Πολλοί άνθρωποι κάτω των 60 ετών που εκδηλώνουν καρκίνο του στομάχου νοσούν από μια «γενετικά και κλινικά διαφορετική» ασθένεια, σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές της Κλινικής Mayo.
Όπως υποστηρίζει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Surgery, συγκριτικά με τον καρκίνο του στομάχου στους γηραιότερους ενήλικες, αυτή η νέα, πρώιμη έναρξη της νόσου χαρακτηρίζεται από ταχύτερη ανάπτυξη και εξάπλωση, έχει χειρότερη πρόγνωση και είναι πιο ανθεκτική στα κλασσικά χημειοθεραπευτικά σχήματα.
Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου στους γηραιότερους ασθενείς είναι πτωτικά εδώ και δεκαετίες, στους νεότερης ηλικίας αυξάνεται αντιπροσωπεύοντας σήμερα περισσότερο από το 30% των διαγνώσεων καρκίνου του στομάχου.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 75.225 περιπτώσεις από διάφορες βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο, προκειμένου να επανεξετάσει τα στατιστικά καρκίνου του στομάχου από το 1973 μέχρι το 2015. Σήμερα, η μέση ηλικία διάγνωσης για τον καρκίνο του στομάχου είναι τα 68 έτη ζωής, ωστόσο οι άνθρωποι στα 30, 40 και 50 τους βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι παλιότερα.
Έτσι, παρόλο που δεν υπάρχει σαφής, ξεκάθαρη ηλικία για τον προσδιορισμό της πρώιμης ή καθυστερημένης έναρξης του καρκίνου του στομάχου, οι ερευνητές βρήκαν ότι η διάκριση ήταν ρεαλιστική είτε χρησιμοποιούσαν ως ηλικία τα 60 και τα 50, είτε τα 40 έτη. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα περιστατικά καρκίνου του στομάχου καθυστερημένης έναρξης μειώνονταν κατά 1,8% ετησίως κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ενώ η πρώιμη έναρξη μειωνόταν κατά 1,9% ετησίως από το 1973 μέχρι το 1995 και έπειτα αυξανόταν κατά 1,5% έως το 2013.
Σημειώνεται ότι η αναλογία του καρκίνου του στομάχου πρώιμης έναρξης έχει διπλασιαστεί από το 18% σε όλες τις περιπτώσεις το 1995, φτάνοντας πάνω από 30% σήμερα στις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου.
«Συνήθως, βλέπουμε τον καρκίνο του στομάχου να διαγιγνώσκεται σε ασθενείς ηλικίας περίπου 70 ετών, αλλά πλέον παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους ασθενείς 30 έως 50 ετών να λαμβάνουν αντίστοιχη διάγνωση», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χειρουργός ογκολόγος στην Κλινική Mayo, Travis Grotz, προσθέτοντας ότι ο αυξημένος βαθμός της πάθησης πρώιμης έναρξης δεν οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση ή τον έλεγχο. «Δεν υπάρχει κάποια καθολική εξέταση για τον καρκίνο του στομάχου και οι νεότεροι ασθενείς στην ουσία παρουσιάζουν την πάθηση πιο προχωρημένου σταδίου σε σχέση με τους γηραιότερους», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο θανατηφόρος, ο καρκίνος του στομάχου πρώιμης έναρξης είναι επίσης γενετικά και μοριακά διαφορετικός, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών. Επιπλέον, οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου στα γηραιότερα άτομα, όπως το κάπνισμα, δεν φάνηκαν να σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη.
«Ευελπιστούμε ότι μελέτες σαν αυτή θα αυξήσουν την επαγρύπνηση και τις υποψίες των ειδικών για τον καρκίνο του στομάχου, ιδιαίτερα στους νεότερους ασθενείς», τονίζει ο Δρ. Grotz.
Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι οι νέοι άνθρωποι που χορταίνουν πριν ολοκληρώσουν το γεύμα τους, που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κοιλιακό πόνο, που χάνουν ακούσια βάρος ή αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σίτιση θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για να τον ενημερώνουν για αυτά τα συμπτώματα.
Πηγή: ygeiamou.gr