• Latest
ΚΑΤΣΙΚΕΣ, ΖΩΑ, ΓΑΛΑ

Θα πιστοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γάλα που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών

13 Ιουλίου 2022
Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων

Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων

6 Αυγούστου 2025
ΟΧΙ στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Ξεκινάει ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κοζάνη

6 Αυγούστου 2025
Στην κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Καύση σκουπιδιών: Σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου και Συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

6 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

6 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

6 Αυγούστου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Εράτυρα: Διάλεξη ‘Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι απλή’ του Ι. Πήτα, καθηγητή Πληροφορικής ΑΠΘ στις 7/8/2025

6 Αυγούστου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Το ΤΕΕ για το Νομοθετικό Πλαίσιο Δηλώσεων Αυθαιρέτων και Αντικειμενικές Δυσχέρειες Εφαρμογής

6 Αυγούστου 2025
Πιλοτική Θερινή Δράση στο Τρανόβαλτο – Συνάντηση Τέχνης, Πολιτισμού και Τοπικής Ταυτότητας

«Τόπος – Τέχνη – Μέλλον»: Ολοκλήρωση της πιλοτικής εικαστικής δράσης του Δήμου Σερβίων στο Τρανόβαλτο

6 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τετάρτη 06 Αυγούστου

6 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος

Σιάτιστα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος

6 Αυγούστου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

Πρέπει το βραδινό να είναι το πιο μικρό γεύμα της ημέρας;

6 Αυγούστου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Πνιγμός 12χρονης στη Ροδόπη: Το ασθενοφόρο είχε μηχανική βλάβη και το έσπρωχναν για να ξεκινήσει – Σε εξέλιξη η ΕΔΕ

6 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θα πιστοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γάλα που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών

sierafm by sierafm
13 Ιουλίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΤΣΙΚΕΣ, ΖΩΑ, ΓΑΛΑ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια προσπάθεια η οποία αφορά την πιστοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος της είναι η παραγωγή αντίστοιχα πιστοποιημένων προϊόντων από το γάλα αυτό.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 5 εκατ. κατσίκες και έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον πληθυσμό του είδους, με ποσοστό 32%.

Αυτός άλλωστε φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους για την έναρξη της συνεργασίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, με στόχο την ανάγνωση του γονιδιώματος έξι ελληνικών φυλών αιγών και την πιστοποίηση του γάλακτος από την παραγωγή του μέχρι την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων από αυτό.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συλλογή δειγμάτων αίματος και γάλακτος από περίπου 19 εκτροφές σε 327 ζώα και στη συνέχεια θα γίνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων.

Δείγματα έχουν ληφθεί από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη Χαλκιδικής καθώς και τις κατσίκες Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών Αριδαίας αλλά και από τα ξένα είδη Αγγλονούμπια, Μούρθια και Δαμασκού, ώστε να μπορούν να γίνονται οι ταυτοποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις των δειγμάτων. Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιωάννης Σακαρίδης, κτηνίατρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα – επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Graega Cheese, μιλώντας σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να βρούμε με μοριακό τρόπο, με τη χρήση των τεχνικών DNA, έναν τρόπο να διαχωρίσουμε το γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές αιγών σε σχέση με τις ελληνικές φυλές αιγών. Ουσιαστικά θα διαβάσουμε το DNA των κυριότερων έξι φυλών αιγών που έχουμε στην Ελλάδα, θα γίνει η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος, οπότε θα βρούμε ποια σημεία του γονιδιώματος έχουν συγγένεια μεταξύ των ελληνικών φυλών και πώς διαχωρίζονται αυτά σε σχέση με τις ξένες φυλές των αιγών που υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως επισήμανε, θα προκύψει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας, μέσω του οποίου οι εκτροφές ελληνικών φυλών αιγών θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα ακολουθεί το γάλα σε όλη τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, που φέρει την ονομασία του από το GR, που σημαίνει Ελλάδα και το aega που σημαίνει «αίγα», θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Με τον τρόπο αυτό θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα με το νερό για να ανιχνευτούν τυχόν νοθείες. «Το πρότυπο αυτό θα το χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, τα τυροκομεία, πρώτα οι εταιρείες “Σταμάτης Προίκας ΑΕ” και Γεώργιος Κυριακίδης “ΚΕΡΑΣΣΑ”, στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά θα ανοίξει σε όλα τα τυροκομεία που θέλουν να παράγουν τυριά πιστοποιημένα από ελληνικές φυλές κατσικιών», σχολίασε ο κ. Σακαρίδης.

