Τις δυνατότητες επέκτασης δομών και δράσεων αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ και στο Νομό Κοζάνης συζήτησαν από κοινού ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και καθηγήτρια νευρολογίας και ψυχιατρικής Α.Π.Θ. κ. Τσολάκη και τον Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Εταιρείας Αλτσχάιμερ Δυτικής Μακεδονίας, καρδιοχειρουργό κ. Χρήστο Βουχάρα.
Ο κ. Κασαπίδης επισκέφτηκε τις δομές που λειτουργούν υποδειγματικά για το σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, το κέντρο ημέρας ασθενών με άνοια που συμπεριλαμβάνει α) μονάδα διάγνωσης και στήριξης ατόμων με άνοια, β) κινητή μονάδα επίσκεψης στο σπίτι και γ) τμήμα στήριξης οικογενειών ατόμων με Αλτσχάιμερ, θεωρείται σημαντική και αποτελεσματική δομή για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ στην εποχή μας.
Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη ο αριθμός των ατόμων με Αλτσχάιμερ σήμερα στην πατρίδα μας ξεπερνά τις 200.000, ενώ περίπου στις 5.000 ανέρχεται ο αντίστοιχος αριθμός σύμφωνα με τον κ. Βουχάρα στη Δυτική Μακεδονία. Συνολικά ένα δίκτυο σαράντα εταιρειών για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίστοιχη δομή με αυτή της Θεσσαλονίκης επιδιώκεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει και στο Νομό κοζάνης.
Με αφορμή την υπό εξέλιξη κλινική έρευνα των θετικών επιπτώσεων ειδικής κατηγορίας ελαιολάδου στη νόσο του Αλτσαχάιμερ με πρόσφατες ανακοινώσεις από την κ. Τσολάκη και αντίστοιχη που ολοκληρώθηκε ήδη για τον κρόκο, ο κ. Κασαπίδης πρότεινε και τη διερεύνηση παρόμοιων ευεργετικών επιδράσεων και για άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε η από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για το σκοπό αυτό. Προτεινόμενα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο, φυτά όπως: το τριαντάφυλλο, η λεβάντα, η μέντα, το μελισσόχορτο, το τσάι του βουνού κ.α., τα οποία καλλιεργούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Μακεδονία.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια απόδοσης προστιθέμενης αξίας και δη φαρμακευτικής και ιατρικής σε προϊόντα που ήδη παράγονται στο νομό μας.
Παράλληλα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία θα λάβουν χώρα ιατρικές πρωτοποριακές επιστημονικές έρευνες παγκοσμίου εμβέλειας με τη χρήση ευγενών φυτών που πρώτη φορά θα μελετηθούν στον τομέα βελτίωσης των νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου (κρίση, μνήμη, συμπεριφορά κ.λ.π.).
Επίσης νέα πεδία εφαρμοσμένης έρευνας για νέους επιστήμονες διανοίγονται στην πατρίδα και τον τόπο μας και αντίστοιχες ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.
Τέλος τα προϊόντα αυτά μπορούν να αναδειχθούν στις τοπικές και τις διεθνείς αγορές και ως φυτοθεραπευτκά σκευάσματα ενώ πρώτοι οι συμπολίτες μας και ιδίως οι ηλικιωμένοι θα τύχουν φροντίδας και βοήθειας.