Αναπροσαρμοσμένα θα είναι τα ποσοστά επιδότησης στο νέο «Εξοικονομώ», καθώς και το μέγιστο όριο επιλέξιμων δαπανών, ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τα ποσοστά επιχορήγησης θα ξεκινούν από 40% και θα φθάνουν έως 75%, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση θα καθορίζεται στις 30.000 ευρώ.
Όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα προγράμματα, το ακριβές ποσοστό επιδότησης κάθε δικαιούχου θα καθορίζεται από την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται, με βάση το ατομικό ή οικογενειακό του εισόδημα. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τις εισοδηματικές κατηγορίες των προηγούμενων Προγραμμάτων, θα προστεθεί και μία καινούρια για ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα λαμβάνουν τη μέγιστη επιχορήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή θα υπάγονται δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει μείωση του πλαφόν της ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας που δικαιούται επιδότησης, καθώς το όριο των 120.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα θα μειωθεί στις 70.000.
Παράλληλα, από τις επιλέξιμες δαπάνες θα απαλειφθούν οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης, που είχαν συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο προηγούμενο Πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στο καινούριο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτείται πλέον η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά), καθώς και συστημάτων αποθήκευσης αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Έως αρχές Οκτωβρίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού του νέου Προγράμματος, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας. Όπως πρόσθεσε, η πλατφόρμα «υποδοχής» αιτήσεων θα ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ. Μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι αυτή τη φορά η επιλογή των δικαιούχων δεν θα γίνει με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, αλλά με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Επομένως, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει κάθε ενδιαφερόμενος να καταθέσει το φάκελό του.
Όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας, εκτός από το εισόδημα, κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι η παλαιότητα του κτιρίου, το μέγεθος της ενεργειακής αναβάθμισης, το εισόδημα των νοικοκυριών, το κλίμα (βαθμοημέρες) της περιοχής, αλλά και η ύπαρξη μέλους του νοικοκυριού με αναπηρία.
50.000 δικαιούχοι
Η αναπροσαρμογή των ποσοστών επιδότησης και της μέγιστης επιχορήγησης γίνεται με στόχο να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα 50.000 δικαιούχοι – αριθμός-ρεκόρ με δεδομένο ότι σε κάθε ένα από τα προγράμματα που έχουν «τρέξει» μέχρι σήμερα, οι υπαγωγές κινήθηκαν μεταξύ 25.000-35.000. Είναι ενδεικτικό ότι στους δύο κύκλους του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι ωφελούμενοι ανήλθαν συνολικά σε 100.000 περίπου.
Η δημόσια δαπάνη του νέου προγράμματος προέρχεται από Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μέσω του οποίου πρόκειται να διατεθούν κονδύλια ύψους 1,081 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.
Με βάση το παράρτημα της απόφασης έγκρισης του ελληνικού σχεδίου, στόχος είναι με τα κονδύλια αυτά να αναβαθμισθούν ενεργειακά οι κατοικίες πάνω από 210.000 νοικοκυριών, 50.000 από τα οποία θα αφορούν οικογένειες οι οποίες πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, και στο νέο πρόγραμμα κριτήριο οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν την κατοικία κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κλάσεις. Επίσης, στο καινούριο «Εξοικονομώ» θα ενταχθεί για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που θα είναι υποχρεωτική για την υποβολή αίτησης και το κόστος της θα επιδοτείται.
Πηγή: insider.gr