Εδώ και πολύ καιρό κυβερνήσεις, οργανώσεις, εταιρίες μας έχουν φλομώσει με μπαρούφες… περί της πράσινης ενέργειας, πράσινης μετάβασης, οικολογίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες.
Σου είπαν ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι στα αναψυκτικά αλλά δεν σου είπαν ότι η χρήση πλαστικού γενικώς, έχει αυξηθεί κατά 22% από τότε που ξεκίνησε να περιορίζεται το… πλαστικό καλαμάκι…
Το κυριότερο όλων απέκρυψαν επιμελώς να μας πουν ότι η πράσινη ενέργεια είναι 4 με 6 φορές ακριβότερη από την παραδοσιακή ενέργεια όπως το φυσικό αέριο, που δήθεν ρυπαίνει… όπως ο άνθρακας αλλά… αυτή είναι η επιλογή των περισσότερων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αναφέρουν ο Stephen Moore διακεκριμένος συνεργάτης στα οικονομικά στο Heritage Foundation και ο EJ Antoni είναι ερευνητής στο Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων του Heritage Foundation.
Ο πρόεδρος Biden και πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα εξοικονομήσουν χρήματα για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις στην «ανανεώσιμη ενέργεια» είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής κατά του πληθωρισμού… οι επιδοτήσεις είναι κόστος, τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι «η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος είναι λιγότερο ακριβοί από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο».
Ο Pete Buttigieg, στέλεχος της κυβέρνησης Biden, προβαίνει στους ίδιους ισχυρισμούς για τα χιλιάδες δολάρια που μπορούν να εξοικονομήσουν οι οδηγοί αν αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος
«Πράσινη» ενεργειακή αλητεία
Οι υποστηρικτές της «πράσινης» ενεργειακής αλητείας είναι συχνά μάστορες στο παιχνίδι με τους αριθμούς, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια έχει νόημα.
Οι υποστηρικτές της πράσινης σαχλαμάρας λατρεύουν να επικεντρώνονται στο χαμηλό λειτουργικό κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, καθώς δεν απαιτούνται συνεχείς αγορές καυσίμων.
Η παράβλεψη της σχετικά μικρής διάρκειας ζωής των ηλιακών και αιολικών εξαρτημάτων, καθώς και της υψηλής αρχικής επένδυσης, μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.
Ας ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα.
Το κόστος δεν είναι μόνο αυτό που πληρώνετε σε επίπεδο λιανικής για φυσικό αέριο ή ρεύμα.
Περιλαμβάνει επίσης τους φόρους που πληρώνετε για να επιδοτήσετε το ρεύμα.
Μια μελέτη του 2017 από το Υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσε ότι για κάθε δολάριο κρατικής επιδότησης ανά μονάδα ενέργειας BTU που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια λαμβάνει τουλάχιστον 10 δολάρια
Αυτό είναι κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση χρημάτων.
Ο λόγος που οι επιδοτήσεις είναι τόσο υψηλές είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν επιπλέον κόστος σε σύγκριση με τον πιο αξιόπιστο ανταγωνισμό τους τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.
Οι «πράσινες» πηγές ενέργειας δεν μπορούν να μεταβληθούν για να καλύψουν τη ζήτηση.
Ο άνεμος δεν θα φυσάει πιο δυνατά και ο ήλιος δεν θα λάμπει πιο έντονα, μόνο και μόνο επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται.
Αντίθετα, τα ορυκτά καύσιμα – όπως μια μονάδα άνθρακα – μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο και να μειωθεί ανάλογα όταν πέσει η ζήτηση.
Η ευρεία υιοθέτηση της ηλιακής και της αιολικής παραγωγής θα απαιτούσε ακριβές μπαταρίες αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ρεύμα όταν ο άνεμος σταματήσει να φυσάει ή όταν ο ήλιος σταματήσει να λάμπει – όπως κάνει κάθε βράδυ.
Από τις 24 ώρες οι 11 με 12 ώρες είναι χωρίς ήλιο οπότε η ηλιακή ενέργεια είναι περιορισμένης κλίμακας…
Έτσι, σε αντίθεση με το αξιόπιστο και ευέλικτο φυσικό αέριο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια απαιτούν λύσεις αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας: τεράστιες συστοιχίες μπαταριών που δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ακριβές.
Και επειδή οι μπαταρίες δεν διαρκούν για πάντα, προσθέτουν τόσο στο αρχικό κόστος όσο και στο κόστος συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής ενός σταθμού παραγωγής ηλιακής ή αιολικής ενέργειας.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η τιμή στα EV είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι για τα συμβατικά αυτοκίνητα που λειτουργούν με φυσικό αέριο και η λεγόμενη εξοικονόμηση χρόνου προϋποθέτει ότι η ηλεκτρική ενέργεια για επαναφόρτιση είναι δωρεάν.
Επίσης το κόστος ενέργειας αυξάνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο 4 με 6 φορές φθηνότερο από την αιολική ή ηλιακή ενέργεια
Παράγοντες όπως αυτοί αγνοούνται σταθερά από τους ακτιβιστές της «πράσινης» ενέργειας.
Για να αξιολογήσει πραγματικά ανόμοιες πηγές ενέργειας και να παρέχει μια σύγκριση μήλων με μήλα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το ισοσκελισμένο κόστος ενέργειας (LCOE) και το ισοσκελισμένο κόστος αποθήκευσης (LCOS).
Αυτοί οι μηχανισμοί λαμβάνουν υπόψη το αρχικό κόστος, τη διάρκεια ζωής των συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης, το κόστος συντήρησης και καυσίμων, τα έξοδα παροπλισμού, τις επιδοτήσεις κ.λπ., και τα συγκρίνουν με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια ζωής ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: η «πράσινη» ενέργεια είναι μια ακραία σπατάλη χρημάτων….
Το LCOE και το LCOS για ηλιακά και αιολικά πάρκα στην ξηρά είναι τέσσερις φορές ακριβότερα από το φυσικό αέριο.
Αλλά ο υπεράκτιος άνεμος στα παράκτια αιολικά πάρκα… προσέξτε είναι έξι φορές ακριβότερος από το φυσικό αέριο.
Φανταστείτε να πληρώνετε τέσσερις έως έξι φορές περισσότερα κάθε μήνα για το ίδιο ρεύμα!
Αυτός είναι ο πράσινος παράδεισος που θέλει η κυβέρνηση Biden για την Αμερική ή την Γερμανία ή την Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο.
Υπάρχει και κάτι πολύ χειρότερο
Ωστόσο, υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο από αυτά, επειδή το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής σχεδόν όλων των άλλων.
Στην περίπτωση παραγωγής αλουμινίου, για παράδειγμα, το ένα τρίτο του συνολικού κόστους παραγωγής είναι μόνο ηλεκτρική ενέργεια.
Φανταστείτε τι θα έκανε ο τετραπλασιασμός των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν οι άνθρωποι.
Αν πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός είναι τραγικός τώρα, απλώς περιμένετε έως ότου π.χ. η Ελλάδα εξαρτάται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια—τότε θα δείτε αυξήσεις σοκ στις τιμές των προϊόντων.
Και παρά τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τους δικούς τους ισχυρισμούς, συνεχίζουν να ψελλίζουν ψέματα για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Ελπίζουν ότι κανείς δεν θα ελέγξει τα φανταστικά στοιχεία τους.
Όλο αυτό το διάστημα, η μεσαία τάξη συνθλίβεται από τη βενζίνη 4 δολάρια το γαλόνι και οι επιχειρήσεις παντού λυγίζουν κάτω από 5 δολάρια ανά γαλόνι ντίζελ.
Η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι ενδέχεται να προκύψουν διακοπές ρεύματος λόγω υπερβολικής εξάρτησης από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Κάποια στιγμή, αν συνεχιστεί αυτή η υστερία για πράσινη ενέργεια, ολόκληρα κράτη θα αρχίσουν να μοιάζουν με την Καλιφόρνια, όπου το φυσικό αέριο κοστίζει 6 δολάρια το γαλόνι, τα φώτα σβήνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αποκλειστεί λόγω συνεχών μπλακ άουτ.
Αν αυτό είναι το «πράσινο» μας μέλλον, τότε οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτό.
www.bankingnews.gr