• Latest
κοζανη τοπος να ζεις

Η πρόταση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» για την Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης

16 Ιουλίου 2020
Πασχάλης Χαρούμενος: Να θανατώνονται οι επικίνδυνες αρκούδες ή «να τις πάμε στην Πάρνηθα»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επιστολή προς τον ΕΛΓΑ με στόχο την προστασία της αγροτικής παραγωγής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

21 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΣΥΡΙΖΑ: Συλλυπητήρια στο Θόδωρο Καρυπίδη

21 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Στα 9,7 εκατομμύρια ο ισολογισμός του 2021. Βίντεο

Δήμος Βοΐου. Όλη η τακτική συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου. Βίντεο

21 Νοεμβρίου 2025
Παπαγούσιας- Ζιμπιλίδης. Κόντρα με απειλή μηνύσεων. Βίντεο

Παπαγούσιας- Ζιμπιλίδης. Κόντρα με απειλή μηνύσεων. Βίντεο

21 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Συγχώνευση νηπιαγωγείων στη Σιάτιστα προτείνει η Αθμια Εκπαίδευση Κοζάνης

21 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Στα 9,7 εκατομμύρια ο ισολογισμός του 2021. Βίντεο

Δήμος Βοΐου: Στα 9,7 εκατομμύρια ο ισολογισμός του 2021. Βίντεο

21 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

21 Νοεμβρίου 2025
ποδοσφαιρο

Αναβολή όλων των Πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Κοζάνης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

21 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

21 Νοεμβρίου 2025
Κακοκαιρία από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις

Δήμος Γρεβενών: Οδηγίες Προστασίας για Καταιγίδες-Πλημμύρες

21 Νοεμβρίου 2025
Η νέα εποχή της Βασιλίτσας: Επίσημη παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών του επενδυτικού σχεδίου της D Group για την «Βασίλισσα των Χιονοδρομικών Κέντρων»

Η νέα εποχή της Βασιλίτσας: Επίσημη παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών του επενδυτικού σχεδίου της D Group για την «Βασίλισσα των Χιονοδρομικών Κέντρων»

21 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

21 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρόταση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» για την Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης

sierafm by sierafm
16 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κοζανη τοπος να ζεις
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας, πέρα όλων των άλλων συνεπειών, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και περαιτέρω ανεργία, παράγοντες που θα συμβάλουν καταλυτικά στην μείωση του πληθυσμού  και εν τέλει στην απαξίωση  και υποβάθμιση όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Χρέος μας είναι να συμβάλλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις έτσι ώστε να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την ανάσχεση του καταστροφικού αυτού σεναρίου.

Σε συνέχεια της συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκε η πρόταση της Δημοτικής αρχής για την μεταλιγνιτική περίοδο, η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» παρουσιάζει σήμερα την πρότασή της για την δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της απασχόλησης και του ΑΕΠ της περιοχής με τον τίτλο «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης».

Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης ρήτρας πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικηθεί άμεσα από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία συνδεδεμένη με σαφείς στόχους όπως είναι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας και η διατήρηση του ΑΕΠ της περιοχής. Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα συνδέεται με συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις. Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός απόδοσης του νέου οικονομικού – παραγωγικού – κοινωνικού μοντέλου είναι αυτός που θα καθορίζει και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την στήριξη της περιοχής σε όλη την διάρκεια της μετάβασης.

Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης θα αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή της παραπάνω δέσμευσης και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο με βάση τα παρακάτω:

  1. Να τεθεί ως έτος βάσης το 2019 και να προσδιοριστούν σαφείς δείκτες, όπως ο δείκτης απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας και το ετήσιο περιφερειακό ΑΕΠ  με μελλοντικό ορίζοντα τουλάχιστον 20 ετών.
  2. Οι αποκλίσεις στα μεγέθη να μεταφράζονται σε οικονομικό ισοδύναμο που θα διοχετεύεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω εξειδικευμένου κωδικού που θα εγγράφεται κάθε έτος ως υποχρέωση στον κρατικό προϋπολογισμό.
  3. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας επιβολής της Ρήτρας να δημιουργηθεί σχετικό παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δουλειά του οποίου θα είναι η παρακολούθηση και αποτίμηση, μέσω δεικτών, της υλοποίησης και εξέλιξης του προγράμματος.
  4. Το ποσό που θα προκύπτει ετησίως θα διατίθεται μέσω του Παρατηρητηρίου στην τοπική κοινωνία (π.χ. αν το 2028 έχουμε απόκλιση από τον σχεδιασμό 5% στην απασχόληση και 10% μείωση στο ΑΕΠ, αυτό να αποτιμάται σε οικονομικό μέγεθος).
  5. Τα χρήματα αυτά να διατίθενται σε δράσεις επιδότησης της εργασίας, όπως είναι ενδεικτικά:
  • επιχειρηματικές δράσεις με προτεραιότητα σε εταιρικές μορφές έντασης εργασίας (ΚΟΙΝΣΕΠ) ή πράσινης ανάπτυξης
  • στον πρωτογενή-δευτερογενή τομέα
  • με μορφή επιδομάτων εργασίας
  • μέσω Δήμων ή άλλων φορέων σε δράσεις απασχόλησης

Οι δράσεις αυτές θα αναθεωρούνται και θα επικαιροποιούνται.

Να σημειωθεί ότι και στην πρόταση του Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνεται η ανάγκη διασφάλισης “Ειδικής αναπτυξιακής ρήτρας” σε επίπεδο ενεργειακών Δήμων, όπως αναφέρεται. Προτείνεται ότι «εφόσον το τοπικό ΑΕΠ μειώνεται ή παραμένει σταθερό, τότε θα μετατίθεται ανάλογα και ο χρονικός ορίζοντας πλήρους απένταξης του λιγνίτη για το μέλλον». Με την πρόταση αυτή διαφωνούμε, αφού  συνδέει την  στήριξη μόνο του τοπικού ΑΕΠ και όχι της απασχόλησης με την επιβολή ρήτρας όχι στην κεντρική κυβέρνηση αλλά σε μία Ανώνυμη Εταιρία, όπως είναι πλέον η ΔΕΗ,  μέσω παράτασης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Πρόταση ανεδαφική και μη ρεαλιστική, αφού σε καμία περίπτωση η συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να «επιβληθεί» στην ΔΕΗ μέσω ρήτρας. Άλλωστε η λειτουργία και η συμμετοχή στο εθνικό σύστημα μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται πλέον από πάρα πολλούς παράγοντες και σίγουρα όχι μόνο από την καλή διάθεση της ΔΕΗ.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται, να προτείνει και να διεκδικεί σε όλα τα επίπεδα μια δίκαιη, όσο αυτό είναι δυνατόν, μετάβαση στην μετά τον λιγνίτη εποχή για την Δυτική Μακεδονία με την κοινωνία όρθια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η φτωχοποίηση, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η άτακτη φυγή των νέων και εν τέλει η ερήμωση του τόπου μας.

Κοζάνη 15-7-2020

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Tags: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Previous Post

Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών: Οι τοποθετήσεις Δασταμάνη-Κασαπίδη στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων

Next Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-07-2020 έως 26-07-2020)

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-07-2020 έως 26-07-2020)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επιστολή προς τον ΕΛΓΑ με στόχο την προστασία της αγροτικής παραγωγής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
  • ΣΥΡΙΖΑ: Συλλυπητήρια στο Θόδωρο Καρυπίδη
  • Δήμος Βοΐου. Όλη η τακτική συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου. Βίντεο
  • Παπαγούσιας- Ζιμπιλίδης. Κόντρα με απειλή μηνύσεων. Βίντεο
  • Συγχώνευση νηπιαγωγείων στη Σιάτιστα προτείνει η Αθμια Εκπαίδευση Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr