• Latest
ΣΕΡΒΙΑ ΜΑΧΗ

Η ιστορία μέσα από τα στρατιωτικά ενθυμήματα του Νικολάου Κασομούλη

25 Μαρτίου 2020
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ

Ίδρυμα Παπαγεωργίου: Δωρεά 11.400 ευρώ στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025

Πρόσκληση  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Σεμινάριο Τεχνικός  Ασφαλείας στον Κλάδο Εστίασης 

17 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

«Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που φαίνεται» – Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο μεγάλο καύσωνα

17 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Τετάρτη 21-8-2024

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

17 Ιουλίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

17 Ιουλίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ενέργειες, αποτελέσματα και απαντήσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.  Αύριο η σύσκεψη με την συμμετοχή του Υφυπουργού Χρ. Κέλλα

17 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Πρόταση του Π. Κουκουλόπουλου στην Ολομέλεια για τον ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

17 Ιουλίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός του Δήμου Βοϊου για την παραχώρηση του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας για πολιτιστικές χρήσεις»

17 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιούχου Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιούχου Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

17 Ιουλίου 2025
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στελεχών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στελεχών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς

17 Ιουλίου 2025
ποδοσφαιρο

Χάποελ Μπερ Σεβά – Λέφσκι Σόφιας: Έχουν αβάντα οι Ισραηλινοί

17 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση στην Εράτυρα με θέμα « Μέτρα Αυτοπροστασίας από Ανθρωπογενείς και Φυσικές Καταστροφές»

17 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Η ιστορία μέσα από τα στρατιωτικά ενθυμήματα του Νικολάου Κασομούλη

sierafm by sierafm
25 Μαρτίου 2020
in ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΕΡΒΙΑ ΜΑΧΗ
12
SHARES
25
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μας τα περιγράφουν οι διάφορες ιστορικές πηγές που ανάμεσα τους είναι και τα απομνημονεύματα αυτών που τα έζησαν ή πρωταγωνίστησαν σε αυτά.

O Σιατιστινός στρατιωτικός Νικόλαος Κασομούλης ήταν ένας από αυτούς.

Το 1929 ο Γιάννης Βλαχογιάννης αγόρασε μετά από μαρτυρία του στρατιωτικού Τιμολέοντα Βάσου τα χειρόγραφα του Νικόλαου Κασομούλη. Το 1940 εκδόθηκε ο πρώτος τόμους από τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στην εισαγωγή του πρώτου τόμου εξηγεί γιατί ξεχωρίζει τα απομνημονεύματα του Κασομούλη μαζί με αυτά του Σπηρομύλιου. Συγκρίνει το έργο και των δύο με βάση την εξιστόρηση της πολιορκίας του Μεσολογγίου (1826).

Μεταφέρω απόσπασμα της εισαγωγής για να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο είναι για την Ελλάδα τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη, που έχασε τον αδερφό του Δημήτρη στην Έξοδο, και τον πατέρα του Κώστα στην Νάουσα. Δεν θα ήθελα να τα συγκρίνω προς την ιστορική τους αξία με την «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» των Μαρκίδων γιατί νιώθω ότι συγκρίνω δυο διαφορετικά πράγματα.

Τις ίδιες απόψεις έχει με τον Βλαχογιάννη και ο άγγλος μελετητής David Brewer όπου στο βιβλίο του «ΕΛΛΑΔΑ 1453 – 1821» έχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Νικόλαος Κασομούλης – Ζώντας τον πόλεμο».

«Πώς να περιγράψει κανείς αυτό το θάμα της πολιορκίας; Θάφτανε η περιγραφή του Κασομούλη ν’ αναδείξει τ’ όνομα του αθάνατο μαζί με την ίδια του περιγραφή. Ως την ώρα τούτη γνωρίζαμε το Μεσολόγγι «απόξω» καθώς δηλαδή φαίνεται από τα έργα του τα πολεμικά, την αδιάκοπη άμυνα και επίθεση. Την εσωτερική του όμως κατάσταση, την ψυχολογική, την κοινωνική, και απλά ανθρώπινη που κατάφερνε αυτά τα έργα, δεν την ξέρουμε παρά μέσες – άκρες. 

