Οριζόντια θα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν «μπλοκάκια» και είναι φυσικά πρόσωπα.
Με άλλα λόγια, θα πάψουν να πληρώνουν το εν λόγω «μνημονιακό χαράτσι» από τη νέα χρονιά, όχι μόνον όσοι λειτουργούν ως «μισθωτοί» αλλά αμείβονται με «δελτίο παροχής υπηρεσιών», αλλά και εκείνους που ήδη απασχολούνται ως μισθωτοί και παράλληλα έχουν «μπλοκάκι» για να συμπληρώνουν εισόδημα.
Από το 2025 (εισοδήματα 2024) καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, οι οποίοι φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
Ποιοι θα πάψουν να πληρώνουν το «χαράτσι»
Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η οποία θα υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος επεκτείνεται και στους εργαζόμενους με «μπλοκάκια». Σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει σε νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πάψουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.
Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 400-500 ευρώ όταν το εισόδημά της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
Ποιοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν το μνημονιακό «χαράτσι»
Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως έκτακτος φόρος και μάλιστα μόνο για εκείνους που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και επί της ουσίας φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, με νομοτεχνική βελτίωση επεκτάθηκε σε όλους, ανεξάρτητα εάν δηλώνουν μικρά ή μεγάλα κέρδη ή ακόμη και εάν έχουν ζημίες.
Οι επιχειρήσεις, με τα έως τώρα δεδομένα, θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι και το 2026:
– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
– Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.
Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν ή θα αυξήσουν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Ποια ελεύθερα επαγγέλματα θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος
Ως ελευθέρια επαγγέλματα που θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, θεωρούνται αυτά που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας και είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Πηγή: enikonomia.gr