Η συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχει ξεκινήσει.
Οι συναντήσεις των ακαδημαϊκών πυκνώνουν, οι συζητήσεις «ζεσταίνονται» και οι συνεδριάσεις της επιτροπής ακαδημαϊκών εκπροσώπων της περιοχής, που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας, γίνονται πλέον τακτικές.
Στόχος της επιτροπής του Υπουργείου, της οποίας η πλειοψηφία αποτελείται από ακαδημαϊκούς του Π.Δ.Μ, η κατάθεση πορίσματος και η πρότασή της για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου. Το πόρισμα θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σ’ αυτό το στάδιο, οι συζητήσεις γίνονται αποκλειστικά μεταξύ των εκπροσώπων του Π.Δ.Μ.. Μετά την κατάθεση του πορίσματος θα ακολουθήσει διαβούλευση με εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικούς παράγοντες της Δυτ. Μακεδονίας.
Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποτελεί προάγγελο σημαντικών καινοτόμων και δομικών αλλαγών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η συζήτηση ολοκληρώνεται σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας. Υπάρχουν περιοχές [Ήπειρος] που τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα αναβαθμίζονται θεαματικά.
Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας τώρα είναι η ώρα.
Οι ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι καλούνται να προτείνουν σχέδιο για την ανάπτυξη του Π.Δ.Μ., κυρίως όμως σχέδιο για την δημιουργία ενός βιώσιμου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που θα αναβαθμίζει θεαματικά την λειτουργία του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, να βελτιώσει τον τακτικό προυπογισμό του ιδρύματος και να επιχειρήσει την υπέρβαση.
Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το μέλλον η βιωσιμότητα και η ουσιαστική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την περιοχή είναι προυποθέσεις.
Οι συνενώσεις σχολών δημιουργούν οικονομία κλίμακος και είναι αναπόφευκτες. Η ρεαλιστική αντιμετώπιση προβληματικών σχολών είναι υποχρέωση των ακαδημαικών εκπροσώπων. Η δημιουργία νέων σχολών είναι αυτονόητη διεκδίκηση των ιδρυμάτων. Η σύνδεση σχολών με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής καθώς και η δημιουργία τμημάτων που θα ξεχωρίζουν σε εθνικό επίπεδο είναι απολύτως αναγκαία και επιβεβλημένη.
Ταυτόχρονα τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη των Πανεπιστημίων, είναι μια καινοτόμα πρόταση που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για την επιστημονική ανάπτυξη διαφόρων παραγωγικών τομέων. Είναι μια πρόκληση που πρέπει να αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό.
Η Δυτική Μακεδονία έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το στοίχημα ανάπτυξης και δημιουργίας ενός ισχυρού πανεπιστημιακού ιδρύματος, με σημαντικό αριθμό Σχολών και Τμημάτων. Ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί συστηματικά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες με την ευθύνη που μας αναλογεί.
Εκφράζω την βαθειά μου εμπιστοσύνη και πίστη στους ακαδημαϊκούς εκπροσώπους της περιοχής μας. Είμαι βέβαιος πως θα προτάξουν το μέλλον του Πανεπιστημίου και της περιοχής στις θέσεις και στις τελικές προτάσεις τους. Άλλωστε είναι για όλους μας μια κορυφαία στιγμή ευθύνης για το μέλλον της περιοχής μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών
Μορφωτικών – Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων