• Latest
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιά: Μήπως χρειάζεται τσεκ απ; Οι ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

2 Ιουνίου 2023
Το φυσικό αέριο έφτασε στη Γαλατινή Κοζάνης – Οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς. Βίντεο

Δήμος Βοΐου: Σε ισχύ η απόφαση για επιδότηση της εγκατάστασης λεβήτων αερίου στη Γαλατινή

14 Μαΐου 2025
Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα

Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα

14 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 58χρονος γιατί σε νεκροταφείο που βρίσκεται σε περιοχή της Κοζάνης, προκάλεσε φθορές σε οστά νεκρών. 

14 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αρθεί η ανισότητα εις βάρος των ελεγκτών στα Περιφερειακά  Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.)»

14 Μαΐου 2025
Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης

Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης

14 Μαΐου 2025
Ολοκλήρωση Ημερίδας για το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκλήρωση Ημερίδας για το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

14 Μαΐου 2025
ΦΥΛΑΚΗ

Προφυλακίστηκαν γονείς που βίαζαν τις κόρες τους – Κατηγορίες και στους παππούδες

14 Μαΐου 2025
Άδειασαν το παγκάρι της εκκλησίας ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Συμμορία λήστευε ιερούς ναούς επί 8 μήνες

14 Μαΐου 2025
τυρια

Τα 5 καλύτερα τυριά για να φάτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

14 Μαΐου 2025
ΥΠΝΟΣ

4+1 φρούτα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

14 Μαΐου 2025
Νεάπολη: Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Νεάπολη: Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

14 Μαΐου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρόστιμο 35.000 ευρώ σε πρατήριο για νοθευμένα καύσιμα

14 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρδιά: Μήπως χρειάζεται τσεκ απ; Οι ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

sierafm by sierafm
2 Ιουνίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΔΙΑ
0
SHARES
64
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αν και το σώμα μας βασίζεται στην καρδιά για την εύρυθμη λειτουργία του, μπορεί να μην αντιληφθούμε το πρόβλημα κατά την εμφάνισή του. Τα πρώιμα σημάδια καρδιακών παθήσεων είναι συχνά ασαφή, όπως η κόπωση, μπορεί να σχετίζονται με άλλους παράγοντες, όπως η καούρα ή μπορεί να φαίνεται ότι δεν συνδέονται με την καρδιά σας, όπως τα προβλήματα στα ούλα.

«Η καρδιά, όπως όλα τα όργανα, χρειάζεται οξυγόνο το οποίο λαμβάνει μέσω του αίματος και ενός καναλιού αρτηριών. Όταν υπάρχει φραγμένη αρτηρία ή όταν η καρδιά δεν μπορεί να παρέχει περισσότερο αίμα, το αποτέλεσμα είναι κακή ροή αίματος και οξυγόνου στο υπόλοιπο σώμα», εξηγεί ο δρ Σατζί Μπουσρί, καρδιολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη.

Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα, ακριβώς επειδή καρδιά αποτελεί το κέντρο των λειτουργιών του. «Η καρδιά είναι ο κινητήρας του σώματος. Εάν επιβραδύνει, έχει βραχυκύκλωμα ή βουλώσει, ο κινητήρας αποτυγχάνει να αποδώσει» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Όπως εξηγεί, πολύ πριν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων υπάρχουν ανεπαίσθητες ενδείξεις που μπορεί να μας προειδοποιούν ότι έχει έρθει η ώρα για έλεγχο από έναν ειδικό. Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

#1 Ροχαλίζετε

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν κάθε τόσο, αλλά το τακτικό (και δυνατό) ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας, μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine.

Αν και τα άτομα με υπνική άπνοια δεν το συνειδητοποιούν, μπορεί να σταματήσουν να αναπνέουν έως και 20 ή 30 φορές την ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά λαχανιάζοντας ή ρουθουνίζοντας όταν αρχίσουν να αναπνέουν ξανά.

Αυτές οι παύσεις συνήθως δεν ξυπνούν το άτομο, αλλά το άτομο που κοιμάστε μαζί μπορεί να παρατηρήσει αυτό το μοτίβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η υπνική άπνοια είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό και υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία ασκούν επιπλέον στρες στην καρδιά σας.

#2 Έχετε ξαφνικά λιγότερες τρίχες στα πόδια

Η τριχόπτωση είναι συχνά ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Τα μαλλιά αρχίζουν φυσικά να αραιώνουν καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η τριχόπτωση στα πόδια, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD) ή κακής κυκλοφορίας που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα πόδια και τις πατούσες, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η περιφερική αρτηριακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας και εγκεφαλοαγγειακής νόσου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Άλλα συμπτώματά της περιλαμβάνουν λείο, λαμπερό δέρμα και πιο δροσερή θερμοκρασία δέρματος. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης πόνο στα πόδια τους όταν περπατούν, μυϊκή αδυναμία και κρύα ή μουδιασμένα δάχτυλα των ποδιών.

#3 Είστε διαρκώς εξαντλημένοι

Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι τα πεσμένα επίπεδα ενέργειας είναι συνέπεια του πολυάσχολου και γρήγορου τρόπου ζωής. Ωστόσο «όταν ο καρδιακός μυς ή οι βαλβίδες αρχίζουν να υπολειτουργούν, μπορεί να θεωρήσουμε ότι τα συμπτώματα είναι απλώς κούραση» αναφέρει ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν κοιμάστε όσο πρέπει και ξεκουράζεστε αλλά παρά ταύτα αισθάνεστε κόπωση, ίσως είναι καλύτερο να το τσεκάρετε.

#4 Έχετε ζαλάδες συχνά

Η κακή κυκλοφορία του αίματος καθιστά δύσκολο να εισέλθει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο και το εσωτερικό αυτί σας (που διατηρεί την αίσθηση της ισορροπίας σας), σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Εάν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αίμα εκεί που χρειάζεται, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, ζαλάδα ή αστάθεια όταν στέκεστε, ακόμα και να λιποθυμήσετε.

#5 Έχετε πόνο, κάψιμο ή σφίξιμο στο στήθος

Θα μπορούσε να είναι καούρα αλλά και μπορεί και να μην είναι. «Όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες , μπορεί να εκδηλωθούν αργά ως ασαφείς πόνοι γύρω από το στήθος, το χέρι, το λαιμό και την πλάτη», αναφέρει ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Για αυτό και είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε πόνους και ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του στήθους, ειδικά αν τα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε είδους άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας.

Συμπτώματα όπως πόνος, κάψιμο ή σφίξιμο πρέπει πάντα να ελέγχονται από τον γιατρό σας.

#6 Τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας

Παρατηρείτε ότι τα ούλα σας ματώνουν όλο και συχνότερα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή κάνετε οδοντικό νήμα; Εάν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ουλίτιδας (φλεγμονής των ούλων) ή περιοδοντίτιδας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να μην παραλείπετε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, που θα μπορούσε να σας καθοδηγήσει για να βελτιώσετε την στοματική σας υγεία.

#7 Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι υψηλότερος από τον κανονικό

Για να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας, τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας στον καρπό σας κάτω από τον αντίχειρά σας ή στη μία πλευρά του λαιμού σας για να βρείτε τον σφυγμό σας. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό επί δύο για τη βαθμολογία σας ανά λεπτό (bpm), λένε οι ειδικοί από το Harvard Health Publishing.

Εάν έχετε 60 έως 100 bpm (και ιδανικά κάτω από 90 bpm), είναι ένδειξη ότι ο καρδιακός σας μυς λειτουργεί καλά. Οτιδήποτε υψηλότερο από αυτό (ή πολύ υψηλότερο από το κανονικό για εσάς) αξίζει να το αναφέρετε στον επόμενο έλεγχο με τον γιατρό σας.

Πηγή: vita.gr

Tags: ΚΑΡΔΙΑτσεκ απ
Previous Post

Έρχονται εξελίξεις με τη γέφυρα Σερβίων; – Έκτακτη σύσκεψη σήμερα,Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας

Next Post

Υγεία: 11 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Next Post
αγχος πονοκεφαλος πονος

Υγεία: 11 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Σε ισχύ η απόφαση για επιδότηση της εγκατάστασης λεβήτων αερίου στη Γαλατινή
  • Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 25 Μαΐου στην Πτολεμαΐδα
  • Συνελήφθη 58χρονος γιατί σε νεκροταφείο που βρίσκεται σε περιοχή της Κοζάνης, προκάλεσε φθορές σε οστά νεκρών. 
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Να αρθεί η ανισότητα εις βάρος των ελεγκτών στα Περιφερειακά  Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.)»
  • Επίσκεψη αντιπροσωπίας του Δήμου Βοΐου στο Δήμο Αποκορώνου για τις εκδηλώσεις της επετείου της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr