• Latest
 Η ομιλία του  Στάθη Κωνσταντινίδη με θέμα την αναμόρφωση του πλαισίου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις

Η ομιλία του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον εφαρμοστικό νόμο του νέου δικαστικού χάρτη.

12 Σεπτεμβρίου 2024
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος

2 Ιουνίου 2025
ΟΜΟΡΦΙΑ

Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!

2 Ιουνίου 2025
Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

2 Ιουνίου 2025
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη

2 Ιουνίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Έξι Σχολεία της ΠΕ Κοζάνης στην πρώτη φάση του προγράμματος  “Μαριέττα Γιαννάκου”. Το Δημοτικό Νεαπολης, ένα από αυτά!

2 Ιουνίου 2025
Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

2 Ιουνίου 2025
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στις 5 Ιουνίου συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του 31χρονου στην Φλώρινα

2 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΔΙΑΔΥΜΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Αναστασίου Κορεντσίδη, πατέρα του  Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

2 Ιουνίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και αδικίες στην καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών

2 Ιουνίου 2025
Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

2 Ιουνίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διαγράμμισης σε οδούς των Σερβίων (04–05/06/2025)

2 Ιουνίου 2025
Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας τίμησε το Νικόλα Ρίζο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας τίμησε το Νικόλα Ρίζο

2 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ομιλία του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον εφαρμοστικό νόμο του νέου δικαστικού χάρτη.

sierafm by sierafm
12 Σεπτεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
 Η ομιλία του  Στάθη Κωνσταντινίδη με θέμα την αναμόρφωση του πλαισίου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε συνέχεια της προηγούμενης τοποθέτησης, νομίζω ότι όταν αναφερόμαστε σε εθνικά ζητήματα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμα και όταν καταγγέλλουμε ή ασκούμε κριτική και έμμεσα παραδεχόμαστε ή αναγνωρίζουμε διεκδικήσεις που στρέφονται κατά της πατρίδας μας: ότι δηλαδή η Ελλάδα παραιτείται κυριαρχικών της ή άλλων δικαιωμάτων, διότι αυτές οι τοποθετήσεις καταγράφονται και αφήνουν στίγμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διανύουμε μια ιδιότυπη κοινοβουλευτική περίοδο εξαιτίας των εξελίξεων στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και αυτό δεν αποτελεί μία γενική πολιτική παρατήρηση, αλλά αφορά τη στάση αυτών των κομμάτων απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που συνεχίζει φυσικά το μεταρρυθμιστικό της έργο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές στρεβλώσεις και παθογένειες της ελληνικής πολιτείας, αλλά και τις νέες προκλήσεις που εμφανίζει η σύγχρονη εποχή. Και όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στην Αντιπολίτευση δεν αφορούν μόνο στη στάση αυτών των κομμάτων σε τομεακές πολιτικές, αλλά και στη γενικότερη πολιτική στάση που θα τηρήσουν οι νέες ηγεσίες, ενδεχομένως, ή οι σήμερα υφιστάμενες, σε σχέση με τις επιχειρούμενες θεσμικές αλλαγές, ακόμα και σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλαγές τις οποίες η Κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τις προγραμματικές της θέσεις, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Καίρια θέση σε αυτήν την προσπάθεια, για την αναμόρφωση των λειτουργιών του κράτους, κατέχει η δραστική βελτίωση στον χρόνο και στην ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτείας για τις δημοκρατικές της φυσικά λειτουργίες, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της και όρο για την κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια και συνοχή.

Ουσιώδη συστατικά αυτής της θεσμικής αναμόρφωσης αποτελούν: η βελτίωση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, η υιοθέτηση καλών πρακτικών από συγγενή δικαστικά συστήματα, αλλά και η ενίσχυση και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για δικαστικά κτήρια, για ψηφιακά μέσα και εφαρμογές, για την καλύτερη στελέχωση και κατάρτιση δικαστών, βοηθών και γραμματέων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πράγματι γίνει σημαντικά βήματα που βελτιώνουν μέρα με τη μέρα το δικαστικό, το νομοθετικό περιβάλλον. Και μιλάμε για ένα περιβάλλον που διέπεται από εγγυήσεις, κανόνες και αρχές που δεν επιτρέπουν οβιδιακές αλλαγές, αλλά μελετημένες, ορθολογικές και συστηματικές παρεμβάσεις, που μάλιστα απαιτούν χρόνο από τη θέσπισή τους μέχρι να ξεκινήσουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Σε όλες αυτές τις αλλαγές δυστυχώς συναντάμε είτε τη δογματική είτε την προσχηματική αντίσταση από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που, ενώ υποτίθεται αναγνωρίζουν αυτές τις παθογένειες, δεν είναι πρόθυμα να συνεργαστούν και να συναινέσουν. Οι παθογένειες αυτές κατατάσσουν τη χώρα στην εκατοστή τεσσαρακοστή έκτη θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αφού -ως γνωστόν- η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει περίπου 37 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι των περίπου 17, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που απαντά εμμέσως και στην μοναδική αιτίαση που ουσιαστικά ακούγεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη βελτίωση στην απονομή της δικαιοσύνης, δηλαδή τις νέες προσλήψεις.

Όμως, όσο φειδωλά εμφανίζονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις μεταρρυθμίσεις και στις ουσιαστικές προτάσεις, τόσο φλύαρα αποδεικνύονται στην κριτική και στις καταγγελίες για τις επιδόσεις του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Νομίζω πήραμε και σήμερα μία γεύση. Σήμερα που συζητείται η δεύτερη πράξη μιας μεγάλης τομής για την ελληνική δικαιοσύνη, η αλλαγή του δικαστικού χάρτη, η οποία από καιρό μάλιστα ανακοινώθηκε -αν θυμάμαι καλά από τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργικό Συμβούλιο- και εξαντλητικά συζητήθηκε έκτοτε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς. Μια μεταρρύθμιση που ενοποιεί στον πρώτο βαθμό της δικαιοσύνης τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ώστε να εξορθολογιστεί ένα σύστημα που οδηγούσε μέχρι σήμερα στην εκδίκαση του 20% των αστικών υποθέσεων από τους περίπου 970 ειρηνοδίκες και το υπόλοιπο 80% (μαζί με τις ποινικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό) από 1200 πρωτοδίκες.

Έτσι, πλέον 2100 εν όλω δικαστικοί λειτουργοί θα δικάζουν το σύνολο των υποθέσεων πρώτου βαθμού, επιτυγχάνοντας ισοκατανομή της δικαστικής ύλης.

Και τίθεται πλέον ως μετρήσιμος στόχος, και όχι ως γενικόλογη ευχή, η μείωση του συνολικού χρόνου εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.

Έτσι, μετά τον νόμο 5108/2024 για την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, έρχεται σήμερα προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που ουσιαστικά αποτελείται από τις εφαρμοστικές διατάξεις του Δικαστικού Χάρτη, με τις απαιτούμενες, με τις αυτονόητες, τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και συμπληρώνεται βέβαια και με ρυθμίσεις για τη Δικαστική Αστυνομία.

Δεν θα επιχειρήσω μια κατ’ άρθρον ανάλυση του σχεδίου νόμου, αφού ενδελεχώς αναφέρθηκε η πολιτική ηγεσία και ο εισηγητής μας κ. Υψηλάντης στις πολυάριθμες διατάξεις.

Αυτό που θέλω μόνο να σημειώσω είναι ότι και πάλι η κριτική της Αντιπολίτευσης υπήρξε γενικόλογη και αόριστη έως και αντιφατική, αφού από κάποια πτέρυγα ακούστηκε ότι βιαστήκαμε στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να αντλήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια, και από κάποιαν άλλη ότι καθυστερήσαμε και δημιουργούμε προβλήματα ενόψει της έναρξης της νέας δικαστικής χρονιάς.

Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι είναι η ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να περιμένει άλλο τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να προκαλούν πρόσκαιρες δυσχέρειες στο σύστημα, μέχρι να αφομοιωθούν πλήρως από τους δικαστικούς λειτουργούς και από τους συλλειτουργούς, τελικά όμως θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επωφελείς, τόσο για τους ίδιους όσο κυρίως για τους Έλληνες πολίτες, που δικαιούνται την πρόσβαση και παροχή έννομης προστασίας με όρους ευνομούμενης πολιτείας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με εκτίμηση

Tags: ΒΟΥΛΗομιλιαΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για καύση απορριμμάτων και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείρισή τους

Next Post

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» κ. Κοκκαλιάρη

Next Post
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» κ. Κοκκαλιάρη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • 20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος
  • Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!
  • Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο
  • Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Έξι Σχολεία της ΠΕ Κοζάνης στην πρώτη φάση του προγράμματος  “Μαριέττα Γιαννάκου”. Το Δημοτικό Νεαπολης, ένα από αυτά!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr