Η ιστορική υπερψήφιση από τη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και η σημασία της για το Ν. Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία
του Γιάννη Θεοφύλακτου Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) Δικηγόρου παρ’ αρείω πάγω
“Οι Γερμανοί ήρθανε και κάψανε το Σκαλοχώρι στο Βόιο. Οι άντρες και τα γυναικόπαιδα είχαμε εγκαίρως φύγει στο βουνό και όταν γυρίσαμε είδαμε τα σπίτια μας καμμένα. Έξω από το σπίτι ήταν νεκρός ο πατέρας μου που έμεινε στο χωριό, καθώς είπε ‘εγώ είμαι γέρος, σίγουρα δεν θα με πειράξουν’. Όμως τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί”. Ανεξίτηλες οι μνήμες από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου (μια από τις ‘γυναίκες της Πίνδου’) για τα εγκλήματα των Γερμανών. Κάθε οικογένεια, κάθε χωριό στο Ν. Κοζάνης και τη Δ. Μακεδονία και όλη την Ελλάδα, έχει δυστυχώς τέτοια βιώματα.
Η υπερψήφιση από την Ελληνική Βουλή στις 17-4-19 του πορίσματος της Επιτροπής για τις πολεμικές οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δικαίωση της χώρας μας, αλλά και της περιοχής μας (Ν. Κοζάνης και Δυτ. Μακεδονίας) για τις βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Οι ελληνικές απαιτήσεις είναι εξαρχής βασικός στόχος και δέσμευση της Κυβέρνησης μας απέναντι στην κοινωνία. Οι απαιτήσεις μας προς τη Γερμανία κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Διεκδικούμε πολεμικές αποζημιώσεις:
- για τις υλικές ζημιές και τις καταστροφές των υποδομών,
- για τα θύματα και τους συγγενείς τους,
- αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και
- επιστροφή των κλεμμένων εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων.
Πέραν του οικονομικού οφέσλους η επιτυχής διεκδίκηση των αποζημιώσεων θα αποτελέσει ηθική δικαίωση για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ειδικότερα για τους κατοίκους του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Δυστυχώς η περιοχή μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά μεταξύ των περιοχών που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στους Ναζί και στους συνεργάτες τους:
Το ολοκαύτωμα των Σερβίων με τις εκατοντάδες νεκρών και την καταστροφή της πόλης, δεν είναι το μόνο παράδειγμα της περιοχής μας, όπου μαζί με τις αθώες ζωές χάθηκαν υψηλής ιστορικής σημασίας βυζαντινά μνημεία και κειμήλια. Η σφαγή των αμάχων στους Πύργους Εορδαίας ξεκλήρισε το μισό χωριό. Εκεί εκτελέστηκαν 327 κάτοικοι, ανάμεσα τους μικρά παιδιά και το χωριό καταστράφηκε, μάλιστα μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, εκείνο των Πύργων Εορδαίας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.
Το Μεσόβουνο κάηκε δύο φορές, την τελευταία ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις και 165 άνδρες ηλικίας από 16 έως 69 ετών εκτελέστηκαν. Την ίδια περίοδο Γερμανοί και Ιταλοί είχαν σκοτώσει δεκάδες αμάχων στην Ερμακιά και στην Ποντοκώμη. Τραγικοί οι αριθμοί και στην Κλεισούρα όπου εκτελέστηκαν 270 κάτοικοι. Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς και στις πόλεις αφού εκτελέσεις και καταστροφές έλαβαν χώρα στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα και σε πολλά χωριά, όπου πέραν των υλικών καταστροφών από τους βομβαρδισμούς εκτελέστηκαν, με διάφορες αφορμές, εκατοντάδες αθώοι κάτοικοι μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή τη φρίκη της οποίας η ανάμνηση είναι ακόμη ολοζώντανη μεταξύ των κατοίκων. Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του αδικοχαμένους νεκρούς. Γυναίκες της περιοχής σε δύσκολες συνθήκες μεγάλωσαν μόνες τους τα ορφανά τους παιδιά, οικογένειες ξεκληρίστηκαν και ο πληθυσμός βυθίστηκε στη θλίψη.
Η συστηματική εργασία και η μεθοδική έρευνα της αρμόδιας Επιτροπής με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που έθεσε το ζήτημα μέσα στο Βερολίνο) αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Η χώρα μας πλέον διεκδικεί τις αποζημιώσεις επίσημα, ενώ παράλληλα τεκμηριώνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου τόσο ότι δεν παραιτήθηκε ουδέποτε από τις αξιώσεις της απέναντι στη Γερμανία όσο και πως ανάλογες απαιτήσεις δεν παραγράφονται, όπως στο παρελθόν υποστήριξε η γερμανική πλευρά.
Με την υπερψήφιση του πορίσματος της Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, λαμβάνει χώρα η εδραίωση και η αποτίμηση των απαιτήσεων των γερμανικών οφειλών προς την χώρα μας με τον πλέον επίσημο τρόπο. Όπως αποφάνθηκε ήδη η ειδική επιτροπή του λογιστηρίου του κράτους το ποσό που διεκδικεί η Ελλάδα για την αποκατάσταση του κράτους καθώς και των υπηκόων του ανέρχεται στα 269 δισεκατομμύρια 547 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ιστορική στιγμή της υπερψήφισης των απαιτήσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος με στόχο την δίκαιη συμπόρευσή μας με τη Γερμανία στο κοινό μας σπίτι που είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει το έργο της με αξιοπιστία και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στην ιστορία χωρίς να εξαργυρώνει την ηθική και την ιστορία με κομματική ιδιοτέλεια αλλά στοχεύοντας μόνο στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των πληγέντων μας. Αυτή εξάλλου είναι η μόνη αξιοπρεπής στάση και μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπως πράξαμε ως τώρα καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας