Το μήνυμα ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη ο κίνδυνος από τον κορονοϊό στέλνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, χτυπώντας καμπανάκι μετά τα 97 νέα κρούσματα σε τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων 30 «εισαγόμενα», καθώς και μετά τις εικόνες συνωστισμού του τριημέρου, που είχαν συνέπεια «καμπάνα» σε beach bar στη Μύκονο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Για αυτό άλλωστε επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση, γραπτώς επί του παρόντος, ενώ η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες ή/και αεροδρόμια, όπως έγινε με την περίπτωση της Ντόχα.
Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις από εξωτερικό, καθώς και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά. Όσον αφορά στα δειγματοληπτικά τεστ, ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε χθες ότι: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα».
Την Παρασκευή η πολιτική αντιπαράθεση θα εστιάσει στην πτυχή της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως ενδεχόμενο νέου ολικού lock down δεν συζητείται, λόγω των συνεπειών που αυτό θα είχε στην οικονομία και διότι στο κυβερνητικό επιτελείο νιώθουν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση, που επιτρέπει τη διαχείριση με τοπικής εμβέλειας μέτρα.
Φαίνεται άλλωστε πως βασική αγωνία της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος να κυλήσει χωρίς έξαρση της πανδημίας και να καταστεί σαφές, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και το εξωτερικό, ότι το σταδιακό άνοιγμα δε συνεπάγεται πλήρη χαλάρωση και ότι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά. Και αυτό προκειμένου τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, να «ρεφάρει» ο τουρισμός. Κύμα πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε μαζικές ακυρώσεις και θα έσβηνε τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως ενός ασφαλούς προορισμού.
«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι ότι ο ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΪ). Σημείωσε δε αναφερόμενος στην επιλογή να επιβληθεί αυστηρή τιμωρία σε μπαρ στη Μύκονο πως: «Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δεν μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Από κει και πέρα, όποια θέματα του σχεδίου μας χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία».
Η κυβέρνηση θέλει εκτός από την ατομική ευθύνη να αναδείξει και την επιχειρηματική ευθύνη και δη την ευθύνη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και να ξεκαθαρίσει πως δε θα επιτρέψει παράβαση των κανόνων σε μπαρ, εστιατόρια κλπ, αφού αυτό θα είχε συνέπειες στη δημόσια υγεία αλλά και στον τουρισμό.
«Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, πάμε βήμα βήμα. Αν, όμως εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην Πατρίδα μας, ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, αν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε ναι, ελάτε;» δήλωσε εξάλλου επίσης ο κ.Πέτσας.
Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lock down, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Σκοπός είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Είτε το τοπικό επίπεδο αφορά μια γειτονιά, είτε μια υγειονομική δομή, ένα σχολείο, ή οτιδήποτε. Μπορεί να αφορά ακόμη μια γεωγραφική περιοχή, όπως ένα νησί ή ένα Νομό. Όλα είναι στο τραπέζι».
Πηγή:Newsbeast.gr