Οι περιγραφές των «Ελληνικών Χρονικών» δεν μας λένε παρά τις μάχες τις αμέτρητες λακωνικά, όμως το δράμα το μεγαλοφάνταστο που κρύβεται από κάτω δεν το λένε. Γενικά, την ιστορία τα πραγματικά περιστατικά, παρατεταγμένα με τα υλικά τους μονάχα γνωρίσματα, χωρίς τον αγώνα των ψυχών που τα γεννάει αθώρητος, αφήνουν τον άνθρωπο ψυχρό κι’ αδιάφορο θεατή, αντίκρυ από μια απέραντη λιτανεία νεκρών ονομάτων και πραγμάτων. Ο Σπυρομίλιος, στρατιώτης λιγόλογος, μας χάρισε έργο πολύτιμο για την ακρίβεια των ιστορικών του περιγραφών, όχι όμως και για την από κάτω κρυμμένη αλήθεια τους.

Του Κασομούλη η περιγραφή μοιάζει με άξαφνο ξεσκέπασμα βαθιά κρυμμένου κόσμου ζωντανού. Φαντασθείτε, μια στιγμή, ένα απίστευτο άνοιγμα ναού μέσα στη γη χωμένου, που να λειτουργιέται ακόμα μυστικά, με τα εικονίσματα και με τα θυμιατά, με τα καντήλια και τα μανουάλια του αναμμένα, με παπάδες και δεσπότη λαμπροφόρετους, με ψαλτάδες αγγελόφωνους, παραδομένα, όλα κι όλους, σε μια λειτουργία ανείπωτη, μυστική μονοκλησιά, πανηγύρι αναστάσιμο, που άρχισε και που ποτέ δε θα τελειώσει πια.

Σε αυτό το φανταχτερό πανηγύρι μας προσκαλεί ο Κασομούλης. Εκεί, στο Μεσολόγγι, είναι παρατηρητής μαζί και πολεμιστής, γραμματικός μαζί και παραστάτης στα περίφημα πολεμικά συμβούλια, ζωγράφος των μαχών, των εξόδων, των ομηρικών διαλόγων ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους, των άγνωστων και απίστευτων επεισοδίων, ανεκδότων, περίεργων σκηνών με τα γέλια τους τα ηρωικά, τις προκλήσεις, και αντι – προκλήσεις και διονυσιακές βρισολογίες. Αναγκάζεται κανείς να μακαρίσει του Κασομούλη τη φροντίδα τη μυστικοπαθή να μας μυήσει στα παραμικρά της Πολιορκίας και όχι μονάχα στα μεγάλα. Μπαίνοντας κανείς με την φαντασία, και με τον Κασομούλη συντροφιά, στο Μεσολόγγι δε μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα. Έδωσε πιο πάνω την εικόνα ναού που λειτουργιέται τάχα. Λοιπόν, ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη την αμίλητη να γονατίσει και να σταυροκοπηθεί.»


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Tags: ΚΩΤΣΙΚΑΣ
Previous Post

Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής για την 25η Μαρτίου

Next Post

Κηδεύτηκε η 41χρονη – Το μήνυμα της οικογένειας της

Next Post
Πένθος

Κηδεύτηκε η 41χρονη – Το μήνυμα της οικογένειας της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ίδρυμα Παπαγεωργίου: Δωρεά 11.400 ευρώ στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
  • Πρόσκληση  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Σεμινάριο Τεχνικός  Ασφαλείας στον Κλάδο Εστίασης 
  • «Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που φαίνεται» – Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο μεγάλο καύσωνα
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr