Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το υπαίθριο εμπόριο.
Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι λαϊκές αγορές για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια εποχή ανόδου των τιμών και ανεξέλεγκτης ακρίβειας, ενώ έκανε μνεία στη μεγάλη αποδοχή του θεσμού από την ελληνική κοινωνία.
Έπειτα, επεσήμανε ότι οι αγρότες και οι παραγωγοί, την στιγμή που είναι αντιμέτωποι με μια καταστροφική χρονιά- λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες, την άνοδο των πρώτων υλών και των ζωοτροφών, την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και στο ρεύμα και τη μειωμένη Βασική Ενίσχυση-, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νομοσχέδιο που τους επιβαρύνει με γραφειοκρατικό φόρτο, κυρώσεις και πρόστιμα.
Ειδικότερα, η κ. Βέττα ανέδειξε τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν την προχειρότητα νομοθέτησης, την κατάργηση της άδειας στις λαϊκές, την απάλειψη της πρόνοιας του Ν. 4197 του 2017 για υποχρέωση διάθεσης άδειας σε παραγωγούς σε ποσοστό 50%, τον αποκλεισμό των παραγωγών και των μικροπωλητών από την διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δρακόντειες ποινές για τις φορολογικές παραβάσεις που ισχύουν μόνο για τις λαϊκές αγορές, ενώ έκανε αναφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια τροφίμων και την αποτροπή των ελληνοποιήσεων προϊόντων.
Συνοψίζοντας ανέφερε: «Εν ολίγοις, με το παρόν νομοσχέδιο οι λαϊκές μετατρέπονται σε εμπορικές αγορές, με σκοπό τη συρρίκνωση και την διάλυσή τους, οι παραγωγοί μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, τα πρόστιμα θίγουν την αρχή της αναλογικότητας και της δικαιοσύνης, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι θα διατηρηθεί ο προσιτός χαρακτήρας των αγορών για τους καταναλωτές.»
Κλείνοντας, η Βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην απόρριψη του νομοσχεδίου από τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών και των θεσμικών τους φορέων που κάνουν λόγο για «ταφόπλακα» στις λαϊκές, επεσήμανε τα εξής: «Όπως στην κατοικία, τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί με βίαιο τρόπο να προχωρήσει σε μια συγκεντροποίηση, αφαιρώντας από την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τα μέσα παραγωγής, την εργασία και την προοπτική. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην παραπάνω λογική η οποία βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία.»