• Latest
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ ΣΥΡΙΖΑ

Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

29 Νοεμβρίου 2022
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Όλοι στα συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη

16 Αυγούστου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης

16 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

16 Αυγούστου 2025
ΚΑΦΕΣ

Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ

16 Αυγούστου 2025
αστεροειδής πλανητης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα

16 Αυγούστου 2025
φορολογια

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στα πανηγύρια – Στη… φάκα πολλοί φοροφυγάδες

16 Αυγούστου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσωπικός Αριθμός: Πότε αρχίζει η αυτόματη απόδοσή του

16 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νοσηλεύεται 14χρονος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πανηγύρι

16 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη υπάλληλος ελεγκτικής Αρχής του Δημοσίου για υπόθεση χρηματισμού

16 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Οι περιγραφές – σοκ των ανηλίκων για τον κατηγορούμενο γυμνασιάρχη στη Σάμο – «Μου έλεγε ότι πρέπει να έχω ανοιχτό μυαλό»

16 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγίας- Βίντεο και φωτογραφίες

Η ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ για την παρέλαση των Καβαλάρηδων της Παναγίας: Μία έκφραση ευλάβειας και συλλογικής μνήμης

15 Αυγούστου 2025
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σιάτιστα: Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου

15 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

sierafm by sierafm
29 Νοεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ ΣΥΡΙΖΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη»

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, καταγράφεται το πρόβλημα με την ασταθή και ανεπαρκή λειτουργία  της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, όπως αναδείχθηκε με την πρόσφατη ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα τροφοδοτείται μόνο από μία μονάδα του Αγίου Δημητρίου (όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα), δεν μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία θερμική ενέργεια των 120 μεγαβατώρων που εξασφαλίζει αδιάλειπτη και επαρκή παροχή θέρμανσης. Αντιθέτως, διοχετεύονται στο σύστημα περίπου 60-70 μεγαβατώρες που δεν αρκούν, ιδιαίτερα εν όψει του χειμώνα.

Η εναλλακτική λύση, της αγοράς πετρελαίου, είναι εξόχως δαπανηρή καθώς, για παράδειγμα, το περυσινό κόστος ανήλθε σχεδόν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό της επιχείρησης και των δημοτών.

Με ευθύνη της ΔΕΗ, του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, καθώς δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα για συμμετοχή δύο μονάδων στο σύστημα, δυναμιτίζεται η σταθερή λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε μια περιοχή όπως η Κοζάνη με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, όπως ήδη διαπιστώνεται, η θέρμανση είναι εξαιρετικά ισχνή, καθώς μεταφέρεται ανεπαρκής ενέργεια στα σώματα των οικιών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων κτιρίων.

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

1.     Με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη;

2.     Θα μεριμνήσει για την άμεση λειτουργία των απαραίτητων μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση;

Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη»

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση στις 22 Νοεμβρίου προς τους χρήστες του δικτύου τηλεθέρμανσης, αναφέροντας ότι: «λόγω της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης Κοζάνης από  μία και μόνο λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, ενδέχεται να παρουσιαστεί αστάθεια στην λειτουργία της και ανεπάρκεια στην παροχή θερμικής ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που η ζήτηση θα είναι αυξημένη, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση.»

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους καταναλωτές να ρυθμίσουν τους θερμοστάτες της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης μεταξύ 19-21 βαθμούς Κελσίου, ενώ ζήτησε να κλείνουν οι θερμοστάτες στα δημόσια κτίρια.

Όπως είναι γνωστό, για να καλυφθεί το θερμικό φορτίο που απαιτείται, χρειάζονται να τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση τουλάχιστο δύο μονάδες του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου που να παρέχουν περίπου 120 μεγαβατώρες. Σήμερα, με την λειτουργία μόνο μιας, η παροχή αυτή είναι το μέγιστο 80 μεγαβατώρες (κατά κανόνα 60-70), με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα για την θέρμανση των οικιών και των επαγγελματικών κτιρίων.

Επιπρόσθετα, υφίσταται σχετικό συμφωνητικό μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και Δ.Ε.Η.  –το οποίο σήμερα καταστρατηγείται-, που δεσμεύει την δεύτερη για λειτουργία δύο μονάδων του Αγ. Δημητρίου για την τηλεθέρμανση. 

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό κι αγωνία στους πολίτες εν όψει του επερχόμενου χειμώνα σε μια περιοχή που βιώνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η τροφοδοσία του συστήματος τηλεθέρμανσης, εναλλακτικά, μπορεί να γίνει με την καύση πετρελαίου, ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή επιλογή που θα αυξήσει το κόστος έως και το τριπλάσιο για την ΔΕΥΑΚ και, συνεπαγωγικά, για τους καταναλωτές. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την περσινή χρονιά, όπου η χρήση πετρελαίου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης προκάλεσε δαπάνη άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τηλεθέρμανση Κοζάνης λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1993, παρέχοντας υπηρεσίες θέρμανσης και ζεστού νερού σε χιλιάδες συνδεδεμένα κτίρια, ως ελάχιστο και εύλογο αντιστάθμισμα της συνεισφοράς της περιοχής στην ηλεκτροδότηση όλης της χώρας.

Συμπερασματικά, με την έκκληση της ΔΕΥΑΚ, καθίσταται σαφές ότι η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην Κοζάνη θα είναι δυσχερής. Ήδη, στην πράξη, η θέρμανση είναι εξαιρετικά ισχνή, καθώς η ανεπαρκής ενέργεια που μεταφέρεται στα σώματα δεν καλύπτει τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερεύσουν το προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα είναι εξαιρετικά χαμηλή – παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αύξηση της χρήσης- , καθώς κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά, της τάξης του 3-7%.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μια σειρά από παράπλευρα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση, την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες της Π.Ε. Κοζάνης είναι εξαιρετικά δυσχερείς,

Επειδή η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης απαιτεί την λειτουργία δύο τουλάχιστον μονάδων ΑΗΣ που να εξασφαλίζουν 120 μεγαβατώρες

Επειδή το κόστος αγορά πετρελαίου για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη;
  2. Θα μεριμνήσει για την άμεση λειτουργία των απαραίτητων μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Γιώργος Αμανατίδης: «Λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) στη Σιάτιστα και συνέχιση λειτουργίας του αντίστοιχου Κέντρου στο Βελβεντό»

Next Post

Έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής

Next Post

Έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΣΕΕΝ: Όλοι στα συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη
  • Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης
  • Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς
  • Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ
  • Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr