Όσα μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να μείωσε τους κινδύνους για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του οργάνου ή του ορθού αναπτύσσονται ανώμαλα.
Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι περίπου 1 προς 24 για τους άνδρες και 1 προς 26 για τις γυναίκες.
Όλοι οι ενήλικες πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στα 45 τους, ενώ όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα και να υποβάλλονται σε εξετάσεις πιο συχνά.
Ο Δρ. Cedrek McFadden, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου με έδρα τη Νότια Καρολίνα, μοιράστηκε πέντε παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
1.Οικογενειακό ιστορικό
Εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού είχε καρκίνο του παχέος εντέρου, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας το γνωρίζει.
Το να έχετε έναν συγγενή πρώτου βαθμού, γονέα, αδερφό ή παιδί, με καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε τη νόσο. Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που κληρονομούνται μέσω των οικογενειών μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Το σύνδρομο Lynch είναι υπεύθυνο για το 3% έως 5% των καρκίνων του παχέος εντέρου.
2.Ηλικία
Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά μετά τα 50. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί και μια ανησυχητική αύξηση στις διαγνώσεις μεταξύ των νεότερων ενηλίκων.
3.Διατροφή
Η κατανάλωση πολλών κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Προσθέστε περισσότερα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στο πιάτο σας.
Τα επεξεργασμένα κρέατα , όπως τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, το μπέικον, το πεπερόνι και το ζαμπόν, έχουν αλατιστεί, ωριμάσει, καπνιστεί ή διατηρηθεί χημικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015, επικαλούμενος «επαρκή στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου».
Οι φυτικές ίνες, εν τω μεταξύ, τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, επιβραδύνουν την πέψη και προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
4.Τρόπος ζωής
Το κάπνισμα, η βαριά χρήση αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, επειδή το υπερβολικό σωματικό λίπος προκαλεί χρόνια φλεγμονή που μπορεί να διαταράξει την κανονική ανάπτυξη των κυττάρων.
5.Χρόνιες παθήσεις
Φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο. Όπως η παχυσαρκία, αυτές οι ασθένειες προκαλούν επίμονη φλεγμονή στα έντερα που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να γίνουν καρκινικές.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Πηγή: healthstat.gr