Στη Δυτική Μακεδονία ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη Δυτική Μακεδονία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος βρέθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους δημάρχους της περιοχής για να συζητήσουν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και χρήζουν άμεσης επίλυσης, ανάμεσα τους το μεγάλο «στοίχημα» της απολιγνιτοποίησης, το ενεργειακό κόστος και το τέλος ταφής.
«Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα της Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης, πρέπει να δούμε πως θα γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο για την οικονομία και τους κατοίκους της περιοχής» τόνισε ο κ. Λιβάνιος και αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα και το «brain drain» που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία, εν μέσω άλλων, με την απώλεια πολλών ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλες περιοχές της χώρας ή του εξωτερικού.
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, σήμερα που υλοποιούνται τα προγράμματα και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας περιμένει να δει τα έργα να υλοποιούνται» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ανέφερε πως ο κ. Λιβάνιος έχει ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και έχει δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις. «Η σημερινή συνάντηση αποτυπώνει τη βούληση ότι ο κ. υπουργός θέλει να βρίσκεται μαζί σας και να ακούσει τη σκέψη σας, άλλωστε είναι ο υπουργός των μεγάλων αλλαγών στην αυτοδιοίκηση, είναι των θεσμικών παρεμβάσεων και των μεγάλων προσδοκιών. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους δημάρχους και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης βλέπω ότι περιμένουν από τον υπουργό τις αλλαγές εκείνες που θα μετεξελίξουν ακόμα περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ως εργαλεία παραγωγής αναπτυξιακού έργου» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.
Ενεργειακό κόστος
Για το ενεργειακό κόστος, αναφέρθηκε πως είναι πλέον δυσβάσταχτο για τους δήμους και θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τη χορήγηση ηλεκτρικού χώρου, κατά προτεραιότητα στους ΟΤΑ Α΄βαθμού για σύνδεση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη διαδικασία του ενεργειακού ή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ιδιαίτερα στην περιοχή μας που διαχρονικά αποτελούσε τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας και σήμερα βιώνει τα αποτελέσματα της απολιγνιτοποίησης. «Θεωρούμε πως ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο που είμαστε στη μετάβαση λόγω απολιγνιτοποίησης, θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μνεία και μέριμνα αλλά και άμεσες δράσεις από διάφορα προγράμματα διότι μετά τη θεσμοθέτηση και καθιέρωση του χρηματιστηρίου ενέργειας, έχει εκτοξευθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Αν πηγαίναμε να τηρήσουμε απόλυτα τις οδηγίες θα έπρεπε να είχαμε αυξήσεις δημοτικών τελών που θα ξεπερνούσαν το 150% – 200%, σε μια ήδη δύσκολη χρονική περίοδο» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.
Τέλος ταφής
Για το τέλος ταφής και την επαναχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του gate Fee για τους δήμους μέλη της ΔΙΑΔΥΜΑ, ο κ. Κεπαπτσόγλου ανέφερε πως είναι άδικο να πληρώνουν οι δήμοι και υψηλό κόστος διαχείρισης και τέλος ταφής και πως είναι πάντα σύμφωνοι με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε για το τέλος ταφής πως η Δυτική Μακεδονία πληρώνει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στη χωματερή, ενώ τόνισε πως «είναι σημαντικά τα βήματα που έχει κάνει».
Αδέσποτα
Για το μεγάλο θέμα των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία των καταφυγίων, τονίστηκε πως πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην ομηρία δημάρχων και αντιδημάρχων να εκτίθενται και να είναι συνεχώς υπόλογοι ή κατηγορούμενοι στην καθημερινή διάταξη των κατά τόπους δικαστηρίων.
Αναφορά επίσης έγινε στις ανένταχτες – μη υλοποιήσιμες προτάσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και το να υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν, όπως και το αν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών από το ΤΠΚΔ, όπως ίσχυε.
Για τις αποσπάσεις εκλεγμένων αιρετών, αναφέρθηκε πως υπάρχει σήμερα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων (στρατιωτικών, πολιτικών, υπαλλήλων ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.) οι οποίοι όντας ήδη εν’ ενεργεία αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ή σύμβουλοι Κοινοτήτων, υπηρετούν ακόμη στις έδρες των υπηρεσιών τους που βρίσκονται πολύ μακριά από τις έδρες που εκλέχτηκαν. Ενώ ζητήθηκε άμεση ενίσχυση σε προσωπικό κυρίως τεχνικών υπηρεσιών (μηχανικών, χειριστών κ.λπ.), κάτι που υπήρξε ως υπόσχεση από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη καθώς και πλήρωση θέσεων από την προκήρυξη 13Κ από την οποία οι δήμοι δεν πήραν τον αριθμό των υπαλλήλων που περίμεναν, και πως για όσους αρνήθηκαν τη θέση, ο ΑΣΕΠ δεν ορίζει άμεσα αναπληρωματικούς, αλλά μετά από 10 μήνες.
Αναφορά έγινε και στη δημιουργία δημοτικών ανώνυμων εταιρειών, για τη δυνατότητα ευέλικτης διοίκησης και διαχείρισης δράσεων των Δήμων και σημειώθηκε πως συμπληρωματικά θα βοηθούσε η αύξηση ειδικών συνεργατών, ειδικά για τους μικρούς δήμους, λόγω σημαντικής έλλειψης προσωπικού.
Τέλος, συζητήθηκε η συγκρότηση κεντρικών ΥΔΟΜ ανά Π.Ε. προς επίλυση της μη επαρκούς υποστήριξης των μητροπολιτικών Δήμων προς τους μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους, που είτε δεν δύνανται να συστήσουν ΥΔΟΜ έστω και με ελάχιστη σύνθεση, είτε αυτοί που δύνανται, δεν έχουν την απαραίτητη επάρκεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απαιτούνται
www.xronos-kozanis.gr