• Latest
ΞΥΛΑ

Η λαθραία υλοτομία ξαναχτυπά το όμορφο δάσος της Εξοχής

29 Ιανουαρίου 2018
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις 5 ατόμων στο Δήμο Βελβεντού

18 Μαΐου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσλήψεις – εξπρές μέσω κινητού και ευέλικτο ωράριο

18 Μαΐου 2025
Eurovision

Eurovision 2025: Ποιες χώρες έδωσαν 12αρι στην Klavdia – Πώς ψήφισε η Ελλάδα

18 Μαΐου 2025
καιρος

Καιρός: Αίθριος με νεφώσεις – Ανεβαίνει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα

18 Μαΐου 2025
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Αρτηριακή πίεση: Η γλυκιά λιχουδιά που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά

18 Μαΐου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Διευθυντής σχολείου κατήγγειλε ότι μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε από την μητέρα της – «Έχει μώλωπες, εκδορές και καψίματα»

18 Μαΐου 2025
ασεπ

ΑΣΕΠ: Όλα τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και τις προσλήψεις στο Δημόσιο

18 Μαΐου 2025
Eurovision

Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού – «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»

18 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Τηλεφωνικές απάτες: «Πωλούσαν» δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες στον Περσικό Κόλπο – Συνελήφθησαν 104 άτομα

18 Μαΐου 2025
Βόιο: Αρκούδα κόβει βόλτες ατάραχη. Βίντεο

Βόιο: Αρκούδα κόβει βόλτες ατάραχη. Βίντεο

18 Μαΐου 2025
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δύο χρόνια φυλάκιση σε Αντιδήμαρχο του Βοΐου μετά από μήνυση του φιλοζωικού συλλόγου

18 Μαΐου 2025
Μακεδονικός

Ο Μακεδονικός Σιάτιστας ευχαριστεί τους Δημήτρη και Τάσο Γράβα για το πριμ που έδωσαν στην ομάδα

17 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Η λαθραία υλοτομία ξαναχτυπά το όμορφο δάσος της Εξοχής

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2018
in Uncategorized
0
ΞΥΛΑ
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το δασάκι της Εξοχής, που βρίσκεται δίπλα στο παλιό χωριό της Εξοχής και κοντά στα ορυχεία, ξαναπέφτει θύμα των λαθραίων υλοτόμων.  Όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, το δάσος αυτό φιλοξενούσε στις κατασκηνώσεις του παιδιά από όλο το νομό Κοζάνης πριν μερικές δεκαετίες. Πλέον το χωριό έχει σκεπαστεί πλήρως από τις αποθέσεις των Ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ το δασάκι ακρωτηριάζεται κάθε τόσο από τα τσεκούρια και τα πριόνια αδίστακτων και παράνομων ξυλοκόπων.

Η λαθραία υλοτομία, που οργιάζει εδώ και χρόνια παντού, αποτελεί μια βολική λύση για τζάμπα θέρμανση αλλά και προσοδοφόρο επιχείρηση για εμπόρους ξυλείας, οι οποίοι δρουν ουσιαστικά ανενόχλητοι. Η Οικολογική Κίνηση επισκέφτηκε το δάσος της Εξοχής και διαπίστωσε ότι αυτή τη φορά κόπηκαν 80 δέντρα περίπου.  Κάτοικοι του χωριού που κατήγγειλαν το συμβάν ανάφεραν ότι το Δασαρχείο ήρθε μετά από μια βδομάδα, για να καταγράψει απλώς το μέγεθος της ζημιάς και να μαζέψει όσα κομμένα κλαδιά παράτησε η σπείρα των παρανόμων.

Μόνιμη επωδός του Δασαρχείου σε κάθε κρούσμα λαθρο-υλοτομίας είναι ότι αδυνατεί  να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, πράγμα που άλλοτε αληθεύει κι άλλοτε χρησιμοποιείται ως βολική δικαιολογία. Το θέμα της στελέχωσης των Υπηρεσιών και ειδικά του Υπ. Γεωργίας, η έλλειψη προσωπικού «πρώτης γραμμής», (δασοφυλάκων, δασονόμων κλπ) και ο πλεονασμός «υπαλλήλων γραφείου» είναι μια μόνιμη παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι ολέθριες σε όλο τον φυσικό πλούτο της χώρας: νερά, δάση οικοσυστήματα, προστατευόμενες περιοχές.

Και ερχόμαστε στο Δήμο Κοζάνης. Ναι μεν η φύλαξη των δασών δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά τον αφορά άμεσα, μιας και το δασάκι είναι στην «επικράτεια» του. Κατά δεύτερο λόγο, η παράνομη υλοτομία πληγώνει το φυσικό κεφάλαιο του τόπου, το οποίο είναι ήδη σοβαρά τραυματισμένο. Προσθέτουμε ότι ο νομός Κοζάνης ανήκει στους πιο αποδασωμένους της χώρας και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ένα χιλιοστό δάσους, μιας και τα δάση είναι το καλύτερο φυσικό φίλτρο απέναντι στην  ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Κοζάνης (και κάθε δήμος) ; Τίποτα, αν οχυρωθεί πίσω από μια «υπηρεσιακή λογική» και πολλά αν δει το πρόβλημα ως άμεσα ενδιαφερόμενος και πληττόμενος. Πρώτον, να γίνει «τσιμπούρι» (ο Δήμος) στις κρατικές υπηρεσίες ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. (Άλλη η πίεση ενός διαμαρτυρόμενου πολίτη και άλλη ενός μεγάλου δήμου). Δεύτερο, να συντονίσει ένα δίκτυο εθελοντών και συλλόγων, συγκαλώντας άμεσα μια σύσκεψη – εκδήλωση με θέμα «οι εθελοντές βοηθούν στην πάταξη της λαθρουλοτομίας». Να κληθούν ορειβατικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι κοινοτήτων, άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τα δάση, το ΓΕΩΤΕ κλπ, με την παρουσία φυσικά του Δασαρχείου και της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου. Να στηθεί δηλ. ένα δίκτυο ανταλλαγής επώνυμων καταγγελιών, πληροφοριών κλπ, ώστε να καταλάβουν οι παρανομούντες ότι τα δάση δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, διότι υπάρχει «δίκης οφθαλμός». Το δίκτυο θα μπορέσει σε δεύτερη φάση να βοηθήσει και σε άλλα θέματα, που αφορούν καταπατήσεις, αυθαίρετα μπαζώματα  και άλλες παρανομίες οι οποίες είναι καθημερινό φαινόμενο στην ελληνική ύπαιθρο.

Τα παραπάνω έχουν τεθεί τουλάχιστον δυο φορές στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος συμφώνησε μεν, αλλά μέχρι εκεί. Καιρός να ..πρεσάρουν κι άλλες οργανώσεις πολιτών, δηλώνοντας παράλληλα και τη διαθεσιμότητά τους. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»..

29-1-2018

          ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Tags: ξυλα
Previous Post

ΕΚΑΣΔΥΜ: Η 11η αγωνιστική και οι βαθμολογία

Next Post

Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ο Άγιος Τρύφων κόβει την Βασιλόπιτα του.

Next Post

Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ο Άγιος Τρύφων κόβει την Βασιλόπιτα του.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσλήψεις 5 ατόμων στο Δήμο Βελβεντού
  • Προσλήψεις – εξπρές μέσω κινητού και ευέλικτο ωράριο
  • Eurovision 2025: Ποιες χώρες έδωσαν 12αρι στην Klavdia – Πώς ψήφισε η Ελλάδα
  • Καιρός: Αίθριος με νεφώσεις – Ανεβαίνει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα
  • Αρτηριακή πίεση: Η γλυκιά λιχουδιά που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr