Το μεσημέρι θα βγει η υπουργική απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου. «Ξέρουμε τα ονόματα. Πρέπει να μπει μια διοίκηση που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία από την παιδική προστασία, ξέρουμε ότι είναι διαφανής, αποτελεσματική»είπε η υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Το πλαίσιο έχει αλλάξει και το αλλάξαμε ακριβώς για να μπουν κανόνες. Βάλαμε στο τέλος Μαΐου του 2022 τις προδιαγραφές για να γίνονται έλεγχοι» είπε για το μέλλον των δομών και τον έλεγχο.
Η υφυπουργός τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα εάν στην Κιβωτό υπάρχει κύκλωμα υιοθεσιών και κατά πόσο ή εάν έχουν γίνει οικονομικές ατασθαλίες. «Δεν μπορώ να το γνωρίζω, θα ήθελα πολύ να το γνωρίζω. Οικονομικές ατασθαλίες και πάλι δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Είχε 4-5 εκατ. ευρώ έσοδα κάθε χρόνο, είχε μισό έως ένα εκατομμύριο ευρώ πλεόνασμα» επισήμανε.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε την πρόβλεψη ότι τα στόματα άνοιξαν μετά την υπόθεση της Κιβωτού και είναι πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια καταγγελίες και για άλλες δομές. «Δεν ξέρω τι ακόμα υπάρχει, θα αρχίσουμε να ακούμε πράγματα και για άλλες δομές» είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί το 40% των παιδιών που ζούσαν μέσα σε δομές να έχουν αποϊδρυματοποιηθεί.
Μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της νέας διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου, είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως τόνισε «Ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα ονόματα της νέας διοίκησης. Από το νόμο προβλέπεται ότι δεν μπορεί να είναι η θητεία μεγαλύτερη του ενός έτους. Αποφασίσαμε να αλλάξει η διοίκηση γιατί βασική μας έγνοια είναι τα παιδιά. Θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Μας ενδιαφέρουν τα παιδιά και οι εγκαταστάσεις. Η νέα διοίκηση θα διαχειριστεί όλα τα ζητήματα και άλλα πολλά».
«Θα γίνουν» είπε ακόμα «όλοι οι έλεγχοι που χρειάζονται και όλες οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση αυτή. Η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτά τα ζητήματα και από εκεί και πέρα έχουμε προβλέψει διάφορους τρόπους συνεργασίας και ελέγχου με ΜΚΟ και φορείς και ο νόμος προβλέπει ελέγχους από την Περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση. Είναι σημαντικό να τηρούμε να σεβόμαστε μια κρίσιμη ισορροπία. Οι αποκαλύψεις προφανώς και μας σοκάρουν όλους αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και επικίνδυνες γενικεύσεις».
Άτομα εγνωσμένου κύρους στο ΔΣ της «Κιβωτού» για ένα χρόνο
Για τις αλλαγές που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση με αφορμή τις βαριές καταγγελίες για τη ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου μίλησε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
«Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών» είπε ο κ. Κοντογεώργης εξηγώντας πως η προσωρινή αυτή διοίκηση με βάση την πρόνοια του νόμου θα είναι για ένα χρόνο. Οι ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. «Το 95% προέρχεται από ιδιώτες, αλλά δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει για αυτά τα παιδιά» είπε.
«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα είναι στρέβλωση. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ ως καταλληλότερο μέτρο είναι η αναδοχή ή η επιστροφή στις οικογένειες. Κάτι που έχει διπλασιαστεί τελευταία κι εδω» είπε τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένεις και πως στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.
Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέκυψαν φαίνεται ότι είναι σοβαροί και σοβαρές, εμείς θα έπρεπε αφενός να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της δομής γιατί έχει να κάνει με παιδιά, άρα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί επικίνδυνο να το πούμε έτσι. Η διαβίωση των παιδιών αυτών μέσα στη δομή και όσα πρέπει να γίνονται για τη φροντίδα και την επιμέλειά τους, αλλά και ταυτόχρονα ενόσω διαρκεί, όπως σωστά είπατε ή οι δικαστικές ενέργειες, το κομμάτι της ανάκρισης, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, η κυβέρνηση, η πολιτεία να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, αλλά βέβαια και με τη διακριτικότητα και με την ευαισθησία που πρέπει σε ένα τέτοιο ζήτημα.
