Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Η κ. Βέττα αρχικά αναφέρθηκε στη διαιρετική τομή που υφίσταται στην ελληνική κοινωνία: «Από τη μια, είναι ο κόσμος της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο κόσμος που θέλει να διασφαλίσει τα κοινωνικά κεκτημένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σταθερή εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα στην σχόλη, την αναψυχή, την άθληση, την κοινωνικοποίηση. … Από την άλλη, είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι ιθύνοντες του ΣΕΒ, που είδαν στο νομοσχέδιο, όπως σε κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, την αποτύπωση των πιο μύχιων επιθυμιών τους. Είναι ο κόσμος που βασίζεται στην απορρύθμιση της εργασίας, την απογύμνωση και την πλήρη εξατομίκευση της σχέσης εργοδότη – εργαζόμενου, ο κόσμος που αποδεδειγμένα παρασιτεί, αποστρέφεται την καινοτομία και την εξειδίκευση».
Στη συνέχεια, επεσήμανε τα σημεία του νομοσχεδίου που αποτυπώνουν τον σαρωτικό μετασχηματισμό στις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, έκανε αναφορά:
– Στην κατάργηση του οκταώρου μέσω της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων,
– Στον διπλασιασμό των υπερωριών με πολύ μικρότερη αποζημίωση για τους εργαζομένους,
– Στη πρόβλεψη για σπαστό ωράριο ακόμα και για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση,
– Στις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, καθώς καταργείται η υποχρέωση επαναπρόσληψης,
– Στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος,
– Στην επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους
– Στην περαιτέρω υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας
Έπειτα, παρέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν τη μεγάλη απόκλιση της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας σε σχέση με την Ε.Ε. ενώ, στη συνέχεια, στηλίτευσε το δόγμα της απόλυτης ατομικής ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνησης για την οικονομία, την υγεία, την εργασία ακόμα και για την υπογεννητικότητα.
Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Εμείς, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας και επεκτείναμε δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, λαμβάνοντας παράλληλα και αυστηρά μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών.
Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί άμεσα μόλις οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν και έρθει στην εξουσία μια προοδευτική κυβέρνηση».
Παράλληλα, η κ. Βέττα συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στο Σύνταγμα από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου.