• Latest
ΚΑΤΣΙΚΕΣ, ΖΩΑ, ΓΑΛΑ

Θα πιστοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γάλα που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών

13 Ιουλίου 2022
Σιάτιστα: Δωρητές μυελού των οστών έγιναν μαθητές των Λυκείων

Σιάτιστα: Δωρητές μυελού των οστών έγιναν μαθητές των Λυκείων

10 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία, μοναδική Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία»

10 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης σχολικού έτους (2025-26) από 12/05/2025 έως και 20/06/2025

9 Μαΐου 2025
Δεντροφύτευση στο Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου – Μικροκάστρου. Φωτογραφίες

Δεντροφύτευση στο Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου – Μικροκάστρου. Φωτογραφίες

9 Μαΐου 2025
Προβολές ταινιών και θεατρικά έργα από το καλλιτεχνικό σχολείο την Πέμπτη 15 Μαΐου 7:30 μ.μ στο ΔΗΠΕΘΕ

Προβολές ταινιών και θεατρικά έργα από το καλλιτεχνικό σχολείο την Πέμπτη 15 Μαΐου 7:30 μ.μ στο ΔΗΠΕΘΕ

9 Μαΐου 2025
Σιάτιστα: Κλαδεύτηκε ο πλάτανος στην Πλατεία χώρας. Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Κλαδεύτηκε ο πλάτανος στην Πλατεία χώρας. Φωτογραφίες

9 Μαΐου 2025
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Έκθεση DEFEA 2025- Παρουσία με κύρος και δυναμική εξωστρέφεια στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Έκθεση DEFEA 2025- Παρουσία με κύρος και δυναμική εξωστρέφεια στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας

9 Μαΐου 2025
Startup Europe Week Kozani | «Ανάπτυξη Τοπικού Οικοσυστήματος Νεοφυών Επιχειρήσεων σε μια Περιφέρεια Δίκαιης Μετάβασης», Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Startup έρχεται στη Δυτική Μακεδονία

9 Μαΐου 2025
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική δράση «Σαφάρι στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική δράση «Σαφάρι στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης»

9 Μαΐου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Ομιλία του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο: «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»

9 Μαΐου 2025
Επιτυχής Διοργάνωση των Δράσεων «Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην Πράξη» της ΔΙΑΔΥΜΑ σε Μελίτη και Αιανή – Επόμενες Στάσεις: Καρπερό, Μεσοποταμία και Λιβαδερό

Επιτυχής Διοργάνωση των Δράσεων «Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην Πράξη» της ΔΙΑΔΥΜΑ σε Μελίτη και Αιανή – Επόμενες Στάσεις: Καρπερό, Μεσοποταμία και Λιβαδερό

9 Μαΐου 2025
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βοΐου

9 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θα πιστοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το γάλα που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών

sierafm by sierafm
13 Ιουλίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΤΣΙΚΕΣ, ΖΩΑ, ΓΑΛΑ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια προσπάθεια η οποία αφορά την πιστοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του γάλακτος που παράγεται από ελληνικές φυλές αιγών βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος της είναι η παραγωγή αντίστοιχα πιστοποιημένων προϊόντων από το γάλα αυτό.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 5 εκατ. κατσίκες και έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον πληθυσμό του είδους, με ποσοστό 32%.

Αυτός άλλωστε φαίνεται πως ήταν και ένας από τους λόγους για την έναρξη της συνεργασίας του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, με στόχο την ανάγνωση του γονιδιώματος έξι ελληνικών φυλών αιγών και την πιστοποίηση του γάλακτος από την παραγωγή του μέχρι την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων από αυτό.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συλλογή δειγμάτων αίματος και γάλακτος από περίπου 19 εκτροφές σε 327 ζώα και στη συνέχεια θα γίνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων.

Δείγματα έχουν ληφθεί από την εγχώρια κατσίκα, τη μαύρη Χαλκιδικής καθώς και τις κατσίκες Σκοπέλου, Παγγαίου, Σερρών Αριδαίας αλλά και από τα ξένα είδη Αγγλονούμπια, Μούρθια και Δαμασκού, ώστε να μπορούν να γίνονται οι ταυτοποιήσεις και οι διαφοροποιήσεις των δειγμάτων. Τα παραπάνω ανέφερε ο Ιωάννης Σακαρίδης, κτηνίατρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στον ΕΛΓΟ Δήμητρα – επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Graega Cheese, μιλώντας σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να βρούμε με μοριακό τρόπο, με τη χρήση των τεχνικών DNA, έναν τρόπο να διαχωρίσουμε το γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές αιγών σε σχέση με τις ελληνικές φυλές αιγών. Ουσιαστικά θα διαβάσουμε το DNA των κυριότερων έξι φυλών αιγών που έχουμε στην Ελλάδα, θα γίνει η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος, οπότε θα βρούμε ποια σημεία του γονιδιώματος έχουν συγγένεια μεταξύ των ελληνικών φυλών και πώς διαχωρίζονται αυτά σε σχέση με τις ξένες φυλές των αιγών που υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως επισήμανε, θα προκύψει ένα πρότυπο ιχνηλασιμότητας, μέσω του οποίου οι εκτροφές ελληνικών φυλών αιγών θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία θα ακολουθεί το γάλα σε όλη τη διάρκεια της γραμμής παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου Graega Cheese, που φέρει την ονομασία του από το GR, που σημαίνει Ελλάδα και το aega που σημαίνει «αίγα», θα αναπτυχθεί μια χημική μέθοδος για τον εντοπισμό περιπτώσεων νοθείας στο γάλα. Με τον τρόπο αυτό θα ανιχνεύονται τα εξωγενή σάκχαρα ή οι πρωτεΐνες που προστίθενται στο γάλα με το νερό για να ανιχνευτούν τυχόν νοθείες. «Το πρότυπο αυτό θα το χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, τα τυροκομεία, πρώτα οι εταιρείες “Σταμάτης Προίκας ΑΕ” και Γεώργιος Κυριακίδης “ΚΕΡΑΣΣΑ”, στο πλαίσιο του προγράμματος και μετά θα ανοίξει σε όλα τα τυροκομεία που θέλουν να παράγουν τυριά πιστοποιημένα από ελληνικές φυλές κατσικιών», σχολίασε ο κ. Σακαρίδης.

Γευσιγνωσία των συνταγών του «Macedonian Gourmet»

Στην εκδήλωση γευσιγνωσίας παρουσιάστηκαν, επίσης, συνταγές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet», το οποίο έχει στόχο να επιλεγούν επτά συνταγές, αντιπροσωπευτικές της μακεδονικής κουζίνας, ώστε να καθιερωθούν στον χώρο της εστίασης και να παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο από τοπικά προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι στιγμής, στις γευσιγνωσίες που ξεκίνησαν εδώ και καιρό και θα συνεχιστούν, προηγούνται παραδοσιακές μακεδονικές συνταγές με μελιτζάνες, όπως ο μουσακάς, τα παπουτσάκια και το ιμάμ, αλλά και με χοιρινό κρέας, όπως το χοιρινό με λάχανο ή πρασοσέλινο.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης, που είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των μενού, τα πιάτα που προηγούνται αυτή τη στιγμή στις δοκιμές και φαίνεται να κερδίζουν τις εντυπώσεις των κριτών είναι -κατά σειρά- οι γεμιστές πιπεριές με τυρί φέτα, ο μουσακάς, το κοκκινιστό με μελιτζάνες, οι μελιτζάνες παπουτσάκι, το ιμάμ, το χοιρινό πρασοσέλινο, το χοιρινό λεμονάτο, το χοιρινό με λάχανο, το κοτόπουλο με πλιγούρι και το κοτόπουλο στιφάδο.

