Η Ιόλη, ο σκύλος της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κλήθηκε σε έρευνα, μετά από καταγγελίες για φόλες σε περιοχή έξω από οικισμό της Καστοριάς.
Η έρευνα της Ιόλης, υπό την καθοδήγηση της Victoria Saravia, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, καθώς εντοπίστηκαν διάφορα δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, τοποθετήθηκαν για τα άγρια ζώα και κυρίως για τις αρκούδες που προσεγγίζουν την περιοχή.
Πέντε ποιμενικοί σκύλοι και δύο αδέσποτοι εντοπίστηκαν νεκροί. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης των ποιμενικών, απέμεινε με έναν μόνο σκύλο να φυλάει το κοπάδι του. “Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό δηλητηρίασης. Στην περιοχή μας χρησιμοποιούνται συστηματικά δηλητηριασμένα δολώματα με συχνά θύματα τα τσοπανόσκυλα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που χάνουν τα σκυλιά τους σε ετήσια βάση. Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα είναι πέρασμα άγριων ζώων και πιθανά να έχουν δηλητηριαστεί και προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας” δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.
“Είναι απογοητευτικό το ότι κάποιος σκέφτεται να προστατέψει τις καλλιέργειές του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τίποτα πέρα από τα σύνορα τού χωραφιού του” πρόσθεσε εξηγώντας πως η διασπορά δηλητηρίων μέσω των δολωμάτων, αποτελεί σημαντική απειλή για την επιβίωση της άγριας πανίδας και προκαλεί οικονομικά και πρακτικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους που χάνουν τα σκυλιά τους, ενώ αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. “Αρκεί να σκεφτούμε την αλυσίδα της φύσης. Ακόμα κι αν ένα πολύ μικρό ζώο φάει το δόλωμα στη συνέχεια, το ίδιο θα αποτελέσει δηλητηριώδη τροφή για ένα άλλο ζώο”.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εγκληματική πράξη και, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η απειλούμενη ποινή είναι κακουργηματικής βάσης, φτάνει τα 10 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό – διοικητικό πρόστιμο από 30 έως 50.000 ευρώ. “Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε συλλήψεις, αλλά να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε στη φύση με την πράξη μας” λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δηλώνει “κουρασμένος” από το πλήθος περιστατικών δηλητηριάσεων, που καταγγέλλονται στην Ομάδα. “Αυτές τις μέρες που η Ελλάδα χάνει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους από τις πυρκαγιές, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απόπειρα δολοφονίας των άγριων ζώων, για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι, καθώς αποτελούν δείκτη για το υγιές περιβάλλον στα βουνά μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ιόλη, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ράτσας Border collie που συμμετείχε στην έρευνα, ανήκει στην ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία και είναι το πρώτο σκυλί για δηλητηριασμένα δολώματα που έχει εκπαιδευτεί αποκλειστικά στην Ελλάδα από Έλληνα εκπαιδευτή (Δημοσθένης Μουμιάδης, Ακαδημία Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Kynagon).
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:
- Την τοπική Δασική Υπηρεσία (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591)
- Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00)
ertnews.gr/