Γιατί μπορεί να υπάρχει η εξαιρετικά δυσάρεστη πτυχή όλων αυτών των ζητημάτων και θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται, να πούμε όμως ότι υπάρχει και μια πλευρά την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2022 και αφορά και τις δομές, αλλά αφορά και την αντιμετώπιση και την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ένα πλαίσιο που ήρθε στη Βουλή συζητήθηκε και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα κάποια στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο παιδικής προστασίας που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα δεν υπήρχε».
Τι θα γίνει με τις δομές και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί
«Οι άνθρωποι οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους που έχουν και μια εμπειρία στη διοίκηση και τη διαχείριση τέτοιων δομών και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών. Από εκεί και πέρα δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. Άλλωστε το 95% των πόρων της συγκεκριμένης δομής, γιατί είχε επιτελέσει ένα έργο διαχρονικά και πολλοί άνθρωποι είχαν συνεισφέρει και πρέπει να το πούμε αυτό, προέρχεται από ιδιώτες. Υπήρξε μια αναστολή από το υπουργείο Οικονομικών που ήταν μια συγκεκριμένη ενίσχυση στο πλαίσιο της πανδημίας και για μια συγκεκριμένη δράση για τα αναρρωτήριο της δομής. Δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής σε αυτή τη φάση και για αυτό θα εξασφαλίσουμε με αυτούς τους ανθρώπους ότι θα γίνει ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά».
Γιατί η Κιβωτός του Κόσμου δεν είχε ενταχθεί στο μητρώο των ΜΚΟ
«Εξ όσων γνωρίζω αυτό απαιτούσε μια διαδικασία και έναν χρόνο ώστε να εξελιχθεί οι πρόνοιες που υπήρχαν και μέσα στον όμιλο. Όμως και πάλι ότι με το νέο εποπτικό πλαίσιο που υπάρχει η Πολιτεία ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, έστω και με το έσχατο μέτρο της αλλαγής της διοίκησης, που επιβάλλεται βέβαια σε στιγμές όπου αισθανόμαστε ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των παιδιών και η λειτουργία μιας δομής» είπε ο κ. Κοντογεώργης.
Για τη νέα Διοίκηση και πόσο θα είναι σε αυτή τη θέση είπε ότι με βάση την πρόνοια του νόμου όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μέχρι ένα χρόνο. «Είναι χρόνος ικανός ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας και της υπουργού της κυρίας Μιχαηλίδου και τις επόμενες μέρες θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».
«Υπάρχουν κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες»
«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα να πούμε ότι είναι μια στρέβλωση από την άποψη ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκουμε και στη χώρα μας ως ασφαλέστερο θα λέγαμε και καταλληλότερο μέτρο οικογενειακής επανένωσης, κρίνεται η αναδοχή ή επιστροφή στις οικογένειες. Να πούμε ότι η αναδοχή, οι ανάδοχες οικογένειες και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια και βέβαια από τα 1.500 περίπου παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δομές για περίπου 500, υπάρχει προετοιμασία αναδοχής και για περίπου 100 για υιοθεσία. Επομένως βλέπουμε ότι τα πράγματα προχωράνε. Υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες γιατί θέλουμε να υπάρξει μια απόιδρυματοποίηση όλων των παιδιών προκειμένου να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Στο μεσοδιάστημα βέβαια και εφόσον προκύπτουν και τέτοια γεγονότα, προφανώς και υπάρχει και το νέο πλαίσιο το οποίο σταδιακά εφαρμόζεται και υπάρχουν όλες οι δικλείδες. Δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο. Γιατί βλέπετε ότι από την περίπτωση του Κολωνού που ξεκινήσαμε διαπιστώνουμε και εμείς το είχαμε διαπιστώσει και γι αυτό δουλεύαμε κι ένα χρόνο πάνω σε αυτό το σχέδιο, ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει βαθιές δυστυχώς ρίζες και πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν βγαίναν στην επιφάνεια. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει και το πλαίσιο προστασίας για να αναδειχθούν αυτά, αλλά και να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες πολιτικές για να μειωθούν στο μέλλον αυτά τα κρούσματα.
Η αγάπη είναι βασικό κριτήριο. Τα οικονομικά κίνητρα κυμαίνονται ανάλογα και με τη μετά θα έλεγα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού και τις ανάγκες κάθε οικογένειας, από 325 μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαίως. Έχουν επιταχυνθεί αρκετά οι χρόνοι και ένα είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι η χώρα μας με καθυστέρηση και με διαχρονική ευθύνη κινείται σε αυτό το επίπεδο. Όμως πλέον υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας που ενθαρρύνει και βέβαια και την αναδοχή.
Ποιος έχει την ευθύνη για αυτές τις δομές
«Εξ όσων γνωρίζω από τι νομίζω από τη δεκαετία του ‘90 με το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι και πριν λίγους κάποιους μήνες, αυτά ήταν στην εποπτική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα το κράτος και επειδή έχουμε προχωρήσει στην απόιδρυματοποίηση και δεν θέλουμε να υπάρχει αυτή η διαδικασία και να υπάρχει και αυτή η εποπτεία συνέχεια και για αυτό θέλουμε να υπάρχουν συνεχείς ανάδοχες οικογένειες, είναι εδώ και κάποιους μήνες στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και για αυτό σταδιακά προχωράμε και σε όλα αυτά στα οποία σας ανέφερα».
Όσο για το αν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό κι αν έχουν κάποιες ενδείξεις για άλλες καταγγελίες είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι άλλο αλλά «βλέπω όμως ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά και υπήρχαν πάντοτε και πλέον και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών διαπιστώνουμε και από έρευνες που έχουν γίνει και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και της δουλειάς που έχει γίνει, νομίζω ότι περίπου το 15% των παιδιών μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό και συνήθως 9 στα 10 από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στον φιλικό κοινωνικό κύκλο αλλά και σε δομές που ασχολούνται με τα παιδιά και για αυτό νομοθετήσαμε πριν λίγες μέρες και το ειδικό Ποινικό Μητρώο, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να το πούμε έτσι που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών μας και με τη φροντίδα των παιδιών και σε δομές που αφορούν τα παιδιά. Να ξέρουν και οι εργοδότες και όλοι αν ποτέ είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις ή να υπάρχει γιατί αναδύεται και όταν υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις πριν λίγο καιρό στον Κολωνό, αλλά και τώρα, ότι υπάρχει μια σύγχυση πολλές φορές στις αρμοδιότητες, τι κάνει εισαγγελέας; πού το στέλνει, πότε παρεμβαίνει αστυνομία και ούτω καθεξής. Πλέον θα υπάρχει ένα εθνικό πρωτόκολλο που συνοδεύεται και από ένα αρχείο καταγραφής, προκειμένου να ξέρει ακριβώς ο καθένας τι κάνει και να μην οχυρώνεται πίσω από μια γραφειοκρατία που στο τέλος δυστυχώς νομίζω οδηγεί σε μια αδιαφορία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί».
Το νέο πλαίσιο για την προστασία των παιδιών υπάρχει και σταδιακά εφαρμόζεται όπως και οι δικλείδες, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα με βαθιές ρίζες και δεν έβγαιναν στην επιφάνεια, είπε.
«Θα πρέπει νομίζω να αφήσουμε σε αυτό το στάδιο η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να υπάρξει μια διοίκηση η οποία θα δει ακριβώς τι έχει συμβεί. Της δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να κάνει διαχειριστικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα μπορούν να εισέλθουν στη δομή και να κάνουν την εξέταση που πρέπει. Λέει όμως και πάλι ότι αυτές δυστυχώς οι περιπτώσεις και με βάση το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί αν δεν υπήρχε από πίσω είναι μία δυνατότητα που δίνεται αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, στην πολιτεία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να πιέσουν ως προς την ευαισθητοποίηση και ως προς το να εμπεδώσουμε διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των παιδιών μας.
Πηγή: Newsbeast.gr