Η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς ανακοινώνουν την από κοινού διοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγίας».
Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των μοναδικών θησαυρών της βιοποικιλότητας της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία όχι μόνο προσθέτει στο προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά δύναται να αποτελέσει κομμάτι μιας ολιστικής προσέγγισης της φυσιολατρίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου και ώρες 18:30-20:30 και τις δύο ημέρες, στο Βουνό Καστοριάς Προφήτη Ηλία. Ως σημείο συνάντησης ορίζεται το Θέατρο Βουνού.
Κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, γνωριμία με τον Κρίνο της Παναγίας (Lilium Candidum ή Madonna Lily), φυσιολατρία και διαγωνισμός φωτογραφίας με έπαθλο 200 ευρώ για τον νικητή.
Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας και τους επισκέπτες, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το μοναδικό αυτό λουλούδι, το οποίο ευδοκιμεί στο Βουνό της Καστοριάς και παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Για τη χριστιανική θρησκεία είναι άνθος ιερό και σύμβολο της Παναγίας. Αντιπροσωπεύει τη θεία πρόνοια και την άδολη, ακέραια, έντιμη και ειλικρινή πίστη. Σε πολλές χριστιανικές απεικονίσεις, βλέπουμε τον κρίνο να υπάρχει, ανάμεσα σε αγκάθια. Συμβολίζει την αναμάρτητη σύλληψη, την τέλεια, την άψογη, την άμωμο σύλληψη. Η λευκότητά του συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα, την ειρήνη και την ανάσταση. Το σχήμα του εκφράζει την καρπερότητα και την γονιμότητα. Το στέλεχός του συμβολίζει το θείο πνεύμα και τα φύλλα του την ταπεινότητα και την ταπεινοφροσύνη.
Η σύνδεση του Λευκού Κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού, το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια. Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.
O Αντιπεριφερειάρχης
Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων
Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος
και Υποδομών Δυτικής Μακεδονίας
Θωμάς Μάνος