• Latest

Κάλεσμα της εργατικής λέσχης Κοζάνης σε συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

15 Νοεμβρίου 2017
Ψάρεμα

Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025

16 Ιουλίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση σπατάλησε μια ιστορική δυνατότητα αλλαγής της χώρας, υποκλινόμενη στα συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της»

16 Ιουλίου 2025

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

16 Ιουλίου 2025
προστιμο, χρημα

Κοζάνη: Δύο πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

16 Ιουλίου 2025
Εργατικό ατύχημα στην Φλώρινα – Στο νοσοκομείο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Εργατικό ατύχημα στην Φλώρινα – Στο νοσοκομείο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

16 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Καταψηφίζουμε τις άδικες φορολογικές επιλογές της Κυβέρνησης που “κλειδώνουν” τις ανισότητες»

16 Ιουλίου 2025
Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Καλλιστώ: Ακόμη μια νεκρή αρκούδα από πυροβόλο όπλο στην Καστοριά

16 Ιουλίου 2025
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Η Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Εορταστικές εκδηλώσεις του προστάτη των Γουνοποιών, Προφήτη Ηλία

16 Ιουλίου 2025
Καστοριά: Προχωρά η αναβάθμιση του Ι.Ν. Αγίου Ζαχαρία Γράμμου

Καστοριά: Προχωρά η αναβάθμιση του Ι.Ν. Αγίου Ζαχαρία Γράμμου

16 Ιουλίου 2025
Η αυλή μας τα βράδια: Το Budrum Project Live στην Κοζάνη

Η αυλή μας τα βράδια: Το Budrum Project Live στην Κοζάνη

16 Ιουλίου 2025

Επιμελητήριο Κοζάνης: Ενημέρωση για έκδοση Κ.Υ.Α. Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων (Προστίμων) σε περιπτώσεις παραβάσεων των υποχρεώσεων που επιβάλλει η νομοθεσία στην Υπηρεσία ΓΕ.ΜΗ

16 Ιουλίου 2025
ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ: Καταγγελία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για κατάργηση απόφασης του ΣτΕ

Κάλεσμα σε συναυλία αλληλεγγύης στον Ευθύμη

16 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα της εργατικής λέσχης Κοζάνης σε συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

sierafm by sierafm
15 Νοεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια εποχή σκληρής αστικής κυριαρχίας σε κάθε επίπεδο, η ιστορία των λαϊκών αγώνων τείνει να παραχαραχτεί και να νοηματοδοθεί σύμφωνα με τις κυρίαρχες επιταγές (όπως συνέβαινε σε κάθε τέτοια εποχή).

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί εξαίρεση, μπροστά σε αυτή την ιστορικών διαστάσεων επίθεση του κεφαλαίου για παραχάραξη της ιστορίας. Αστικά κόμματα, ΜΜΕ και εν γένει όλοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου προσπαθούν να απογυμνώσουν την αντίσταση κατά της χούντας από τον πολιτικό και ταξικό της πυρήνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου όμως, δεν ήταν μια νομοτελειακή ούτε μια ανεπανάληπτη στιγμή, ήταν το αποκορύφωμα της λαϊκής οργής απέναντι στην τυρρανία, η ορμή της νεολαίας, που εγκυμονούνταν στην κοινωνία όπως και σήμερα. Ήταν πάλη ενάντια στην καταστολή και την βίαια καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, πάλη για ψωμί και παιδεία, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ωστόσο, δεν υφίσταται απλά ως μια ιστορική στιγμή, που έχει μπει στο μουσείο, καθώς τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν ακόμα καίρια.

Το Πολυτεχνείο ζει…

Το Πολυτεχνείο ζει στους νικηφόρους αγώνες του σήμερα, μέσα από το μήνυμα του για τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των λαϊκών κεκτημένων και δικαιωμάτων και τα νοήματα της εξέγερσης του ’73. Ζει για να θυμίζει σε όλους ότι κανένας αγώνας δε βγήκε χαμένος και τίποτα δε χαρίστηκε στους/στις εργαζόμενους/ες, τον λαό, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το πολυτεχνείο ζει και ζητά δικαίωση στους αγώνες του σήμερα για :

Ψωμί 

Τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, από το 2008 βιώνουμε τις συνέπειες της οξύτατης κρίσης που περνάει το καπιταλιστικό σύστημα, η οποία ολοένα και εντείνεται και δεν διαφαίνεται να μπορεί να προσπεραστεί με ένα δυναμικό τρόπο από την μεριά του κεφαλαίου. Ποιος θα το έλεγε ότι το 2017 βασικά αιτήματα όπως το ψωμί, η δουλειά και η ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο δεν αποτελούν κεκτημένα αλλά αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε ξανά για να τα κατοχυρώσουμε. Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο σχετικής “σταθερότητας”, εμείς είμαστε αυτοί που βιώνουμε την συγχρονισμένη επίθεση της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν  τις ανάγκες του κεφαλαίου μέσω των μνημονίων και των αξιολογήσεων.

Παιδεία

Η παιδεία που οραματίζονταν οι φοιτητές το ’73 δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με αυτή που μας προσφέρεται σήμερα. Κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας όλων των βαθμίδων, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση – στέγαση – μετακίνηση), υποχρηματοδότηση, ξεπούλημα του πανεπιστημίου με την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε μια σειρά σχολών πανελλαδικά. Κατακερματισμένη γνώση, συγχωνεύσεις σχολών και έρευνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά σχεδιάζεται με κριτήριο τα κέρδη των πολυεθνικών. Αυτά είναι μόνο μερικοί όροι που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παιδεία στο σήμερα. Καιρός λοιπόν η παιδεία να ξαναμπεί στην ατζέντα των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Να παλέψουμε όλοι και όλες από κοινού για μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και όχι στα κέρδη του κεφαλαίου.

Ελευθερία

Σήμερα μπορεί να μην ζούμε σε καθεστώς χούντας, αλλά βιώνουμε τη “χούντα” των μνημονίων, της ΕΕ, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και των πολέμων. Που δεν διστάζει να κηρύξει παράνομο και καταχρηστικό το δικαίωμα στην απεργία, το βασικό όπλο που έχει ο κάθε εργαζόμενος για να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Που καταστέλλει βίαια κάθε κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών συνταξιούχων που τους ενοχλεί. Που βάζει φυλακή την Ηριάννα και αφήνει ελεύθερους τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Που ποινικοποιεί όσους έχουν πολιτική τοποθέτηση ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ. Που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως ανθρώπους “δεύτερης διαλογής” και είτε τους θαλασσοπνίγει είτε τους στοιβάζει στα hot – spot . Βιώνουμε τελικά μία “χούντα” που μπορεί να ευαγγελίζεται μια γενικόλογη “ελευθερία”, αλλά αναπαράγει την βαρβαρότητα (του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζομένους).

Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.

Να σύρουμε εμείς το νήμα της ιστορίας και να πάμε παρακάτω… 

Το Πολυτεχνείο ανασαίνει μέσα από τους αγώνες του σήμερα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, την άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την πολιτική της. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στα μνημόνια και την 3η αξιολόγηση, στους αγώνες των φοιτητών, μαθητών κι εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, στις καθημερινές μάχες της αλληλεγγύης στους φτωχούς, στους αποκλεισμένους, στους πρόσφυγες, σε όλους εμάς που δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας, της ζωής όπως την ονειρευόμαστε, μιας ζωής που τα θέλουμε όλα δικά μας, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου!

Όλες κι όλοι στη συγκέντρωση και την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17.11. στις 6:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Tags: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Τα σωματεία του ΠΑΜΕ για το Πολυτεχνείο

Next Post

Εργατικό κέντρο Κοζάνης: “Μ ‘αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας”

Next Post
εργατικο κεντρο

Εργατικό κέντρο Κοζάνης: “Μ 'αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας”

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση σπατάλησε μια ιστορική δυνατότητα αλλαγής της χώρας, υποκλινόμενη στα συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της»
  • Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025
  • Κοζάνη: Δύο πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
  • Εργατικό ατύχημα στην Φλώρινα – Στο νοσοκομείο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr