Οι αντιπαραθέσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Παρέμβαση στη συζήτηση για την «Προετοιμασία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και της 13ης Δεκεμβρίου 2019» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:
«ΕΕ και κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αντιφάσεις που μαστίζουν την καπιταλιστική οικονομία δημιουργούν προβλήματα. Ανησυχούν συνολικότερα για τις δυσκολίες ανάκαμψης, την προοπτική εκδήλωσης νέας συγχρονισμένης κρίσης, την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα.
Η έκβαση αυτών των ανταγωνισμών αφορά κρίσιμα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους όπως οι λεγόμενες πράσινες επενδύσεις, τα ψηφιακά, η ενέργεια που αποτελούν μήλον της έριδος. Aυτήν την περίοδο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το ποιος τελικά θα επικρατήσει και ποιος θα μείνει πιο πίσω.
Εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών κατευθύνετε το ευρωενωσιακό χρήμα από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι αντιπαραθέσεις που είναι σε εξέλιξη δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα και τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων των κρατών μελών.
Ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ασφαλές περιβάλλον για τα μονοπώλια, για να πλουτίζουν με ένταση της εκμετάλλευσης, καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, δραστικό περιορισμό συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ένταση της καταστολής.
Αυτό κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της ενισχυμένης εποπτείας, των ευρωπαϊκών εξαμήνων, των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Οι κατευθύνσεις του Συμβουλίου δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και των λαϊκών συμφερόντων. Η όλη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής είναι προσχηματική. Η καταστροφή του περιβάλλοντος συντελείται ως συνέπεια της καπιταλιστικής οικονομίας που έχει ως κριτήριο το κυνήγι του κέρδους, των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση, η συζήτηση για το μέλλον του ΝΑΤΟ, η στάση Γαλλίας και Γερμανίας – στο έδαφος της αποχώρησης της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στην ΕΕ, της Βρετανίας – άλλωστε υπογραμμίζει ότι οι αντιθέσεις στα τραπέζια των παζαριών συνδυάζονται με επιθέσεις κατά των λαών.
Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους κόντρα στο ζοφερό μέλλον που διαμορφώνεται».