• Latest
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη Δ. Μακεδονία

26 Ιανουαρίου 2023
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος από τις Βρυξέλλες: Φορολογική δικαιοσύνη και ενεργειακή αυτάρκεια με εγχώριους πόρους, παραμένουν επιτακτικά ζητούμενα

18 Μαρτίου 2026
Σιάτιστα: Έκλεβαν το παγκάρι με πατέντα συλλογής των χρημάτων!!! Φωτογραφίες

Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026

18 Μαρτίου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Για τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων του έκτακτου προσωπικού στον ΑΗΣ Αγ Δημήτριου

18 Μαρτίου 2026
Σοβαρό επεισόδιο και μπουνιές με ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου – Ερασιτέχνης ψαράς φέρεται να γρονθοκόπησε επαγγελματία

Σοβαρό επεισόδιο και μπουνιές με ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου – Ερασιτέχνης ψαράς φέρεται να γρονθοκόπησε επαγγελματία

17 Μαρτίου 2026
Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για τη μη αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για τη μη αποκατάσταση ζημιών και φθορών

17 Μαρτίου 2026
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην έκθεση «OENORAMA»

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην έκθεση «OENORAMA»

17 Μαρτίου 2026
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην 31η AGROTICA. Φωτογραφίες

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην 31η AGROTICA. Φωτογραφίες

17 Μαρτίου 2026
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης για τη συντήρηση του αναβατήρα ΑμεΑ στο Λιάπειο Κολυμβητήριο

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης για τη συντήρηση του αναβατήρα ΑμεΑ στο Λιάπειο Κολυμβητήριο

17 Μαρτίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Ανακρίβειες και μισές αλήθειες στην απάντηση της ΔΕΥΑΚ για τις αναθέσεις ύψους 148.800,00 ευρώ για νομική υποστήριξη

17 Μαρτίου 2026
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο Κοζάνης

17 Μαρτίου 2026

Δυτική Μακεδονία: «Όχι» από περιφερειακό συμβούλιο για προσφυγή στο ΣτΕ για την Αντλησιοταμίευση στη Βουνάσα

17 Μαρτίου 2026
Πτολεμαΐδα: Οκτώ συλλήψεις για ρευματοκλοπή σε οικισμό Ρομά

Πτολεμαΐδα: Οκτώ συλλήψεις για ρευματοκλοπή σε οικισμό Ρομά

17 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη Δ. Μακεδονία

sierafm by sierafm
26 Ιανουαρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι, η RWE και η ΔΕΗ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης. Μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η RWE Renewables GmbH, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων.

Συνολική επένδυση 180 εκατ. €

Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Έναρξη λειτουργίας το 2024

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.

Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων και θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Η “πράσινη μετάβαση” είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, έκανε λόγο για μια μεγάλη, εμβληματική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της χώρας και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου. Είμαι πεπεισμένος πως οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως. Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων Φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή μας στο στόχο του ενεργειακού μετασχηματισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επισήμανε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την RWE Renewables. Αυτή η κοινοπραξία δεν είναι απλώς μια συνεργασία μεταξύ δύο επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε πλήρως τα έργα και να διευκολύνουμε τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον στόχο μας για επέκταση του χαρτοφυλακίου μας σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας σχέδιο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Α.Ε., κ. Markus Krebber, σημείωσε: «Ως RWE έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Φέτος θα ξεκινήσουμε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας, για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα – μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης. Και αυτή είναι μόνο η αρχή – ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη περισσότερων φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas Μ.Α.Ε. και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, τόνισε: «Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ίδρυση της κοινοπραξίας μας, πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο με τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τους πρώτους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μας. Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες χρηματοδότησης υπεγράφησαν και η πώληση της παραγόμενης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί μέσω πέντε υπογεγραμμένων διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό το σύνολο του κοινού μας χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων».

ERTNEWS.GR

Tags: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Κοζάνη: Ερευνώνται 10 τουλάχιστον περιπτώσεις εξαπάτησης καρκινοπαθών από γιατρό του Θεαγένειου (βίντεο)

Next Post

Ερώτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για τον διακανονισμό των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις

Next Post
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Ερώτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για τον διακανονισμό των παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σε πάνω από 60 δόσεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος από τις Βρυξέλλες: Φορολογική δικαιοσύνη και ενεργειακή αυτάρκεια με εγχώριους πόρους, παραμένουν επιτακτικά ζητούμενα
  • Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026
  • ΣΕΕΝ: Για τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων του έκτακτου προσωπικού στον ΑΗΣ Αγ Δημήτριου
  • Σοβαρό επεισόδιο και μπουνιές με ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου – Ερασιτέχνης ψαράς φέρεται να γρονθοκόπησε επαγγελματία
  • Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Καστοριάς προς την Enaon EDA για τη μη αποκατάσταση ζημιών και φθορών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr