Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Να δοθούν εξηγήσεις για την οικονομική στασιμότητα και τη ματαίωση επενδύσεων στην Δυτική Μακεδονία» που θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού, το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Η ερώτηση έρχεται ως συνέχεια της αντίστοιχης επίκαιρης που είχε καταθέσει η Βουλευτής, η οποία είχε συζητηθεί στην Βουλή στις 2 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την «πρόοδο» των έργων, των χρηματοδοτήσεων και των απορροφήσεων Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ενώ, πλέον, έχουν παρέλθει σχεδόν πεντέμισι χρόνια από τη μονομερή απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Τότε, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανάσης διαπίστωνε «επιτάχυνση των εξελίξεων» και «ταχεία πρόοδο των επενδύσεων», ενώ ήταν ικανοποιημένος «από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου»…
Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις θριαμβολογίες και τις άκαρπες υποσχέσεις των αρμόδιων Υπουργών και των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας καθώς, αντίθετα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πραγματοποιηθούν, άμεσα και αποτελεσματικά, ουσιαστικές επενδύσεις και αναγκαίες υποδομές στην περιοχή, οι οποίες αυτή την στιγμή απουσιάζουν πλήρως.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την ακύρωση άλλης μιας επένδυσης στην περιοχή -έπειτα από τον White Dragon το 2023, όπου είχε απορριφθεί ο φάκελος από την Ε.Ε., παρά την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα «παρέμβει προσωπικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο»- και, ειδικότερα, το ναυάγιο με την δημιουργία κέντρου παραγωγής μπαταριών λιθίου, καταδεικνύουν την ζοφερή πραγματικότητα.
Οι στόχοι του Σ.Δ.Α.Μ. παραμένουν ανεκπλήρωτοι, οι πόροι και οι χρηματοδοτήσεις είναι στα χαρτιά, η ανεργία ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, η οικονομική στασιμότητα είναι πασιφανής σε όλους τους κλάδους, ο αγροτικός τομέας υφίσταται δραματικές πιέσεις, το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο είναι στον αέρα, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. αγνοούνται, ενώ οι μόνες παρεμβάσεις που υλοποιούνται αφορούν στόχους ήσσονος σημασίας που δεν δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την περιοχή χωρίς, επιπλέον, καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Σε όρους πραγματικότητας και ενίσχυσης της οικονομίας και της εργασίας δεν υπάρχει τίποτε απτό, την ώρα που η φυγή των νέων είναι ανεπίστρεπτη και οι δημογραφικές εξελίξεις δραματικές.
Ως εκ τούτου, η κ. Βέττα επανέρχεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ζητώντας ξανά απαντήσεις σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων για τα αποτελέσματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την πρόοδο των επενδύσεων και των δημόσιων υποδομών, την απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την ρευστότητα στην τοπική οικονομία.
Στην ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα:
1. Που οφείλεται η συνεχιζόμενη αποεπένδυση και οικονομική καθήλωση στην περιοχή;
2. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης, απορρόφησης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων στο Π.Δ.Α.Μ.;
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: “Να δοθούν εξηγήσεις για την οικονομική στασιμότητα και τη ματαίωση επενδύσεων στην Δυτική Μακεδονία”
Η ανάγκη να υλοποιηθούν ουσιαστικές επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία είναι μεγάλη καθώς γίνονται πλέον ορατά σε όλους τα επίχειρα της άτακτης και βίαιης απολιγνιτοποίησης, χωρίς καμία μέριμνα για τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, την ενεργειακή αυτονομία και το περιβάλλον.
Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα των μέτρων είναι ισχνά, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για την περιοχή, ενώ ο πήχης των παρεμβάσεων χαμηλώνει συνεχώς. Ενδεικτικά, πρέπει να τονιστεί ότι από το Master Plan που είχε καταθέσει η κυβέρνηση το 2020 με 16 «εμβληματικές» επενδύσεις, τελικά συμπεριλήφθηκαν στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) μόνο 4, εκ των οποίων μόνο μία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης.
Σε επίκαιρη ερώτηση που είχα απευθύνει προς το Υπουργείο σας και συζητήθηκε στην Βουλή στις 2/9/24, είχα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των διακηρυγμένων τομέων του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (Π.Δ.Α.Μ.), καθώς και για την απορρόφηση των πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Ο αρμόδιος Υπουργός διαπίστωνε, τότε «επιτάχυνση των εξελίξεων» και «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».
Έκτοτε, τα γεγονότα διαψεύδουν συνεχώς το κυβερνητικό αφήγημα: η Περιφέρεια βιώνει έλλειψη υποδομών, μεγάλη ανεργία και αποεπένδυση, με τελευταίο παράδειγμα την ακύρωση της επένδυσης της Sunlight για κέντρο μπαταρίας λιθίου, ενώ την ίδια ώρα οι εμπορικοί σύλλογοι εκπέμπουν s.o.s., η αποκατάσταση εδαφών είναι στάσιμη, ο αγροτικός κόσμος βιώνει ένα καθεστώς απόγνωσης και η περιοχή εξακολουθεί να δέχεται ασύμμετρη πίεση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Α.Π.Ε.. Τα κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζουν την επωδό για «μεγάλες προσπάθειες προσέλκυσης νέων επενδύσεων», αλλά και την ικανοποίηση (!) από την πορεία του Π.Δ.Α.Μ. , την ώρα που είναι στον αέρα ή ανύπαρκτα το Περιφερειακό Χωροταξικό, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε.
Επειδή η Δυτική Μακεδονία βιώνει συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα, με αποτέλεσμα να εντίνεται η απόγνωση και η απαισιοδοξία των πολιτών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Που οφείλεται η συνεχιζόμενη αποεπένδυση και οικονομική καθήλωση στην περιοχή;
- Ποια είναι η πορεία υλοποίησης, απορρόφησης και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων στο Π.Δ.Α.Μ.;
H ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη