«Για αλλαγή του παιχνιδιού» μιλούν οι επιστήμονες μετά τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Αισιοδοξία σκορπίζουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Mammary Gland Biology and Neoplasia, για πιθανή ανακάλυψη-τομή στον αγώνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μέσω της διατήρησης του ιστού του μαστού σε τζελ.
Όπως αναφέρει ο Guardian πρόκειται για μια δυνητικά «αλλαγή του παιχνιδιού» στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, αφού οι ειδικοί ανακάλυψαν πώς να διατηρήσουν τον ιστό του μαστού σε ειδικό διάλυμα, έξω από το σώμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται να είναι ο σύμμαχος των γιατρών για τον εντοπισμό αποτελεσματικών φαρμακευτικών θεραπειών.
Στη σχετική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση Prevent Breast Cancer, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο διατηρημένος ιστός του μαστού διατήρησε τη δομή, τους τύπους κυττάρων και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε μια σειρά φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο όπως ο φυσιολογικός ιστός του μαστού.
Όπως τονίζει η Δρ. Hannah Harrison, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα καταλληλότερα φάρμακα σε γυναίκες για την θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές μείωσης του κινδύνου για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, εκείνες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό ή που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRGA» ανέφερε η Δρ. Hannah Harrison και συνέχισε τονίζοντας πως «αυτή η νέα προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να καθορίζουμε ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν για ποιες γυναίκες μετρώντας τον αντίκτυπό τους στον ζωντανό ιστό».
Η Δρ. Hannah Harrison και η ομάδα της κατάφεραν να διατηρήσουν βιώσιμο τον ιστό του μαστού έξω από το σώμα για σχετικά μεγάλες περιόδους.
«Δοκιμάζοντας διαφορετικές φόρμουλες υδρογέλης μπορέσαμε να βρούμε μια λύση που διατηρεί τον ανθρώπινο ιστό του μαστού για τουλάχιστον μια εβδομάδα – και συχνά ακόμη περισσότερο.
Αυτή είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού για την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού με πολλούς τρόπους. Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλύτερα φάρμακα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου και μπορούμε να εξετάσουμε πώς παράγοντες όπως η πυκνότητα του μαστού – που γνωρίζουμε ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού – αντιδρούν σε συγκεκριμένες ορμόνες ή χημικές ουσίες για να δούμε αν αυτό έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου», είπε η γιατρός.
Kαρκίνος του μαστού: Η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως
Παγκοσμίως, ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 11,6% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα που αντιπροσωπεύει το 12,4% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όμως τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι γυναίκες η οποίες διαγιγνώσκονται πρώιμα με καρκίνο του μαστού έχουν 66% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο από ό,τι πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα θετικά στοιχεία από το Cancer UK που δείχνουν ότι το 76% των ασθενών με καρκίνο του μαστού επιβιώνουν για 10 χρόνια ή περισσότερο.
Πηγή: reader.gr