Η κυρίαρχη μελιτζάνα και πώς επικράτησαν οι συνταγές με χοιρινό

Από τις δέκα συνταγές που προηγούνται, η μελιτζάνα χρησιμοποιείται στις τέσσερις, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ισχυρής παρουσίας της στα παραδοσιακά φαγητά της Μακεδονίας. Η Λουκία Αικατερινιάδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που συμμετέχει στο έργο, επιβεβαιώνει αυτό το προβάδισμα και, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφερε ως παράδειγμα μια ταπεινή, παλιά συνταγή που «κατάγεται» από την περιοχή των Σερρών και χρονολογείται πριν από το 1900.

«Και εγώ η ίδια θυμάμαι τη συνταγή από τη γιαγιά μου. Πρόκειται για τα ξεροψηστά, όπως λέγονται, μελιτζάνες που ψήνονται στο φούρνο, μετά προστίθεται σκόρδο, με ή χωρίς ντομάτα και καρύδια και ξαναψήνονται. Είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο όχι της αστικής αλλά της λαϊκής μακεδονικής κουζίνας με πολύ παλιές ρίζες, από την Τουρκοκρατία», σημειώνει χαρακτηριστικά. Δηλώνει ακόμη ότι τα ξεροψηστά πράγματι ενθουσίασαν το κοινό, ενώ διευκρινίζει ότι πρόκειται για μεζέ και όχι για κυρίως πιάτο καθώς είναι αρκετά βαρύ.

Σε ό,τι αφορά τις συνταγές με χοιρινό, ο κ. Παλησίδης επισήμανε ότι επικράτησαν και αναδείχτηκαν στη μακεδονική κουζίνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, διότι «τα αμνοερίφια και τα μοσχάρια τα έπαιρναν ως φορολογία, οπότε στον κόσμο έμενε το χοιρινό». Παράλληλα, το λάχανο, το πράσο και το σέλινο βρισκόταν σε αφθονία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έτσι επικράτησε να συνοδεύουν το χοιρινό, σε μαγειρευτές συνταγές που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ στον ελλαδικό χώρο.

Οι γευσιγνωσίες συνεχίζονται

Οι γευσιγνωσίες στο πλαίσιο του έργου «Macedonian Gourmet» συνεχίζονται ώστε να επιλεγούν οι επτά πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας. Την ίδια στιγμή ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά της αγοράς και συγκεκριμένα από εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μαζικής σίτισης, ώστε να παράγει τα συγκεκριμένα πιάτα με τις συγκεκριμένες συνταγές που θα επιλεγούν και να τα διοχετεύει είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε μεγάλα εστιατόρια, είτε σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι, μέσω των προγραμμάτων «Graega Cheese» και «Macedonian Gourmet», αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοιχεία όπως η αγροτική γη της Κεντρικής Μακεδονίας που έχει μεγάλη παραγωγική αξία και δυνατότητες και μπορεί να δημιουργήσει έναν θησαυρό σε μια εποχή που ο επισιτισμός είναι ζητούμενο.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα προγράμματα που καινοτομούν και στα οποία συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες με όρεξη και εξωστρέφεια και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα και την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: κατσικα
Previous Post

Τουρισμός για Όλους 2022: Είναι επίσημο – Οι δικαιούχοι για το voucher των 150 ευρώ

Next Post

Λευτέρης Ιωαννίδης: Κυρώνεται από την βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση για την παραχώρηση των εκτάσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Next Post
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λευτέρης Ιωαννίδης: Κυρώνεται από την βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση για την παραχώρηση των εκτάσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Δωρητές μυελού των οστών έγιναν μαθητές των Λυκείων
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία, μοναδική Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα χωρίς Ιατροδικαστική Υπηρεσία»
  • Εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης σχολικού έτους (2025-26) από 12/05/2025 έως και 20/06/2025
  • Δεντροφύτευση στο Δημοτικό Σχολείο Καλονερίου – Μικροκάστρου. Φωτογραφίες
  • Προβολές ταινιών και θεατρικά έργα από το καλλιτεχνικό σχολείο την Πέμπτη 15 Μαΐου 7:30 μ.μ στο ΔΗΠΕΘΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr