Το θεσμό του πράσινου πτυχίου για τους υπό εκπαίδευση επαγγελματίες γεωργούς αλλά και το θεσμό των σχολικών κήπων στο πλαίσιο της δωρεάν παρεχόμενης δημόσιας παιδείας στη χώρα μας προτείνει στην Κυβέρνηση ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Δεδομένης της τεράστιας εξάρτησης της χώρας σε είδη αγροδιατροφικού τομέα από εισαγωγές, αλλά και την τεράστια προοπτική που εμπεριέχει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, ο βουλευτής επισημαίνει τη σπουδαιότητα της γεωργικής εκπαίδευσης για την αγροτική ανάπτυξη στην πατρίδα μας.
Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το σκοπό αυτό:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Βαγγέλη Αποστόλου
ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Αναχρονιστικό ήταν και παραμένει το σύστημα γεωργικής εκπαίδευσης στην Πατρίδα μας.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και μεμονωμένες φωτεινές περιπτώσεις εκπαιδευτικών που λειτουργούν είτε σε δομές του ΥπΑΑΤ είτε του Υπουργείου Παιδείας, η ποιότητα της παρεχόμενης γεωργικής εκπαίδευσης παραμένει πολύ χαμηλή στην Ελλάδα.
Οι σπουδαστές – λήπτες των υπηρεσιών αυτών κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις υποδομών, εξοπλισμού αλλά και ζέσης ορισμένων εκπαιδευτικών, απόρροια της γενικευμένης έλλειψης στόχων και οράματος για τον γεωργικό τομέα στην Πατρίδα μας.
Ο ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ με τις έξι Επαγγελματικές Σχολές του, αλλά και τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» (δομές επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης ανά περιφέρεια) αποτελεί τον κύριο φορέα γεωργικής εκπαίδευσης. Παράλληλα στην τεχνική εκπαίδευση του Υπ. Παιδείας υπάρχουν σχετικές ειδικότητες. Επιπλέον πλήθος από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ενσωματώνουν στις παρεχόμενες σπουδές τους ολοένα και περισσότερες ειδικότητες άμεσα σχετιζόμενες με τον πρωτογενή τομέα, στη βάση των αναγκών που η αγορά ορίζει.
Επειδή η παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το μέλλον ενός τομέα και κλάδου αλλά και της χώρας γενικότερα,
Επειδή η Ελλάδα εξαρτάται διατροφικά εδώ και 20 χρόνια από εισαγωγές σε ποσοστό άνω του 60%,
Επειδή η παρεχόμενη γεωργική εκπαίδευση μπορεί να συνδυαστεί και να συνδεθεί δημιουργικά με το παρεχόμενο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής αλλά και προσχολικής εκπαίδευσης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιο το σχέδιο, τα μέτρα και οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της υποβαθμισμένης γεωργικής εκπαίδευσης στην Πατρίδα μας;
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά και να υιοθετήσει το θεσμό του πράσινου πτυχίου για τους υπό εκπαίδευση επαγγελματίες γεωργούς αλλά και το θεσμό των σχολικών κήπων στο πλαίσιο της δωρεάν παρεχόμενης δημόσιας παιδείας στη χώρα μας;