Γευσιγνωσία των συνταγών του «Macedonian Gourmet»

Στην εκδήλωση γευσιγνωσίας παρουσιάστηκαν, επίσης, συνταγές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet», το οποίο έχει στόχο να επιλεγούν επτά συνταγές, αντιπροσωπευτικές της μακεδονικής κουζίνας, ώστε να καθιερωθούν στον χώρο της εστίασης και να παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο από τοπικά προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι στιγμής, στις γευσιγνωσίες που ξεκίνησαν εδώ και καιρό και θα συνεχιστούν, προηγούνται παραδοσιακές μακεδονικές συνταγές με μελιτζάνες, όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ, αλλά και με χοιρινό κρέας, όπως το χοιρινό με λάχανο ή πρασοσέλινο.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης, που είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των μενού, τα πιάτα που προηγούνται αυτή τη στιγμή στις δοκιμές και φαίνεται να κερδίζουν τις εντυπώσεις των κριτών είναι -κατά σειρά- οι γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα, ο μουσακάς, το κοκκινιστό με μελιτζάνες, οι μελιτζάνες παπουτσάκι, το ιμάμ, το χοιρινό πρασοσέλινο, το χοιρινό λεμονάτο, το χοιρινό με λάχανο, το κοτόπουλο με πλιγούρι και το κοτόπουλο στιφάδο.

Η κυρίαρχη μελιτζάνα και πώς επικράτησαν οι συνταγές με χοιρινό

Από τις δέκα συνταγές που προηγούνται, η μελιτζάνα χρησιμοποιείται στις τέσσερις, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ισχυρής παρουσίας της στα παραδοσιακά φαγητά της Μακεδονίας. Η Λουκία Αικατερινιάδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που συμμετέχει στο έργο, επιβεβαιώνει αυτό το προβάδισμα και, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφερε ως παράδειγμα μια ταπεινή, παλιά συνταγή που «κατάγεται» από την περιοχή των Σερρών και χρονολογείται πριν από το 1900.

«Και εγώ η ίδια θυμάμαι τη συνταγή από τη γιαγιά μου. Πρόκειται για τα ξεροψηστά, όπως λέγονται, μελιτζάνες που ψήνονται στο φούρνο, μετά προστίθεται σκόρδο, με ή χωρίς ντομάτα και καρύδια και ξαναψήνονται. Είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο όχι της αστικής αλλά της λαϊκής μακεδονικής κουζίνας με πολύ παλιές ρίζες, από την Τουρκοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Δηλώνει ακόμη ότι τα ξεροψηστά πράγματι ενθουσίασαν το κοινό, ενώ διευκρινίζει ότι πρόκειται για μεζέ και όχι για κυρίως πιάτο καθώς είναι αρκετά βαρύ.

Σε ό,τι αφορά τις συνταγές με χοιρινό, ο κ. Παλησίδης επισήμανε ότι επικράτησαν και αναδείχτηκαν στη μακεδονική κουζίνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, διότι «τα αμνοερίφια και τα μοσχάρια τα έπαιρναν ως φορολογία, οπότε στον κόσμο έμενε το χοιρινό». Παράλληλα, το λάχανο, το πράσο και το σέλινο βρισκόταν σε αφθονία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτσι επικράτησε να συνοδεύουν το χοιρινό, σε μαγειρευτές συνταγές που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ στον ελλαδικό χώρο.

Οι γευσιγνωσίες συνεχίζονται

Οι γευσιγνωσίες στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet» συνεχίζονται ώστε να επιλεγούν οι επτά πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας. Την ίδια στιγμή ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά της αγοράς και συγκεκριμένα από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μαζικής σίτισης, ώστε να παράγει τα συγκεκριμένα πιάτα με τις συγκεκριμένες συνταγές που θα επιλεγούν και να τα διοχετεύει είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε μεγάλα εστιατόρια, είτε σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι, μέσω των προγραμμάτων «Graega Cheese» και «Macedonian Gourmet», αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοιχεία όπως η αγροτική γη της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει μεγάλη παραγωγική αξία και δυνατότητες και μπορεί να δημιουργήσει έναν θησαυρό σε μια εποχή που ο επισιτισμός είναι ζητούμενο.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα προγράμματα που καινοτομούν και στα οποία συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες με όρεξη και εξωστρέφεια και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα και την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: κατσικα
Previous Post

Τουρισμός για Όλους 2022: Είναι επίσημο – Οι δικαιούχοι για το voucher των 150 ευρώ

Next Post

Λευτέρης Ιωαννίδης: Κυρώνεται από την βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση για την παραχώρηση των εκτάσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Next Post
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λευτέρης Ιωαννίδης: Κυρώνεται από την βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση για την παραχώρηση των εκτάσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων
  • Ξεκινάει ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κοζάνη
  • Καύση σκουπιδιών: Σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου και Συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή
  • Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  3. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  4. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr