Εκτός από το αναπνευστικό, ο νέος κορονοϊός επηρεάζει σημαντικά και την καρδιά, όπως επιβεβαίωσε με τηλεοπτική του παρέμβαση ο διευθυντής τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης.
Μέσω των όσων επισήμανε μέσω εκπομπής του Mega, ανέφερε ότι από τους ασθενείς που καταλήγουν από τον φονικό ιό, το 59% είχαν παρουσιάσει μυοκαρδιακή βλάβη. «Να τονίσουμε αρχικά ότι η κύρια αιτία νόσησης και έκβασης αφορά το αναπνευστικό. Όμως, έχουμε αρκετά δεδομένα από Κίνα και Ιταλία -τώρα αρχίζουν να έρχονται- ότι επηρεάζεται σημαντικά και η καρδιά».
«Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένα 16%-17% ασθενών με κορονοϊό κάνει αρρυθμίες και ένα 7% κάνει μυοκαρδίτιδα», πρόσθεσε ο κ. Κανακάκης. Για τον λόγο αυτό επισήμανε, για τους ασθενείς με τον ιό «θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης».
Από την πλευρά του, στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας, επισήμανε σχετικά με το φάρμακο για τον κορονοϊό πως «δεν είμαστε πολύ μπροστά. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι πως δεν είναι τα φάρμακα η βάση της θεραπείας». Εξήγησε ότι τα φάρμακα δεν σκοτώνουν τον ιό, καθώς αυτός «δεν έχει ζωή, δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί».
«Προσπαθούμε να εμποδίσουμε την προσκόλληση του ιού πάνω στο κύτταρο, ή να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιαμό του κυττάρου μέσα στο δικό μας κύτταρο, τον ξενιστή» είπε.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Ο ιός δεν δημιουργεί τίποτα, πέρα από το ότι είναι ένα τελείως ηλίθιο σύστημα, που κολλάει στο κύτταρο, ρίχνει το γενετικό του υλικό μέσα και χρησιμοποιεί το δικό μας κύτταρο. Δεν έχει μυαλό, είναι σαν ένα ψυγείο. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται μετά, είναι πως εάν ο οργανισμός υποστεί μια κάμψει, μπορεί να υπάρξει η λεγόμενη επιλοίμωξη».
Με τον κ. Κούβελα να προσθέτει: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος να βάζουμε στη δημόσια συζήτηση και να χρησιμοποιούμε τα ονόματα συγκεκριμένων φαρμάκων όπως η χλωροκίνη».
Αναφέρθηκε και στην επικινδυνότητα των κοκτέιλ φαρμάκων πάνω στα οποία γίνονται οι έρευνες, καθώς «θα πρέπει κάποιος να ελέγξει την πιθανή αλληλεπίδραση».
Πηγή:aftodioikisi.gr