Η συζήτηση και η αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί για την επένδυση υδροπονικής καλλιέργειας μαζί με μονάδα παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στο Δρέπανο είναι ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης.
Επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι καμία «δίκαιη» ανάπτυξη δεν υπάρχει για το λαό. Το αφήγημα της «δίκαιης» μετάβασης αφορά τη δίκαιη μοιρασιά μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων που θα επενδύσουν στον κλάδο της ενέργειας και στην περιοχή. Αυτή η επένδυση αποδεικνύει ότι για μια ακόμα φορά θα βγει χαμένος ο λαός και κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο επενδυτής δεν έρχεται στην περιοχή για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Έρχεται για να βγάλει κέρδη. Οσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Για να το πετύχει αυτό θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κ.α., δηλαδή από τα χρήματα των φορολογούμενων εργαζομένων, θα εξασφαλίσει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Και δεν του φτάνουν όλα αυτά θέλει και φθηνή γή για να εγκαταστήσει την επένδυση του, στερώντας την από αγρότες που την καλλιεργούν για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Αυτοί που με την πολιτική τους κλείνουν ΑΗΣ και Ορυχεία και σπρώχνουν την νεολαία στην ανεργία αφού θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τώρα έρχονται να μας πούν ότι σκέφθηκαν την νεολαία και τους ανέργους και ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε το ξεπούλημα της γής μας , των δικαιωμάτων μας.
Οι αγρότες που πλήττονται και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που τους ξεριζώνει από την γή τους θέλουν στήριξη και όχι εμπόδια στην δραστηριότητα τους. Η γή και ιδίως η εύφορή όπως αυτή που ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει ο επενδυτής, τους είναι πιο αναγκαία για να παραμείνουν στην παραγωγή.
Η Δημοτική Αρχή για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επένδυσης αξιοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό αφού προσπαθεί να διχάσει τους κατοίκους ενώ παράλληλα καλλιεργεί τον συμβιβασμό και την υποταγή για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους καλλιεργητές με επιχειρήματα όπως ότι είναι συνταξιούχοι της ΔΕΗ κτλ. Πέρα από ότι δεν αναγνωρίζει την «ισότητα» των δύο φύλων αναγνωρίζει κατά το δοκούν το δικαίωμα σε γονείς να στηρίζουν τα παιδιά τους για το μέλλον τους.
Επίσης αξιοποιείται το γεγονός ότι τελικά ο αριθμός των καλλιεργητών που αξιοποιούν το αγροτεμάχιο αυτό δεν είναι 44 αλλά λιγότεροι, την στιγμή που είναι γνωστός σε όλους ο άτυπος αναδασμός μεταξύ των αγροτών που γίνεται για να μεγαλώσουν τα κομμάτια που χρησιμοποιούν για να μειώσουν το κόστος, να γίνουν πιο παραγωγικά τα χωράφια, κάτι που έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους.
Πλέον είναι γνωστή η πρακτική στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, για να προωθηθούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί των εκάστοτε επενδυτών να αξιοποιείται το ζήτημα της ανεργίας. Αν σκέφτονται τους ανέργους και τη νεολαία να σταματήσουν τώρα την καταστροφική πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τους ΑΗΣ και τα Ορυχεία. Να βάλουν 5η φυλακή στις βάρδιες όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Να μειώσουν το χρόνο εργασίας. Να δώσει γη το κράτος στους νέους αγρότες και όσα εφόδια χρειάζονται για να ξεκινήσουν να καλλιεργούν την γή. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία.
Δεν είναι όμως τυχαία η στάση τους. Από την πρώτη στιγμή πατώντας στην ανεργία των νέων που δημιουργεί η πολιτική τους, βάζουν την νεολαία και τον λαό σε εκβιαστικά και ψεύτικα διλλήματα. Θέλεις να μείνεις άνεργός η να καταστραφεί το περιβάλλον;, θέλεις να μείνεις άνεργος η να διεισδύσουν οι ιδιώτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;, θέλεις να μείνεις άνεργος η να δώσεις κοψοχρονιά την γή στους επιχειρηματίες όπως στην περίπτωση του Δρέπανου;. Αυτόν τον εκβιασμό δεν πρέπει να τον ανεχτεί η νεολαία και ο λαός.
Δεν είναι λύση για τους νέους από βιομηχανικοί εργάτες στα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ να γίνουν εργάτες γής, σκληρά εκμεταλλευόμενοι από τους εκάστοτε επενδυτές;
Αν ο επενδυτής θέλει να αναπτύξει την δραστηριότητα του να χρυσοπληρώσει και να αγοράσει την γή που χρειάζεται για την επένδυση του.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γή. Αν τελικά δεν ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός και προχωρήσει η επένδυση όπως σχεδιάζεται, θα δώσουμε την μάχη με τα σωματεία ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Να διασφαλιστούν μισθοί που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες με Σ.Σ.Ε. για όλους. Να μην γίνει η περιοχή μας εκτός από πρωταθλήτρια της ανεργίας, από χαβούζα αποβλήτων κ.σ. και μια νέα Μανωλάδα.