Τα μεγάλα στοιχήματα του 2018 και οι εφιάλτες της κυβέρνησης
Το 2018 αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην πορεία της χώρας. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος στις αγορές και το τέλος της μνημονιακής οκταετίας τον Αύγουστο. Ένα στοίχημα που όλοι γνωρίζουν ότι η έκβασή του θα κρίνει τις αντοχές της κυβέρνησης και θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Μέχρι τότε, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσουν πολλούς κάβους. Ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας. Μέχρι τις 22 του μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση προκειμένου οι εταίροι μας να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης του προγράμματος.
Στις 8 Ιανουαρίου κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, δοκιμάζοντας τη συγκυβέρνηση. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάταξη για τις απεργίες η οποία αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις αλλά και τη διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για όσους χρωστούν προς το Δημόσιο. Αν δεν ψηφιστεί εγκαίρως ώστε οι δανειστές να βάλουν σφραγίδα στα 110 προαπαιτούμενα, είναι αδύνατο να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος του μήνα.
Δυο ημέρες μετά, στις 10 Ιανουαρίου ξεκινούν και πάλι στα ειρηνοδικεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μαζί τους ο μεγάλος εφιάλτης για την κυβέρνηση. Εντός του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα. Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 3 Ιανουαρίου επικαλούμενοι την απουσία διάταξης νόμου για τις αυτεπάγγελτες διώξεις, δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή. Η διάταξη ψηφίστηκε αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο κύκλο σοβαρών επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφεία από τις συλλογικότητες.
Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτής της 22ας Ιανουαρίου. Το Eurogroup αποφασίζει για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι στο ιδανικό σενάριο η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει στις 22 Ιανουαρίου, ώστε έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον ESM και να αρχίσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση.
Αμέσως μετά θα επιχειρηθεί η νέα έξοδος στις αγορές, με επταετές ομόλογο, ενώ προγραμματίζονται τουλάχιστον άλλες δυο μέχρι το καλοκαίρι.
Στόχος είναι η άντληση ποσών για να ενισχυθεί το μαξιλάρι ρευστότητας που υπολογίζεται περίπου στα 15 δις. ευρώ που θεωρείται βασική προϋπόθεση για καθαρή έξοδο από τον μνημονιακό κύκλο.