– Ομιλία στη Βουλή”
Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων Δημόσιων Μουσείων της χώρας σε Ν.Π.Δ.Δ. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης).
Η κ. Βέττα στην ομιλία της επεσήμανε αρχικά την πολυεπίπεδη επίθεση που δέχεται εδώ και τριάμισι χρόνια ο πολιτισμός της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας τις δίκαιες αντιδράσεις των ανθρώπων του πολιτισμού, αφού η πρόσφατη υποβάθμιση των πτυχίων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με το Π.Δ. 85 ήρθε, ως επιστέγασμα, να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την μετατροπή του καθεστώτος τον δημόσιων μουσείων ως ένα πρόχειρο, επικίνδυνο και αντισυνταγματικό νομικό κατασκεύασμα που προσβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αλλά και την κοινή λογική, καθώς αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκόπτει τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφήνει έρμαιο τις αρχαιότητες και τα ίδια τα μουσεία σε διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους σε μια εμπορευματική λογική, στο έλεος της αγοράς και των ιδιωτικών χορηγιών.
Η Βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη διαβούλευσης από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα για μία τέτοια δομική αλλαγή στο καθεστώς των μουσείων. Παράλληλα, υπενθύμισε και τους προηγούμενους νόμους της κυβέρνησης στο πεδίο του πολιτισμού με πλήθος φωτογραφικών διατάξεων υπερ της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των μνημείων της χώρας και με αποκορύφωμα τη νομίμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής “Συλλογής Στερν”.
Κλείνοντας, η κ. Βέττα σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στην αρμόδια υπουργό: “Αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και αν ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας θα προστατευθεί, πρωτίστως από τους ανθρώπους που έχουν ταχθεί να την διαφυλάττουν και να την υπηρετούν. Και αυτό είναι κάτι που λέγεται ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ κα Μενδώνη.”