Η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στην επετειακή εκδήλωση για τα 100+ χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κοζάνης
Στην εκδήλωση εορτασμού των 100+ χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης & Βίβιαν Βουδούρη» στη Σιάτιστα, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κοσμίδη
Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύτιμη προσφορά του κλάδου της γούνας, τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Ελληνική οικονομία γενικότερα.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η γούνα αποτελούσε τον ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας, με μεγάλη παραγωγή προϊόντων η οποία προωθούνταν σε όλο τον κόσμο, και οι Έλληνες γουναράδες έχουν παράδοση στο να δραστηριοποιούνται, σε αναδυόμενες αγορές του εξωτερικού πριν ακόμα αυτές γίνουν ευρύτερα γνωστές.
Για τη Δυτική Μακεδονία, ειδικότερα ο κλάδος μας είναι ο δεύτερος οικονομικός πυλώνας, μετά την παραγωγή ενέργειας και καθώς περνάμε στην μεταλιγνιτική εποχή, η παρουσία του κλάδου θα πρωταγωνιστεί στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Έχουμε δημιουργήσει έναν κλάδο εξωστρεφή με ποσοστό 98% στις εξαγωγές, τόσο απευθείας στις αγορές του εξωτερικού, όσο και με την παρουσία μας σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Υπάρχουν 700 καταστήματα, τα οποία διαθέτουν τα εμπορεύματά μας, που χειροποίητα κατασκευάζονται στην περιοχή μας.
Η ευμάρεια, που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια η γούνα, εκτός από το μεγάλο όφελος στην Ελληνική οικονομία, οδήγησε στην αυξημένη εταιρική συμμετοχή και στον κοινωνικό τομέα, τόσο της περιοχής μας, όσο και σε ολόκληρη την χώρα.
Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω, το Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αλλά και πολλές άλλες δωρεές από τον κ. Παπανικολάου, ευεργέτες εν ζωή, για τους οποίους ο κλάδος νιώθει υπερήφανος.
Σήμερα στην Δυτ. Μακεδονία δραστηριοποιούνται περίπου 1.500 επιχειρήσεις με πάνω από 6.000 εργαζόμενους.
Ένας κλάδος, καθετοποιημένος από την εκτροφή έως την ένδυση.
Με 104 εκτροφεία, εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, αποτεφρωτήριο, βυρσοδεψία, ξηραντήρια, βαφεία, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια και ατομικές επιχειρήσεις, μας καθιστούν το μοναδικό και μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο συρραφής γούνας στην Ευρώπη.
Δυστυχώς σήμερα οι Έλληνες γουνοποιοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα:
1ον) Η έντονη παρουσία των ακτιβιστικών κινημάτων κατά της γούνας, τα οποία χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση, προκειμένου να στρέψουν το αγοραστικό κοινό εναντίον των γούνινων προϊόντων.
Για το λόγο αυτό κάνουμε ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να δείξουμε στον κόσμο το αληθινό πρόσωπο της γούνας, το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα από όλους τους άλλους κλάδους που χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα, (όπως ιχθυοκαλλιέργεια, πτηνοτροφία, κτηνοτροφικές μονάδες, χρήση του δέρματος και του πούπουλου για ενδύματα).
2ον) Έλλειψη καινούργιων αγορών. Για πολλά χρόνια προσανατολιστήκαμε κυρίως στην αγορά της Ρωσίας με αποτέλεσμα σήμερα λόγω των γεωστρατηγικών μεταβολών, παραδείγματος χάρη το εμπάργκο μεταξύ Ρωσίας και της Ε.Ε., μας δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα με πτώση των πωλήσεων και στροφή των Ρώσων προς άλλες αγορές.
3ον) Η πρόσφατη οικονομική κρίση που περάσαμε 12 χρόνια τώρα, και με το κλείσιμο της δανειοδότησης από τις τράπεζες, οδήγησε τις επιχειρήσεις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με την ανάλωση των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξή τους.
4ον) Η υπερφορολόγηση των προϊόντων μας, (φόρος πολυτελείας), σε συνδυασμό με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές οδήγησαν στην αύξηση της τιμής των προϊόντων μας, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ανταγωνιστικοί, εφόσον το αγωνιστικό κοινό αναζητά πλέον πιο οικονομικές λύσεις.
Η γουνοποιία περνάει την τελευταία πενταετία μια μεγάλη οικονομική κρίση.
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, προστίθεται σήμερα η επιδημία του κοροναϊού, που πλήττει ανεπανόρθωτα πλέον τον κλάδο μας.
Αναβλήθηκαν ήδη δύο δημοπρασίες φέρνοντας τους εκτροφείς σε απόγνωση, διότι έχουν τα εμπορεύματα τους αδιάθετα στα δημοπρατήρια.
Αναβλήθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο, η έκθεση του Χονγκ-Κονγκ, η οποία σηματοδοτούσε την έναρξη της καινούργιας σεζόν.
Αναβλήθηκε η έκθεση του Πεκίνου.
Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Γούνας στον Μιλάνο, η MI-FUR, και οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει μειωμένη επισκεψιμότητα, λόγω ακύρωσης μετακίνησης των αγοραστών.
Κύριε Υπουργέ,
Λόγω της έκτακτης ανάγκης που περνάει ο κλάδος:
1ον) Επιβάλλεται η άμεση χρηματοδότηση των υφιστάμενων εργαζομένων, για την διατήρηση του προσωπικού.
2ον) Πάγωμα των δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για δύο (2) χρόνια.
3ον) Επιδότηση του ενεργειακού κόστους των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.
4ον) Άμεση αποπληρωμή όλων των αναπτυξιακών έργων των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.
5ον) Κουπόνια υποστηρικτικών ενεργειών για επιχειρήσεις του κλάδου, πρόταση την οποία καταθέσαμε το 2016 στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
6ον) Κατάργηση των πλαστικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, όπως είναι η πλαστική γούνα και ανάδειξη της αληθινής γούνας ως ένα οικολογικό, βιοδιασπώμενο και επαναχρησιμοποιήσιμο προϊόν.
7ον) Άμεση υλοποίηση του Business Plan.
Κύριε Υπουργέ,
Οι επιχειρηματίες εναποθέτουν πλέον όλες τις ελπίδες τους στην σημερινή κυβέρνηση.
Με προσωπικές επαφές που έχω κάνει σε διάφορα Υπουργεία, βλέπω έντονα το ενδιαφέρον να μας λύσουν και όχι να μας δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Καταθέσαμε πρόταση με σχέδιο Πανελλαδικής Εμβέλειας στη σχετική πρόσκληση με κωδικό αριθμό 110 του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάρτιση των εργαζομένων και την πιστοποίηση των προσόντων που θα αποκτήσουν. Η πρόταση μας περιλαμβάνει τα εξής:
- «Σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνοτροπίες στην παραγωγή προϊόντων γούνας»,
- «Εξαγωγικό εμπόριο και ενίσχυση εξωστρέφειας» και
- «Έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας»
Είμαστε βέβαιοι για το σχέδιο που καταθέσαμε και αναμένουμε την έγκρισή του, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράλληλα σας καταθέτουμε πλήρη φάκελο, προς ενημέρωσή σας, με διάφορα αιτήματα, που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες.