Καθώς τα παιδιά καβγαδίζουν συνέχεια, θα πρέπει να διδάξουμε σε αυτά πώς να διοχετεύουν την αγανάκτησή τους και να χρησιμοποιούν λέξεις αντί της φυσικής επίθεσης.
Παρατηρούμε συχνά καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά, καθώς αυτό το συναίσθημα το βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Τα παιδιά συνήθως ξεκινούν να τσακώνονται από τα δύο τους χρόνια έως την εφηβεία.
Καβγαδίζουν για να αντιμετωπίσουν τους συνομήλικούς τους ή μεγαλύτερα παιδιά, εξαιτίας διαφορετικών συναισθηματικών καταστάσεων ή επειδή ενεργοποιούνται τα ένστικτα επιβίωσής τους. Μπορεί επίσης να καβγαδίζουν με νεότερα παιδιά για να επιβληθούν.
Ο ρόλος των γονιών είναι θεμελιώδης όταν μιλάμε για παιδιά και καβγάδες. Τα παιδιά μαθαίνουν για ζητήματα όπως σεβασμό και κατανόηση προς τους άλλους, όρια, και πάνω απ’ όλα, αυτοέλεγχο, μέσα από το σπίτι.
Πώς να ελέγξετε τους καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά
Όταν μαλώνουν νεότερα παιδιά έχουν την τάση να δαγκώνουν, να τραβούν τα μαλλιά, να σπρώχνουν, να προσβάλλουν, ή να γρονθοκοπούν. Όσο μεγαλώνουν μπορούν να επιτίθενται σωματικά και να παρενοχλούν άλλους. Οι έφηβοι ίσως να είναι και περισσότερο βίαιοι. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι έφηβοι συνήθως ξεπερνούν τα όρια.
Εδώ σας έχουμε έξι σημαντικές συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει έναν καβγά με έναν καλύτερο τρόπο:
1. Δείξτε τους τη δύναμη των λέξεων
Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας ότι η δύναμη των λέξεων είναι ανώτερη της βίας. Θα πρέπει να κατανοήσουν πως πρώτα θα πρέπει να προσπαθούν να μιλούν στο άτομο με το οποίο διαφωνούν.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσπαθούν να είναι λογικά παρά να καταφεύγουν στη βία για να λύσουν τα προβλήματά τους. Προφανώς δε θα πρέπει να ασκείτε βία στα παιδιά σας, αν θέλετε να τους διδάξετε ότι η βία δεν είναι η λύση. Έτσι, δε θα πρέπει να τιμωρείτε τα παιδιά σας βίαια ή επιθετικά.
2. Δώστε το παράδειγμα
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ξεσπάσματα λόγω ενόχλησης, τα οποία μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε άλλους. Όμως, το σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουμε και διαχειριζόμαστε αυτά τα ξεσπάσματα. Τα παιδιά είναι η αντανάκλαση του σπιτιού τους. Συνεπώς, οι αντιδράσεις τους εξαρτώνται από τη συναισθηματική εκπαίδευση με την οποία «ποτίσατε» τα παιδιά σας.
Αν είστε ένας θυμωμένος γονέας, ο οποίος επιτίθεται προσβάλλοντας τους άλλους και πετά πράγματα στον τοίχο, τότε μη ζητάτε από τα παιδιά σας να φερθούν διαφορετικά. Το παράδειγμά σας θα τα επηρεάσει περισσότερο απ’ ότι οι συμβουλές ή οι συστάσεις σας.
3. Προάγετε τη σοφία και την ηρεμία αντί τους καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά
Όπως προαναφέραμε, τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους στο σπίτι. Πρέπει να τα διδάξετε να δρουν με σοφία όταν έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις ή δυσφορία.
Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι, παρόλο που είμαστε ζώα από τη φύση μας, δε μπορούμε να δρούμε ενστικτωδώς και παράλογα προς τους άλλους. Είναι απαραίτητο να τα μάθετε να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να γνωρίζουν πώς να βάζουν όρια σε αυτά, ειδικά σε έντονες στιγμές.
4. Θυμίστε τους ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά
Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι δεν έχουν πάντα δίκιο και πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά. Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις, και πως ο καθένας αξίζει σεβασμό.
Πρέπει να κατανοήσουν ότι όσα λένε ή κάνουν, δεν αποτελούν πάντα προτεραιότητα για τους άλλους και δε θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας αυτού. Ο σεβασμός που εμπνέουν στους άλλους θα τα κάνει να σκεφτούν δύο φορές πριν επιτεθούν σε κάποιον.
5. Καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά – Διδάξτε στα παιδιά να αποτιμούν τις συνέπειες
Επίσης σημαντικό είναι να κάνετε τα παιδιά σας να δουν τις συνέπειες των βίαιων πράξεών τους, όπως η απόρριψη, το πλήγωμα άλλων, η κακοποίηση, κ.λπ..
Πρέπει να μάθουν να προβλέπουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο καβγάς με κάποιον. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρά τα παιδιά σας: κάντε τα να δουν τη ζημιά την οποία προκάλεσαν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν σταδιακά ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
6. Μάθετε στα παιδιά πως η επικοινωνία είναι το κλειδί
Αν και φαίνεται κλισέ το να μιλούμε για την επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, αυτή είναι το κλειδί που θα επιτρέψει στα παιδιά σας να καταλάβουν πολλά σχετικά με τη επίλυση διενέξεων.
Μιλήστε στα παιδιά σας, ακούστε τα, και κάντε σημαντικές ερωτήσεις για την καθημερινή τους ζωή. Αυτό θα σας επιτρέψει να τα γνωρίσετε καλύτερα, ώστε να τα καθοδηγήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση για την κατάλληλη επίλυση αντιπαραθέσεων.
Ο ρόλος σας ως γονέας είναι να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας
Πρέπει να γνωρίζετε αυτό το γεγονός. Είστε εκείνος/η που θα επιβάλει την τάξη και τα όρια του σεβασμού. Αν χρειαστεί να τιμωρήσετε τα παιδιά σας, κάντε το με αυστηρότητα, αλλά όχι επιθετικά.
Μην αλλάξετε τη γνώμη σας ή μη γίνετε πιο επιεικείς αν το παιδί σας τσακώνεται συνέχεια με άλλους. Αν είστε ελαστικοί στη βία, το παιδί σας θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι θα πρέπει να καταφεύγει πάντα στη βία.
Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δική τους δυναμική. Οι καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά, ακόμη και ανάμεσα στα αδέρφια, είναι συχνοί. Οι δουλειά μας ως γονείς είναι να δείξουμε σε αυτά τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων βάσει της ηλικίας τους.
Εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας και διδάξτε στα παιδιά σας πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνουν συμπονετικοί, λογικοί, και ευτυχισμένοι ενήλικες.
Πηγή:meygeia.gr