Η δημοτική αρχή με με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 21 Ιουνίου προχωράει στην δημιουργία ΚΕΠ Υγείας. Αποδεικνύει ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της πολιτικής του «νέου ΕΣΥ» που απαλλάσσει το κράτος από ευθύνες για την προστασία της υγείας του λαού.
Πριν λίγο διάστημα με την μελέτη για την υγειονομική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία που άνοιξε τη συζήτηση για συρρίκνωση των νοσοκομείων στην περιφέρεια και τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου που θα λειτουργεί με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εμπορευματοποιώντας περεταίρω τις υπηρεσίες υγείας και σήμερα με την δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας που στόχο έχει να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στην ενημέρωση, την πρόληψη και την περίθαλψη του λαού.
Τα ΚΕΠ υγείας αποτελούνέναν μηχανισμό που καθιέρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εντάσσονταιστο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας» και :
- Προωθεί τις μειωμένες απαιτήσεις και αναθέτει μέρος των υπηρεσιών υγείας σε ΜΚΟ, “κοινωνικούς συνεταιρισμούς” και στη φιλανθρωπία.
- Με τα «ΚΕΠ Υγείας» επιδιώκεται η “εξοικονόμηση” κονδυλίων που είναι αναγκαία για την υγεία του λαού ώστε να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως το απαραίτητο “καύσιμο” για τη “δίκαιη” ή τη “βιώσιμη” κατά άλλους ανάπτυξη.
- Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του το «ΚΕΠ Υγειάς» θα λειτουργεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (δηλαδή χρήματα που παρέχονται για περιορισμένο χρόνο) και τον Δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Δηλαδή και οι όποιες υπηρεσίες προσφέρονται πάλι θα πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων.
Μάλιστα, με τα «ΚΕΠ Υγείας» προωθείται μια ακόμη επικίνδυνη “καινοτομία”. Μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα κάτι το οποίο καταργεί και τα ως τώρα δεδομένα, αποτελεί παντελώς αντιεπιστημονική, αναχρονιστική, αν όχι και επικίνδυνη μέθοδο!
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προβλέπει την μετατροπή των γιατρών σε πορτιέρηδες στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, τιμωρεί το λαό με ακριβότερες εξετάσεις και θεραπείες και πρόσθετη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη, εισάγει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή κ.α.
Η εξέλιξή αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει τη συμφωνία της για το πέρασμα της ΠΦΥ στην Τοπική Διοίκηση. Το τι θα σημάνει αυτό για τους δημότες μπορεί εύκολα κάποιος να το καταλάβει με βάση το γεγονός ότι το ΚΕΠ Υγείας που θα δημιουργηθεί δεν θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το Δήμο φορτώνοντας τη λειτουργία του στις τσέπες των δημοτών. Μια λειτουργία που προς το παρόν αφορά μόνο τα έξοδα για ένα λογισμικό αφού δεν έχει προβλεφτεί προσωπικό.
Τα μόνο που έχει προβλεφτεί είναι να αιτηθεί ο δήμαρχος στην υφυπουργό υγείας κ.Γκαγκα στην συνάντηση που είχαν πριν ημερών, να αξιοποιηθεί για την λειτουργία του ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου για τα θέματα υγείας που εργάζεται στην Αθήνα.
Ο λαός της Κοζάνης μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο όλων των αστικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο, η ΝΔ υλοποιεί και το ΠΑΣΟΚ το εξειδικεύει στην Τοπική Διοίκηση. Όλοι μαζί με καταμερισμένους ρόλους προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία της υγείας εις βάρος των δικαιωμάτων του λαού για δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας όπως δίνει τη δυνατότητα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να παλέψει :
- Για το Νοσοκομείο Κοζάνης την πλήρη στελέχωση του με όλες τις ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων εργάζονται στο Νοσοκομείο για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της περιοχής. Πλήρη κάλυψη στις βάρδιες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις.
- Σχεδιασμένη ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλη τη χώρα με πλήρως στελεχωμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας συνδεδεμένα με μεγάλους χώρους δουλειάς, αποκεντρωμένων ιατρείων και κινητών μονάδες χωρίς καμιά εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ κλπ με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
- Προληπτική ιατρική από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έμφαση ιδιαίτερα στον τακτικό έλεγχο του παιδιού από τη γέννησή του έως την ενηλικίωση, με εξασφάλιση των αναγκαίων εμβολιασμών.
- Γιατρούς εργασίας, μελέτη και μέτρα για την πρόληψη από τις επαγγελματικές ασθένειες από τις οποίες ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων.