• Latest
Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης για τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ

23 Δεκεμβρίου 2021
Πένθος

Ο Δήμαρχος Σερβίων για την απώλεια του Παύλου Σπυρόπουλου

23 Ιουνίου 2025
Μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

Μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

23 Ιουνίου 2025
σκυλος, αδεσποτα

Δήμος Κοζάνης: Σε εξέλιξη δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από μεικτό κλιμάκιο Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

23 Ιουνίου 2025
Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας,-2- διακινητές σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά -3- αλλοδαπών

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας,-2- διακινητές σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά -3- αλλοδαπών

23 Ιουνίου 2025
Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών “Βάλια Κίρνα” της Κοινότητα Σαμαρίνας

Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών “Βάλια Κίρνα” της Κοινότητα Σαμαρίνας

23 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Άλλες 160 στειρώσεις αδέσποτων ζώων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων

23 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δημόσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής, του Δήμου Κοζάνης, για το 2024

23 Ιουνίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

23 Ιουνίου 2025

Αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου

23 Ιουνίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ενημερωτική εκδήλωση για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ενημερωτική εκδήλωση για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών

23 Ιουνίου 2025
Διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διάκριση για το Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

23 Ιουνίου 2025
Χρήστος Ελευθερίου: Συγχαρητήρια Στέλλα!

Χρήστος Ελευθερίου: Συγχαρητήρια Στέλλα!

23 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης για τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ

sierafm by sierafm
23 Δεκεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Λαϊκή Συσπείρωση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με αφορμή τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κόζανης, εκφράζουμε την διαφωνία μας με την διαδικασία, αφού δεν τηρήθηκαν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή.

Όμως ακόμα και ο καλύτερος καλλιτεχνικός διευθυντής να είχε επιλεγεί, θα ήταν αναγκασμένος να λειτουργήσει στα ασφυκτικά πλαίσια της έλλειψης χρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο λαός της Κοζάνης δεν μπορεί να αποτελέσει κριτική επιτροπή για το ποιος είναι ο καταλληλότερος καλλιτεχνικος διευθυντής. Μπορεί όμως να γίνει κριτής απέναντι σε αυτούς που του στερούν την πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό και αυτό είναι για εμάς βασικό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μια λειτουργία που πατάει στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα και για τα ΔΗΠΕΘΕ.

Ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν μπήκαν οι βάσεις για μια «μεταβατική περίοδο» στα ΔΗΠΕΘΕ, κατά την οποία ενισχύθηκαν οι συμπαραγωγές και οι συνεργασίες, έγινε μείωση του προϋπολογισμού για μισθοδοσίες, αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων κ.ά. Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ, μιλώντας για «εξωστρέφεια» του πολιτιστικού προϊόντος και παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα σε όλους τους τομείς του πολιτισμού (π.χ. μουσεία, πνευματικά δικαιώματα), θέλει και μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιό τους, να ενισχύσει την ανταποδοτική τους λειτουργία, τη λειτουργία τους ως ΑΕ.

Προβλέπεται τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργούν σαν ΑΕ ΟΤΑ με αποτέλεσμα αντί  το έργο τους να επικεντρώνεται στο μορφωτικό σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν, αυτά θα δίνουν βάρος στο να χτίζουν ένα εμπορικό brand name με μπαρ, εστιατόρια, αγορές κ.λπ. Αυτό φυσικά θα επιδρά και στις επιλογές των έργων που θα παρουσιάζονται, ώστε να είναι εμπορικά αποδοτικά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ όπως και αυτό της Κοζάνης εδώ και χρόνια έχουν χάσει τον περιφερειακό τους χαρακτήρα, είναι ασύνδετα με το λαϊκό κόσμο της επαρχίας, οι παραστάσεις έχουν ακριβό εισιτήριο, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο με μεγάλους πρωταγωνιστές, με συμπαραγωγές κ.λπ. σε κεντρικές πόλεις και στην πρωτεύουσα.

Πλέον κανένα ΔΗΠΕΘΕ δεν διοργανώνει περιοδείες ούτε χειμώνα ούτε καλοκαίρι σε χωριά, πέρα από αυτό της Πάτρας με τον ευέλικτο θίασο «Αρμα Θέσπιδος». Σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στο μαρασμό, στην εγκατάλειψη, στις ερασιτεχνικές παραγωγές.

Επομένως αυτή η πολιτική θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά που θα ακριβοπληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτά, που θα δουν τα δικαιώματα τους να σμπαραλιάζονται.

Αυτήν την πολιτική υπηρετεί πιστά και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης και έχει ευθύνες για την μετατροπή του αγαθού του πολιτισμού σε εμπόρευμα.  Ευθύνη έχει και για την τήρηση των διαδικασιών για την όσο πιο αντικειμενική επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

Διεκδικούμε :

— Οχι στους σχεδιασμούς για αλλαγές στο καθεστώς και τον αριθμό των ΔΗΠΕΘΕ. Οχι στα νέα σχέδια της κυβέρνησης που σπρώχνουν τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργήσουν ως ΑΕ. Οχι στα πολυμετοχικά σχήματα που προτείνονται.

— Οικονομική, τεχνική και επιστημονική ενίσχυση των ΔΗΠΕΘΕ με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΟΑ. Το κάθε ΔΗΠΕΘΕ να χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετήσια.

— Να τηρούνται σε όλα τα κρατικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ οι κλαδικές συμβάσεις σε καλλιτεχνικό και λοιπό προσωπικό. Αυτό να είναι όρος και στις συμπαραγωγές με άλλους θιάσους.

— Να ενισχυθεί ο πολιτιστικός και μορφωτικός χαρακτήρας των ΔΗΠΕΘΕ και κρατικών θεάτρων ώστε να περιλαμβάνουν παιδικό και εφηβικό θέατρο, την εξασφάλιση δυνατότητας περιοδειών των παραστάσεων ή μικρότερων περιοδευόντων θιάσων σε όλες τις περιοχές της ευθύνης τους, τη δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων, διεξαγωγή σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, διαλέξεων πάνω στο θέατρο και άλλες δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο λαό της κάθε πόλης.

— Να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότησή τους από το ΥΠΠΟΑ για περιοδείες σε όλες τις πόλεις και χωριά του κάθε δήμου χειμώνα και καλοκαίρι – και για τις δύο σεζόν.

Tags: δηπεθε κοζανηςΛαϊκή Συσπείρωση
Previous Post

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας με τη Βιβλιοθήκη και τα Δημοτικά Γρεβενών

Next Post

Οι δύο φάσεις με τα νέα μέτρα – Τι θα εφαρμοστεί άμεσα και τι από την… τρίτη του Γενάρη

Next Post
μασκα

Οι δύο φάσεις με τα νέα μέτρα - Τι θα εφαρμοστεί άμεσα και τι από την... τρίτη του Γενάρη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμαρχος Σερβίων για την απώλεια του Παύλου Σπυρόπουλου
  • Μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ
  • Δήμος Κοζάνης: Σε εξέλιξη δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από μεικτό κλιμάκιο Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς
  • Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φλώρινας,-2- διακινητές σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά -3- αλλοδαπών
  • Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών “Βάλια Κίρνα” της Κοινότητα Σαμαρίνας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr