηβοι, πέραν της προαναφερθείσας συνήθειας, συχνά χάνουν τον ύπνο τους στο πλαίσιο εξεταστικών περιόδων με αποτέλεσμα ανεπιτυχή μελέτη και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η στέρηση ύπνου αποδεικνύεται συνολικά επιβλαβής για την υγεία, αφού διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό. Μακροχρόνιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζόμενους τη νύχτα με λιγοστό ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειξαν ανησυχητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικά αυξημένου κινδύνου για ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Εντούτοις, η ειδικός επεσήμανε πως κάθε άνθρωπος διαφέρει, και λιγότερες ώρες ύπνου για κάποιον πιθανώς να μην επηρεάζουν την αποδοτικότητα ή την υγεία του, Θα ήταν χρήσιμο ωστόσο, να υιοθετηθεί μια ρουτίνα ύπνου.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για το σεξ

Next Post

Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα: “Δεν είχα προβλήματα. Θέλω να μάθω γιατί με κατέστρεψε”

Next Post
ΒΙΤΡΙΟΛΙ

Επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα: "Δεν είχα προβλήματα. Θέλω να μάθω γιατί με κατέστρεψε"

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
  • ΔΕΥΑΚ: Παρασκευή 18-7, διακοπή υδροδότησης στην Αιανή για την αποκατάσταση διαρροής
  • Δήμος Βοΐου: Κλειστή οδός στην περιοχή του Μπούνου από τη Δευτέρα 21/7 έως την Τετάρτη 23/7
  • Συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου
  • Εμποροπανήγυρη Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr