• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen – Ποιους ασθενείς αφορά

19 Μαΐου 2024
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος

2 Ιουνίου 2025
ΟΜΟΡΦΙΑ

Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!

2 Ιουνίου 2025
Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

2 Ιουνίου 2025
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη

2 Ιουνίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Έξι Σχολεία της ΠΕ Κοζάνης στην πρώτη φάση του προγράμματος  “Μαριέττα Γιαννάκου”. Το Δημοτικό Νεαπολης, ένα από αυτά!

2 Ιουνίου 2025
Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

2 Ιουνίου 2025
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στις 5 Ιουνίου συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του 31χρονου στην Φλώρινα

2 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΔΙΑΔΥΜΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Αναστασίου Κορεντσίδη, πατέρα του  Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

2 Ιουνίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και αδικίες στην καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών

2 Ιουνίου 2025
Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

2 Ιουνίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διαγράμμισης σε οδούς των Σερβίων (04–05/06/2025)

2 Ιουνίου 2025
Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας τίμησε το Νικόλα Ρίζο

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας τίμησε το Νικόλα Ρίζο

2 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Amgen – Ποιους ασθενείς αφορά

sierafm by sierafm
19 Μαΐου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
0
SHARES
39
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το φάρμακο τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. 

Ο FDA ενέκρινε μια καινοτόμο θεραπεία για προχωρημένη μορφή θανατηφόρου μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Η θεραπεία προορίζεται για χρήση μόνο από ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και έχουν προσδόκιμο ζωής τεσσάρων έως πέντε μηνών.

Το φάρμακο tarlatamab ή Imdelltra, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Amgen, τριπλασίασε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, προσθέτοντάς τους μια μέση επιβίωση 14 μηνών μετά τη λήψη του. Το 40% όσων έλαβαν το φάρμακο ανταποκρίθηκαν.

Μετά από δεκαετίες χωρίς πραγματική πρόοδο στις θεραπείες για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το tarlatamab προσφέρει την πρώτη πραγματική ελπίδα, δήλωσε ο Δρ Anish Thomas, ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα στο ομοσπονδιακό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που δεν συμμετείχε στη δοκιμή.

Το φάρμακο, ωστόσο, έχει μια παρενέργεια που μπορεί να είναι σοβαρή, το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης. Πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως εξάνθημα, γρήγορο καρδιακό παλμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με κακή πρόγνωση, γιατί συνήθως η νόσος έχει εξαπλωθεί πέρα από τον πνεύμονα τη στιγμή που ανιχνεύεται.

Η τυπική θεραπεία είναι η χημειοθεραπεία – αμετάβλητη για δεκαετίες – σε συνδυασμό με ανοσοθεραπείες που προσθέτουν περίπου δύο μήνες ζωής στους ασθενείς. Αλλά, σχεδόν αναπόφευκτα, ο καρκίνος αντιστέκεται στη θεραπεία και κατά 95% επανέρχεται, και όταν επανέρχεται, λένε οι επιστήμονες, οι ασθενείς δυσκολεύονται περισσότερο να ανεχθούν τη χημειοθεραπεία που είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μόλις 8 έως 13 μήνες μετά τη διάγνωσή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η ομάδα των ασθενών στην κλινική δοκιμή είχε ήδη κάνει δύο ή και τρεις γύρους χημειοθεραπείας, γι’ αυτό και το προσδόκιμο ζωής τους χωρίς το φάρμακο ήταν τόσο σύντομο.

Η δυσάρεστη πρόγνωση για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έρχεται σε έντονη αντίθεση με του πιο συχνού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, για τον οποίο έχει σημειωθεί «επανάσταση» στη θεραπεία του. Νέες στοχευμένες θεραπείες αναζητούν μόρια που χρειάζονται αυτοί οι καρκίνοι για να αναπτυχθούν, περιορίζοντας την εξάπλωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, είπε ο Δρ Thomas, πολλοί ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου του πνεύμονα ζουν τόσο πολύ που η ασθένειά τους γίνεται «σχεδόν σαν μια χρόνια ασθένεια».

Υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οι θεραπείες των ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έχουν μείνει πίσω. Ο ένας είναι ο τύπος της γονιδιακής μετάλλαξης στον οποίο βασίζεται ο καρκίνος για να εκδηλωθεί.

Ο Δρ Jay Bradner, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Amgen, εξήγησε ότι άλλοι καρκίνοι προκαλούνται από γονίδια που ενεργοποιούνται ανώμαλα. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για την απενεργοποίηση αυτών των γονιδίων. Αλλά ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα προωθείται από γονίδια που είναι ήδη απενεργοποιημένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη στόχευσή τους. Ένας άλλος λόγος είναι η ικανότητα του καρκίνου να μπλοκάρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

Το Tarlatamab είναι ένα αντίσωμα που έχει αναπτυχθεί για να ξεπερνά αυτά τα εμπόδια. Έχει δύο βραχίονες, ο πρώτος από τους οποίους προσκολλάται ως σημαία στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και χρησιμεύει ως ετικέτα αναγνώρισης, επιτρέποντας στο φάρμακο tarlatamab να βρει τα καρκινικά κύτταρα. Ο άλλος βραχίονας αρπάζει ένα Τ κύτταρο που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το Τ κύτταρο, ένα λευκό αιμοσφαίριο, μπορεί να σκοτώσει τους καρκίνους εάν μπορεί να τους πλησιάσει. Το φάρμακο ενώνει το Τ κύτταρο και το καρκινικό κύτταρο, ανοίγοντας τρύπες στον καρκίνο ή ενεργοποιώντας γονίδια που τον κάνουν να αυτοκαταστρέφεται.

Η Amgen ξεκινά μια νέα μελέτη τώρα, δοκιμάζοντας το φάρμακο αμέσως μετά την αρχική χημειοθεραπεία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣκαρκινος πνευμοναφαρμακο
Previous Post

Έρχεται από Σεπτέμβρη νέο voucher 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Next Post

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πέθανε το 4 μηνών βρέφος

Next Post
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πέθανε το 4 μηνών βρέφος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • 20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος
  • Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!
  • Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο
  • Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Έξι Σχολεία της ΠΕ Κοζάνης στην πρώτη φάση του προγράμματος  “Μαριέττα Γιαννάκου”. Το Δημοτικό Νεαπολης, ένα από αυτά!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr