Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία.
Η έναρξή της τοποθετείται χρονικά δώδεκα μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου της περιόδου για τη γυναίκα.
Οι περισσότερες γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τους όρους «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» αλλά δεν γνωρίζουν το μεσαίο στάδιο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.
Είναι η χρονική περίοδος που ξεκινά αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και διαρκεί μέχρι μια γυναίκα να μπει σε αυτήν. Είναι η δύσκολη περίοδος μετά την κλιμακτήριο και πριν την εμμηνόπαυση.
Το σώμα μιας γυναίκας προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών, αναλόγως τον οργανισμό.
Είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μην παράγουν ωάρια και να κλείσει έτσι ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας.
Μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6 – 7 χρόνια και τελειώνει τον πρώτο χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.
Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, καθώς πληθώρα μεταβολών πραγματοποιούνται σταδιακά στο σώμα της γεγονός που την επηρεάζει σωματικά αλλά και πνευματικά.
Δεν είναι εύκολη περίοδος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όμως, είναι μια φυσιολογική κατάσταση που κάθε γυναίκα βιώνει μέχρι να μπει στην εμμηνόπαυση. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και κάνοντας ό,τι καλύτερο για τον εαυτό της. Να προσέχει την διατροφή της και την υγεία της, να κάνει γυμναστική και πράγματα που την ευχαριστούν.
Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης μια γυναίκα θα έχει αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων της, και της προγεστερόνης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:
1. Eξάψεις ή αλλιώς «φουντώματα»
Στη διάρκεια μιας έξαψης, μια γυναίκα νιώθει ένα έντονο αίσθημα θερμότητας, ειδικά στο κεφάλι και στο λαιμό, συχνά σε ολόκληρο το επάνω μέρος του σώματος. Παρουσιάζονται στο 85% των γυναικών για περισσότερο από 12 με 18 μήνες , ενώ το 50% των γυναικών μπορεί να έχει εξάψεις έως και για 5 χρόνια. Η συχνότητά τους μπορεί να είναι κάθε 10- 30 λεπτά και να φτάνουν έως και 100 φορές στη διάρκεια μιας ημέρας (24 ώρες).
2. Εφιδρώσεις
Ακολουθούν συνήθως τις εξάψεις και όπως και οι εξάψεις, συμβαίνουν και τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο της γυναίκας. Μπορεί να εμφανίζονται και μόνες τους.
3. Μεγάλη διάρκεια περιόδου
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να έχει δύο φορές τον μήνα περίοδο ή και να έχει μεγάλη ποσότητα αίματος σχεδόν για 7 ημέρες (μηνορραγία).
4. Ταχυκαρδίες και έντονο αίσθημα παλμών
Οι γυναίκες νοιώθουν την καρδιά τους να χτυπά πιο έντονα ή πιο γρήγορα, και κάποιες αισθάνονται και ένα φτερούγισμα.
5. Κολπική ξηρότητα
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιο βαθμό κολπικής ξηρότητας και θεραπεύεται με συστηματική ορμονική θεραπεία. Σαν αποτέλεσμα, μερικές γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ. Αλλες πάλι μπορεί να αισθανθούν μια απώλεια της επιθυμίας για σεξ έστω και χωρίς αυτά τα συμπτώματα.
Τα παραπάνω είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρει μια γυναίκα στην περιεμμηνόπαυση, τα οποία και αποκαλούνται συνοπτικά «περιεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο».
Τα συμπτώματα αυτά την ταλαιπωρούν κυρίως τη νύχτα, με επακόλουθη κόπωση στη διάρκεια της ημέρας, καθώς και διαταραχές του κύκλου.
Σε αυτά οφείλουν να προστεθούν και αλλαγές στη διάθεση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και αύξηση βάρους με συσσώρευση του λίπους κυρίως γύρω από τη μέση και την κοιλιά.
Οταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά, καλό είναι η γυναίκα να επισκεφθεί το γιατρό της ώστε να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης.
Διάγνωση της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να γίνει με ορμονικές εξετάσεις στο αίμα.
Πηγή:bovary.gr