• Latest

Καταργούνται 262 δομές πρόνοιας από το 2020

29 Μαρτίου 2019
Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)

15 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)

15 Μαΐου 2025
O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά

15 Μαΐου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

15 Μαΐου 2025
Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στην Παγκόσμια Κορυφή του Chess Solving ο Νίκος Σιδηρόπουλος από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

Οι νέοι Γεωπόνοι φύτεψαν “γνώση και ελπίδα” στο Γυμνάσιο Εράτυρας

15 Μαΐου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

15 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 18 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

Στάθης Κωνσταντινίδης: Δεσμεύτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την άμεση επανασύσταση και στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας

15 Μαΐου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στη Δυτική Μακεδονία την Παρασκευή 16 Μαΐου

15 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καταργούνται 262 δομές πρόνοιας από το 2020

sierafm by sierafm
29 Μαρτίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων, παντοπωλείων και συσσιτίων, που αριθμούν συνολικά 262 δομές σε 13 περιφέρειες της χώρας, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο (με ημερομηνία 5/11/2018) της Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΕΓΓΡΑΦΟ δίνεται παράταση τριών ετών στις δομές των κέντρων κοινότητας, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των δομών για αστέγους, των κέντρων διημέρευσης  και ημερήσιας φροντίδας, καθώς και παράταση δυο ετών στις δομές των κέντρων συμβουλευτικής και των ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας.

Διαμαρτυρία εργαζομένων

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας κοινοποίησε εγγραφο – ανακοίνωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Με έκπληξη διαπιστώσαμε -εξαιτίας της μη συγκεκριμένης και σαφούς αναφοράς – ότι δεν παρατείνεται η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων, συσσιτίων-φαρμακείων , όπως – αντίθετα – συμβαίνει με άλλες δομές, οι οποίες περιλαμβάνονται στον ίδιο θεματικό άξονα και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ μέσω των ΠΕΠ. Και επειδή αυτή η διαπίστωσή μας είναι πιθανόν να είναι επιλογή και όχι παράλειψη, για το λόγο αυτό διατυπώνουμε με το πιο σαφή και έντονο τρόπο το αίτημα μας, να επεκταθεί χρονικά η λειτουργία των δομών αυτών, για την επόμενη τριετία και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχίσουν οι δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι να απολαμβάνουν των υπηρεσιών καθώς η διακοπή των υπηρεσιών αυτών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των χιλιάδων ωφελούμενων.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και αντιλαμβάνεστε θέλουμε να υπογραμμίσουμε την επιτακτική ανάγκη παράτασης λειτουργίας και θεωρούμε ότι είναι αίτημα αφενός
δίκαιο και αφετέρου βάσιμο, τουλάχιστον για τους ακόλουθους λόγους:

  1.  Τα κοινωνικά παντοπωλεία-συσσίτια και φαρμακεία λειτουργούν ως παροχές συμπληρωματικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καθώς είναι σαφές  πως το τελευταίο δεν μπορεί παρά να είναι μια μικρή βοήθεια για κάθε οικογένεια που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  2.  Τα παντοπωλεία-συσσίτια και τα φαρμακεία στηρίζουν και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που δεν δικαιούνται του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως είναι οι αιτούντες Διεθνή Προστασία και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  3. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 το κατώφλι της φτώχειας για έναν ενήλικα είναι το εισόδημα των 4560€ ετησίως, όταν το κριτήριο για την ένταξή του στους δικαιούχους ΚΕΑ είναι το εισόδημα των 2400€. Συμπερασματικά, εάν διακοπεί η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε φτώχεια, αλλά έχουν ετήσιο εισόδημα τέτοιο ώστε να μη δικαιούνται του ΚΕΑ, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες (καθημερινό φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτική αγωγή).
  4. Εκτός της παροχής βασικών αγαθών διαβίωσης, από τις δομές κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων, στους ωφελούμενους παρέχονται υπηρεσίες ευρέως φάσματος που λειτουργούν συμπληρωματικά των κέντρων κοινότητας, αποσυμφορίζοντας έτσι και τους συμβουλευτικούς σταθμούς. Οι υπηρεσίες αφορούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση για φορείς, υποστήριξη αιτημάτων για σύνταξη πρόνοιας, ΚΕΠΑ κλπ., ραντεβού σε δημόσιους φορείς υγείας, εγγραφές στον οικογενειακό γιατρό). Έτσι για κάθε ωφελούμενο παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, γίνεται αξιολόγηση και ολιστική προσέγγιση των αναγκών του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του σε τρέχοντα χρόνο.
  5. Η κοινωνική προσφορά των παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα κέντρα κοινότητας. Αντίθετα, ο μόνος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, είναι η συνύπαρξη όλων των δομών, με την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους και τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στις δομές του κάθε Δήμου, ώστε να παρέχονται στο σύνολο των συμπολιτών μας, που το έχουν ανάγκη, τα απαραίτητα είδη και υπηρεσίες για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
  6. Τα κοινωνικά φαρμακεία λειτουργούν με προσφορές πολιτών κι έτσι στα ράφια τους καταλήγουν τεράστιες ποσότητες ανεκμετάλλευτων φαρμάκων, που
    επαναδιατίθενται σε ασθενείς οι οποίοι επιβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Έτσι επιτυγχάνονται δύο σημαντικοί στόχοι: αφενός, φάρμακα των οποίων το κόστος έχει επιβαρύνει τα ταμεία, να μην καταλήγουν στα σκουπίδια και αφετέρου άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους– διότι δε δικαιούνται όλοι της μηδενικής συμμετοχής- να εξασφαλίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.
  7.  Τα κοινωνικά παντοπωλεία-συσσίτια διασφαλίζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είτε είναι δικαιούχοι ΚΕΑ, είτε όχι, εξυπηρετώντας σε καθημερινή βάση τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και όχι ανά διαστήματα μηνών όπως το ΤΕΒΑ – το οποίο εξάλλου ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως διατυπώνεται ρητά στον οδηγό εφαρμογής (Οκτώβριος 2018) της Διαχειριστικής Αρχής για το ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ -.

