• Latest
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η ομιλία του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για την διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας και άλλες διατάξεις: «Για να μοιράσεις το γάλα, πρέπει να έχεις γεμάτη τη καρδάρα»

10 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τραγωδία στην Ολυμπία Οδό: Επί 1 χλμ. πήγαινε ανάποδα η 70χρονη πριν το φονικό τροχαίο – Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

12 Σεπτεμβρίου 2025
Στον εισαγγελέα ο 52χρονος από τη Βέροια που απείλησε τη ζωή του Άδωνι Γεωργιάδη – Οι αναρτήσεις του στα social media

Στον εισαγγελέα ο 52χρονος από τη Βέροια που απείλησε τη ζωή του Άδωνι Γεωργιάδη – Οι αναρτήσεις του στα social media

12 Σεπτεμβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ντόπιοι μουσικοί δημιουργοί- Δημήτρης Βαβλιάρας – Γιώργος Μιχαήλ 

12 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 6ης Απριλίου, Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

12 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης για το διδακτικό έτος 2025-26

12 Σεπτεμβρίου 2025
Κομνηνά: Εκδήλωση με θέμα «Ποντιακές μνήμες στην Εορδαία»

Κομνηνά: Εκδήλωση με θέμα «Ποντιακές μνήμες στην Εορδαία»

12 Σεπτεμβρίου 2025
χρημα

«Μας είπε ότι δεν θα πάρει καθόλου χρήματα και μετά το χειρουργείο μάς πίεζε για 3.000» – «Βροχή» οι καταγγελίες για τον συλληφθέντα γιατρό

12 Σεπτεμβρίου 2025
αστυνομια

Έλλειμμα 715.000 ευρώ σε αστυνομικές υπηρεσίες Θεσσαλονίκης μετά την αυτοκτονία υπαστυνόμου – Ελεύθεροι χωρίς όρους τρεις αστυνομικοί

12 Σεπτεμβρίου 2025
ζευγαρι Βιασμός

Αποκαλύψεις για τον παραγωγό ερωτικών ταινιών που βίαζε και εξέδιδε γυναίκες – Πώς δρούσε ο «κοντός» και πώς τον ξεσκέπασε το ελληνικό FBI

12 Σεπτεμβρίου 2025
Διαθέσιμη στο gov.gr η «Ψηφιακή βεβαίωση – συνυπογραφή»

Διαθέσιμη στο gov.gr η «Ψηφιακή βεβαίωση – συνυπογραφή»

12 Σεπτεμβρίου 2025
Φεστιβάλ Σερβίων – Μια βραδιά γεμάτη ψυχή και μνήμες

Φεστιβάλ Σερβίων – Μια βραδιά γεμάτη ψυχή και μνήμες

12 Σεπτεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Κανείς μαθητής στο περιθώριο, για να είναι όντως “Καλή” η “Σχολική Χρονιά”»

Π. Κουκουλόπουλος: «Κανείς μαθητής στο περιθώριο, για να είναι όντως “Καλή” η “Σχολική Χρονιά”»

12 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ομιλία του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για την διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας και άλλες διατάξεις: «Για να μοιράσεις το γάλα, πρέπει να έχεις γεμάτη τη καρδάρα»

sierafm by sierafm
10 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

συζητούμε σήμερα ένα σ/ν με το οποίο επιχειρείται η ενίσχυση του πλαισίου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής διαχείρισης και σταθερότητας στη χώρα, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/1265 και τις συνακόλουθες αλλαγές στο ν.4270/2014.

Τροποποιήσεις, δηλαδή, που υιοθετούνται σε εναρμόνιση προς τους ενωσιακούς κανόνες και στοχεύουν στον αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία.

Επιτυγχάνεται έτσι η επικαιροποίηση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων, και η επαναφορά στο θεσμικό πλαίσιο οργάνων που συμμετέχουν στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, όπως πχ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Επιπλέον, έχουμε για 1η φορά την καθιέρωση εθνικού κανόνα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, που ορίζει ότι η δημοσιονομική θέση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι πλεονασματική.

Ενώ, για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διατήρηση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του Α.Ε.Π., εισάγεται κανόνας για το επιτρεπτό περιθώριο μεταβολής των καθαρών δαπανών.

Προβλέπονται, από την άλλη, ρήτρες διαφυγής, που επιτρέπουν αποκλίσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά και η ενεργοποίηση και εφαρμογή του διορθωτικού μηχανισμού όταν εμφανίζονται αστοχίες.

Συνελόντι, καθιερώνονται πρόσθετοι διασταυρωτικοί μηχανισμοί και διαδικασίες για την αποφυγή δημοσιονομικών παρεκκλίσεων.

Για να το πούμε απλά, με το νέο πλαίσιο δεν θα μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, αφού προβλέπεται διαρκής παρακολούθηση της τήρησης των μεσοπρόθεσμων στόχων και των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων, ούτε να λέει κάθε κόμμα το κοντό και το μακρύ του, αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα αποτίμησης του κόστους των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

Ίσως, μάλιστα, θα έπρεπε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και μεσούσης της κυβερνητικής περιόδου για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να μην προτείνουν ή απορρίπτουν αβασάνιστα μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση.

Γιατί εδώ έχουμε το φαινόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιτάσσονται με περισσή ευκολία σε πολιτικές που αναμένεται να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και την ίδια ώρα να διαγκωνίζονται σε ακοστολόγητες παροχές.

Λίγο πολύ αυτό είδαμε και στη σημερινή συζήτηση, με την αξιωματική αντιπολίτευση από τη μία να κατηγορεί την κυβέρνηση για τις πολιτικές που έφεραν τα πλεονάσματα, κι από την άλλη να υπόσχεται πως θα τα κατανείμει «καλύτερα» στην κοινωνία.

Λένε πως θα μοιράσουνε το γάλα, χωρίς να λένε πως θα γεμίσουν την καρδάρα.

Πολύ σημαντική, όμως, καινοτομία αποτελεί το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων που προβλέπει το σ/ν, το οποίο συστήνεται σε Αυτοτελές Τμήμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και υλοποιείται από την ΑΑΔΕ.

Στο Μητρώο αυτό θα τηρούνται στοιχεία ανά φυσικό πρόσωπο για κάθε παροχή σε χρήμα και σε είδος και για κάθε ενίσχυση που δίνονται από φορείς του δημοσίου.

Με τη συγκέντρωση των επιδομάτων σε μία ενιαία βάση δεδομένων θα επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της δημοσιονομικής επίπτωσής τους, η βελτιστοποίηση στην άσκηση κοινωνικών μεταβιβάσεων, μέσω της αξιοποίησης ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών, αλλά και η καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Γιατί δεν είναι δίκαιο, επειδή κάποιος είναι κάτω από ένα κατώφλι να λαμβάνει μία σειρά από επιδόματα και κάποιος άλλος που για λίγο το υπερβαίνει να μην παίρνει τίποτα.

Στο Μέρος Ζ’, έχουμε ακριβώς τα αποτελέσματα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, που ήδη εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, και τα οποία επιστρέφονται ως καρποί και ως μέρισμα στην κοινωνία. Δηλαδή, τα μέτρα στήριξης.

– Το πρώτο αφορά στην επιστροφή ενός ενοικίου το χρόνο, μέχρι 800 ευρώ, που απευθύνεται στο πρόβλημα στέγασης μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος των συμπολιτών μας. Σημαντικό, αναμφίβολα, βοήθημα που απευθύνεται σε περίπου 948.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε 1280.000 φορολογούμενους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2024.

– Το δεύτερο, στη μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με το ποσό των 250 ευρώ και απευθύνεται σε 1.157.500 συνταξιούχους, 249.000 άτομα με αναπηρίες και 34.357 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Μέτρα που έρχονται να προστεθούν στις πολλές μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Αυτό που αβίαστα προκύπτει από το συζητούμενο σ/ν και απαντάει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είναι ότι η δημοσιονομική ευστάθεια δεν αποτελεί ιδεολογική εμμονή αλλά όρο που υπηρετεί την κοινωνική ισορροπία, αφού επιτρέπει την άσκηση στοχευμένων πολιτικών για την συνολική πρόοδο και κοινωνική συνοχή.

Και στο Μέρος Η’ έχουμε θετικές ρυθμίσεις:

– την επέκταση του Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων στους υπηρετούντες στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

– την κάλυψη του νομοθετικού κενού για μετακινήσεις υπαλλήλων του δημοσίου με αναπηρία που χρήζουν συνοδού ή σκύλου βοηθείας

– τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους, για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά πεντακόσια εκατομμύρια 500.000.000 ευρώ, για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Θετικές και οι διατάξεις του Μέρους Θ’ και όλες μαζί συνδιαμορφώνουν ένα «καλό, συνετό, αναπτυξιακό και κοινωνικό νομοσχέδιο» και γι’ αυτό καλείστε να το υπερψηφίσετε.

Βίντεο ομιλίας:

 

 

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Η Τελετή Αποφοίτησης Σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Κοζάνη για το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025

Next Post

Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στις 14:00, η προθεσμία για την προπώληση εισιτηρίων του Fiesta Voio

Next Post

Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, στις 14:00, η προθεσμία για την προπώληση εισιτηρίων του Fiesta Voio

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τραγωδία στην Ολυμπία Οδό: Επί 1 χλμ. πήγαινε ανάποδα η 70χρονη πριν το φονικό τροχαίο – Δύο νεκροί και ένας τραυματίας
  • Στον εισαγγελέα ο 52χρονος από τη Βέροια που απείλησε τη ζωή του Άδωνι Γεωργιάδη – Οι αναρτήσεις του στα social media
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Ντόπιοι μουσικοί δημιουργοί- Δημήτρης Βαβλιάρας – Γιώργος Μιχαήλ 
  • Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος
  • Έναρξη εγγραφών στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης για το διδακτικό έτος 2025-26

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr