Σχέδιο πολιτικής «διάσωσης» ετοιμάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διαπιστώνοντας ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια, που οδηγούν στην τελική κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «τρέχουν» πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε τη φόρμουλα που θα μπορέσει να σώσει πολιτικά το κόμμα, χωρίς όμως να ρίξουν την κυβέρνηση.
Καταψηφίζει τη συμφωνία και αποσύρει τους υπουργούς
Το σχέδιο αυτό προβλέπει πως μόλις έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, οι ΑΝΕΛ θα την καταψηφίσουν και ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Δεν θα αποσύρει όμως τη στήριξή του από την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εταίρος θα επιχειρήσει να εκπέμψει το μήνυμα στους ψηφοφόρους του πως ο ίδιος και το κόμμα του έκαναν ό,τι μπόρεσαν για να μπλοκάρουν τη συμφωνία, την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να ψηφίσει με την ψήφο που θα δώσει το Ποτάμι και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ο κ. Καμμένος αναμένεται να εξηγήσει πως δεν συντάσσεται με μια πιθανή νέα πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η πτώση της κυβέρνησης θα ανακόψει την ανοδική πορεία της οικονομίας και τις διαδικασίες «κάθαρσης» από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Υπενθυμίζεται πως το σενάριο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την συμφωνία και να αποσύρουν τους υπουργούς από την κυβέρνηση, χωρίς να την ανατρέψουν, είχε παρουσιάσει προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».
Ικανοποίηση αλλά και «μπούρδες» για τη μεσοβέζικη λύση
Η μεσοβέζικη λύση του κ. Καμμένου φαίνεται να ικανοποιεί τα περισσότερα στελέχη των ΑΝΕΛ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο δυο στελέχη, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά να ταχθούν τελικά με την κυβερνητική γραμμή και να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή. Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, (από την οποία απουσίαζαν οι κ.κ. Κουίκ και Κουντουρά καθώς βρίσκονταν στο εξωτερικό) σύμφωνα με πληροφορίες δεν εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις από τους συμμετέχοντες για αυτήν την στρατηγική.
Ωστόσο, στέλεχος των ΑΝΕΛ που συμμετείχε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, φέρεται να είπε σε συνομιλητές του αμέσως μετά: «Δεν κατάλαβα τίποτα, ή αυτά που ελέχθησαν ήταν πολύ απλά ή ήταν… μπούρδες»! Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο, τον περασμένο μήνα, είχε αφήσει σοβαρές αιχμές για τους «μακεδονοκλάστες» του κόμματος του, που ο ίδιος έκανε «τζάμπα μάγκες», βάζοντας τους σε υπουργικούς θώκους και τώρα διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανέναν λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Αυτοί έχουν τελειώσει», «φωτογραφίζοντας» τον Τέρενς Κουίκ και την Έλενα Κουντουρά.
Ανασχηματισμός μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος «ανανέωσε τους όρκους» του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν στις 16 Οκτωβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας του πως θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, που οδήγησε σε παραίτηση τον Νίκο Κοτζιά.
Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ότι αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με τη στήριξη βουλευτών από την Κεντροαριστερά, και ενδεχομένως έναν ή δυο από τους ΑΝΕΛ, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, έτσι ώστε να καλύψει τα κενά που θα αφήσει στην κυβέρνηση το κόμμα του κ. Καμμένου και το νέο κυβερνητικό σχήμα να οδηγήσει στις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα καταπέσει, και πως θα μπορέσει μετά τον ανασχηματισμό να συνεχίσει, με στόχο να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Τέσσερα ανοικτά μέτωπα για τους ΑΝΕΛ
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν άλλα τρία ανοικτά μέτωπα να αντιμετωπίσουν.
Η συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία τις επόμενες ώρες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την επικαιροποιημένη τους πρόταση, που είχαν καταθέσει το 2016. Οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετά σημεία, όπως είναι το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ενώ συγκλίνουν με την ΝΔ στο θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.
Το άλλο ανοικτό μέτωπο είναι η προωθούμενη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, για την οποία όμως, ο κ. Πάνος Καμμένος, αν και εγείρει σοβαρές ενστάσεις, δεν φαίνεται διατεθειμένος στην παρούσα φάση να πάρει επίσημη θέση, καθώς θεωρεί πως τελικά η συμφωνία δεν θα προχωρήσει, με δεδομένη την αντίδραση Μητροπολιτών και κληρικών. Είναι ενδεικτική η αναφορά που έκανε ο κ. Καμμένος, αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, σε συνομιλητές του: «Ας αποφασίσει πρώτα τι θα κάνει η Εκκλησία».
Το άλλο ανοικτό μέτωπο είναι η δημόσια αντιπαράθεση με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Πάνος Καμμένος παρά την προσπάθεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών με συνεντεύξεις και την δικαστική εξέλιξη, να διατηρήσει το θέμα, δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά. Κάτι τέτοιο φέρεται να του έχει ζητήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.