Στη Βουλή το θέμα

Το θέμα έφερε και στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Γιόγιακας με ερώτηση του προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, στην οποία σημειώνει:

ΘΕΜΑ: «Παράταση συγχρηματοδότησης Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κοινωνικών Φαρμακείων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014-2020»

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 117366/05-11-2018 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο αναθεώρησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) προβλέφθηκε η συνέχιση της συγχρηματοδότησης και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών Δομών του Θεματικού Στόχου 9.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι εν λόγω προβλέψεις αφορούν την παράταση χρηματοδότησης κατά 3 έτη των Κέντρων Κοινότητας, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, των Δομών για άστεγους (Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας) και των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, την παράταση χρηματοδότησης κατά 2 έτη των Κέντρων Συμβουλευτικής και των δομών υποδοχής γυναικών – θυμάτων βίας καθώς και την ενίσχυση των Κέντρων Κοινότητας με συγκεκριμένες δράσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν έχει προβλεφθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων που επίσης συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των Π.Ε.Π., όπως συμβαίνει με τις σχετικές Δομές που λειτουργεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας η συγχρηματοδότηση των οποίων από το Π.Ε.Π. Ηπείρου λήγει μετά τις 30-9-2020. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία έχουν συμβάλει, σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις εφαρμογής των Π.Ε.Π. αλλά και την εμπειρία χιλιάδων πολιτών, στην κάλυψη αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης και καθημερινής διαβίωσης ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας ενώ έχουν αναπτύξει αξιόλογες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Αν πράγματι δεν έχει προβλεφθεί η παράταση συγχρηματοδότησης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων στο πλαίσιο των Π.Ε.Π., όπως αναφέρεται ότι έχει γίνει για άλλες κοινωνικές δομές του Θεματικού Στόχου 9,
– Αν προτίθεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των εν λόγω δομών, τουλάχιστον και κατά προτεραιότητα σε περιφέρειες με σημαντικά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό κατοίκων με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας,
– Αν και ποια εναλλακτικά εργαλεία (συγ)χρηματοδότησης προτίθεται να εισηγηθεί προς τα συναρμόδια Υπουργεία εφ’ όσον ισχύσει η μη παράταση χρηματοδότησής τους μέσω των Π.Ε.Π..

 

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%95%CE%93%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F-2.pdf

Tags: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Previous Post

8 τρόποι για να ταξιδεύεις φθηνά

Next Post

Θανατική ποινή σε μεθυσμένους οδηγούς που προκαλούν τροχαία δυστυχήματα

Next Post
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Θανατική ποινή σε μεθυσμένους οδηγούς που προκαλούν τροχαία δυστυχήματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έκθεση Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προ-νηπίων για τη σχολική χρονιά 2025-2026 (Βίντεο)
  • Δήμος Κοζάνης: Καθαρισμός και ευπρεπισμός τάφων ευεργετών (Βίντεο+Φωτογραφίες)
  • O Mιχάλης Παπαδόπουλος για τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Κατερίνα Πολέμη & Στάθης Άννινος 2et «Ήχοι του Κόσμου»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr