Όπως αναφέρει στο προσωπικό του προφίλ, στο Facebook, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης:
“Μόλις η Ευρωπαία Επίτροπος του Ταμείου Συνοχής, στο πλαίσιο της παρέμβασης της στο “Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΕΣΠΑ” στην Καλαμάτα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε επίσημα την έγκριση του σχεδίου του προγράμματος δίκαιης μετάβασης, που αφορά πρωτίστως την Περιφέρεια μας. Το πρώτο (1ο) από όλα τα προγράμματα που εγκρίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Για πρώτη φορά που η Ελλάδα πρωτοπορεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για πρώτη φορά η Δυτική Μακεδονία μπροστά στις εξελίξεις.
Ιστορική στιγμή, σημείο καμπής και μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να μετατρέψουμε τα τεράστια κονδύλια του προγράμματος, σε έργα και ωφελεί για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας μας.
Από φέτος και τα πολλά επόμενα χρόνια.
Με σκληρή δουλειά, θυσιαστική προσφορά και αποφασιστικότητα για το καλό του τόπου μας.
Θερμές ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και όλους τους συντελεστές που που συνέβαλλαν στη μεγάλη επιτυχία!”
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr:
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, καθίσταται πλέον εφικτή η χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πρόκειται για το 1ο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επικυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα του εθνικού σχεδιασμού για τη μετάβαση της χώρας μας σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
«Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας»
«Με χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνω σήμερα στον ελληνικό λαό ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δις ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Η σκληρή και συστηματική δουλειά μας, επί τρία συνεχόμενα χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αποφέρει καρπούς σε όλους τους τομείς: 1η η Ελλάδα στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, 1η στην υποβολή και έγκριση από την Ευρ. Επιτροπή του ΕΣΠΑ 2021-27, 1ο πρόγραμμα που εγκρίνεται στην ΕΕ το ελληνικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-27″, 1ο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ελληνικό πρόγραμμα ΔΑΜ. Το νέο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φέρνει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και προκοπή σε σημαντικές περιοχές της χώρας μας, που καθίσταται έτσι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη στήριξη της κοινωνίας και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
Θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, την αρμόδια Επίτροπο, κα Ελίζα Φερέιρα και φυσικά τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους υπηρεσιακούς παράγοντες»
«Επισφράγισμα των προσπαθειών της κυβέρνησης»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή έγκριση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έρχεται ως επισφράγισμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Είναι το 1ο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στην ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή μας βούληση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Πλέον ανοίγεται μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη των περιοχών μετάβασης, με ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Με ορθολογικό σχεδιασμό και συντονισμένα βήματα προχωράμε στην εφαρμογή του Προγράμματος προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα μας που δούλεψε σκληρά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που μου ανέθεσε την αρμοδιότητα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την υλοποίηση του οράματός του για την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη της πατρίδας μας».
«Πρώτο εγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη»
Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ κ. Πελοπίδας Καλλίρης δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ελληνικό Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι το 1ο εγκεκριμένο Πρόγραμμα ΔΑΜ σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η πρωτιά δεν προσφέρει μόνο αναγνώριση για την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει αλλά αναδεικνύει και την ουσιαστική ευθύνη όλων μας για την επίτευξη του εθνικού στόχου για την μετάβαση της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διορατικότητά του να θέσει ως εθνικό στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, και μάλιστα από τους πρώτους σε επίπεδο ΕΕ, τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση για την αμέριστη συμβολή και συνεργασία του για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστή Μουσουρούλη για τον σχεδιασμό αυτού του εγχειρήματος καθώς και όλους και όλες που συνέβαλαν σε αυτή την εθνική επιτυχία. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την αμέριστη συνδρομή του σε όλη την πορεία».
«Ισχυρή χρηματοδότηση πλέγματος δράσεων»
Τέλος, ο Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά. Ξεκινώντας σε «αχαρτογράφητα νερά», χωρίς να προϋπάρχει μηχανισμός σχεδιασμού, προγραμματισμού, διαχείρισης και υλοποίησης, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο εθνικό Σχέδιο, ένα αυτοτελές Πρόγραμμα και τρία διακριτά Εδαφικά Σχέδια, δυο για τις λιγνιτικές περιοχές και ένα για τα νησιά. Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε τον δρόμο για την ισχυρή χρηματοδότηση ενός συνεκτικού πλέγματος έργων και δράσεων, τις οποίες προετοιμάσαμε με στόχο η μετάβαση των περιοχών αυτών προς την κλιματική ουδετερότητα να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και προστατευτικό ως προς το περιβάλλον, τη φύση και τον πολιτισμό. Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, την άξια ομάδα συνεργατών μας, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τούς τεχνικούς και νομικούς μας συμβούλους, τα μέλη των Ομάδων Διοίκησης Έργου και των θεματικών Επιτροπών και όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή επίσημη αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς μας».